Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Με τις δέουσες τιμές η 66η Επέτειος από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.


Απ. Κακλαμάνης από Κορυσχάδες: «Το πνεύμα της Αντίσταση που έδειξε ο λαός μας απέναντι στην τριπλή κατοχή είναι και πάλι επίκαιρο, αναγκαίο».

Με απόλυτη επιτυχία και άψογη οργάνωση πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή 23 Μαΐου 2010 στις Κορυσχάδες οι εκδηλώσεις μνήμης για την 66η επέτειο από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.
Στον προαύλιο χώρο του ιστορικού σχολείου των Κορυσχάδων, για ακόμη μια χρονιά, πλήθος κόσμου προσήλθε για να τιμήσει με την παρουσία του όλους εκείνους που οραματίστηκαν μια ελεύθερη Ελλάδα, σε μια από τις πιο δύσκολες εποχές στην ιστορία του Ελληνισμού.
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση Στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους, αλλά και από εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων.
Στη συνέχεια ακολούθησε ο χαιρετισμός και ομιλία από τον Πρόεδρο της ΤΕΔΚ Ευρυτανίας και Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Βασίλη Καραμπά, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα εκείνης της συνεδρίασης στις 14 Μάη 1944, στις Κορυσχάδες και στα διαχρονικά της μηνύματα που σήμερα είναι τόσο επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή Β’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ κ. Απόστολο Κακλαμάνη.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με χαιρετισμούς από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Αριστείδη Προυδράρα, Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, του Βασίλη Πριόβολο (Καπετάν Ερμή) και έκλεισε με τον εθνικό ύμνο.
Τίμησαν με την παρουσία τους, την κορυφαία αυτή γιορτή μνήμης της Εθνικής Αντίστασης, πέραν των προαναφερθέντων, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο Αντινομάρχης Ευρυτανίας κ. Άλκης Παπασπύρου, οι Δήμαρχοι Δομνίστας, Ποταμιάς, Βίνιανης και Φουρνάς κ.κ. Ιωάννης Σταμάτης, Ιωάννης ΄Ιβρος, Νικόλαος Γεωργίου και Ηλίας Παπουτσόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ.κ. Ευάγγελος Καρφής, Κώστας Καρβέλης, Λεωνίδας Παπαδόπουλος και Γιώργος Παπαροϊδάμης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης κ. Κρητικός, η Πρόεδρος της ΚΕΠΑΔΗΚ κα. Μαρία Πάζιου, η Διοικητής του Συσμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Καρατσίκης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και Αντιστασιακών Οργανώσεων κ.α. Γεύμα προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων παρέθεσε ο Δήμος Καρπενησίου στην όμορφη Πλατεία των Κορυσχάδων.

Στη συνέχεια ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κακλαμάνη
«Σήμερα, 66 χρόνια μετά, η Ελλάδα ζει και πάλι μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας της και οι κατακτήσεις στις οποίες αναφέρθηκα πριν μοιάζουν για πρώτη φορά μετά από τρεισήμισι δεκαετίες να βρίσκονται υπό αίρεση. Η λαϊκή κυριαρχία, βασικά κοινωνικά δικαιώματα και κυρίως η αίσθηση της εθνικής αυτοπεποίθησης και υπερηφάνειας του λαού μας, δέχτηκαν την επίθεση των ίδιων ουσιαστικά δυνάμεων, οι οποίες κάτω από άλλες ιστορικές συνθήκες και με διαφορετικά εξωτερικά γνωρίσματα, βρίσκονταν πίσω από την ανθρωποσφαγή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αναφέρομαι στις δυνάμεις που επιδιώκουν πάντα να χειραγωγούν και να καταπιέζουν τους ανθρώπους στο όνομα των δικών τους συμφερόντων.
Ο Δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δημιούργησε όχι μόνο έναν νέο παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, αλλά και έναν νέο παγκόσμιο οικονομικό χάρτη.
Από τα ερείπια που άφησε πίσω του, αναδύθηκαν οι αυτοκρατορίες που άσχετα από την πολιτειακή τους ικανότητα, εξακολουθούν να κυριαρχούν στην παγκόσμια κατανομή του πλούτου και να ορίζουν τη μοίρα των λαών.
Όσοι προσδοκούμε ακόμα ότι η Ευρώπη μπορεί να παίξει έναν αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο, ως παράγοντας διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας, ισορροπίας και ευημερίας, διαπιστώνουμε σήμερα με απογοήτευση τη διάψευση αυτής της ελπίδας από τις πολιτικές ηγεσίας της Ευρώπης, οι οποίες, από το Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, υποχωρούν ολοένα και περισσότερο στις διαθέσεις των αδηφάγων οικονομικών ολιγαρχιών.
Σ’ αυτήν τη διαρκή διολίσθηση σε μια πορεία που περιορίζει όχι μόνο τις κοινωνικές κατακτήσεις, αλλά και την ίδια τη λαϊκή κυριαρχία ολοένα και περισσότερο, μια χώρα όπως η Ελλάδα πρέπει, εάν θέλει να επιβιώσει να αντιτάξει τη λογική και την ενότητα.
Το πνεύμα της Αντίσταση που έδειξε ο λαός μας απέναντι στην τριπλή κατοχή είναι και πάλι επίκαιρο, αναγκαίο.
Είναι, στις σύγχρονες συνθήκες, η μόνη απάντηση σε όσους χρησιμοποιούν την απογοήτευση και την οργή, που δικαιολογημένα αισθάνεται μεγάλο μέρος της κοινωνίας για τη σημερινή κατάσταση για να τη στρέψουν στην ουσία ενάντια στον ίδιο της τον εαυτό και στη μόνη πραγματική διέξοδο που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο.
Κι αυτή η διέξοδος δεν είναι άλλη από την υπεράσπιση, τη θωράκιση και τη διεύρυνση της Δημοκρατίας, δηλαδή της λαϊκής κυριαρχίας, που διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία και την κοινωνική συνοχή.
Αυτό ήταν το πνεύμα της Αντίστασης, αυτό πρέπει να είναι το πνεύμα της σημερινής προσπάθειας.
Μιας προσπάθειας που δεν μπορεί να είναι κομματική, παραταξιακή, αλλά κοινωνική και πατριωτική. Κι αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να τη στηρίξουν πρώτα και κύρια οι δυνάμεις που διαχρονικά αγωνίζονται για την εθνική αξιοπρέπεια και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Κάθε άλλη στρατηγική δεν υπηρετεί την πατρίδα, αλλά στο όνομα ενός, εκτός τόπου και χρόνου, βολονταρισμού, καταλήγει να υπονομεύει ό,τι πιο πολύτιμο διαθέτει σήμερα το έθνος. Την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα για το ξεπέρασμα των άμεσων απειλών που αντιμετωπίζει.
Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Καρπενησίου και το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, καθώς και το Τοπικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων για την τιμή αυτής της ομιλίας. Και θέλω να αφιερώσω αυτήν την ομιλία στα «παιδιά με τα γρατζουνισμένα γόνατα» της Λευκάδας και όλης της Ελλάδας, σε εμάς, δηλαδή, που βλέπαμε την ξένη στολή να μπαίνει στα σπίτια, στα χωράφια μας, να παίρνει το βιός των γονιών μας και να στήνει στον τοίχο τα παλικάρια του χωριού και της πόλης μας»


14 Μάη 1944, 66 ολόκληρα χρόνια πίσω
Ιστορική μέρα.

Μια από τις σπουδαιότερες και σημαντικότερες στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ένας κορυφαίος σταθμός στην πάλη του ελληνικού λαού για πραγματική λαϊκή εξουσία, η μοναδική ίσως στιγμή που ίσχυσε πραγματικά – και για τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς του κράτους – ότι “όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό”.
14 Μάη 1944.
Στις Κορυσχάδες, στο ορεινό αυτό χωριό της Ευρυτανίας, αρχίζει τη συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο των αντιπροσώπων της μαχόμενης Ελλάδας, κορυφώνοντας έτσι τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα κατά της φασιστικής κατοχής κι επισφραγίζοντας από τη σκοπιά της πολιτικής οργάνωσης, την εξουσία του λαού.
Χώρος συνεδρίασης το σχολείο του χωριού, όπου στην είσοδό του μια επιγραφή δίνει το ιστορικό στίγμα: “ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ 1821 – ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ 1944″.
Κορυσχάδες, 14 Μάη 1944, ώρα 2 μ.μ. Η αίθουσα του Εθνικού Συμβουλίου κατάμεστη. Στις πόρτες και στους διαδρόμους το πλήθος στριμώχνεται. Έξω από την αίθουσα, στην αυλή του σχολείου, η μπάντα των μουσικών της 13ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ παίζει τον εθνικό ύμνο και αποδίδει τιμές.
Η ιστορική συνεδρίαση αρχίζει. Ένα προσωρινό προεδρείο αναλαμβάνει να διευθύνει το πρώτο στάδιο των εργασιών. Κατόπιν γίνεται δοξολογία, στην οποία χοροστατεί ο ΕΑΜίτης Μητροπολίτης Κοζάνης Ιωακείμ και στη συνέχεια οι Εθνοσύμβουλοι δίνουν τον όρκο.

Ο ΟΡΚΟΣ“Ορκίζομαι ότι θα εκτελώ πιστά τα καθήκοντά μου, σαν μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας μου και του Ελληνικού Λαού. Ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία, για την απελευθέρωση της χώρας μου απ΄ τον ζυγό των καταχτητών, ότι θα υπερασπιστώ παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και για τα κυριαρχικά του δικαιώματα”.
Στιγμές άφθαστου μεγαλείου !
Μνήμες που ζωντανεύουν σήμερα … και μας οδηγούν …