Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ - Μια πόλη κόσμημα

Το Καρπενήσι θεωρείται, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους πλέον γραφικούς προορισμούς της ενδοχώρας, καθότι πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη με σημαντική ιστορική παράδοση, με μοναδικό φυσικό τοπίο και με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Ωστόσο όμως αυτή η μικρή πόλη, χρειάζονταν και κάποιες ακόμη ξεχωριστές πινελιές – παρεμβάσεις, έτσι ώστε να αλλάξει πρόσωπο προς το καλύτερο και να μετατραπεί σε μια πόλη κόσμημα.
 
Αυτό φαίνεται να γίνεται πράξη μετά τις παρεμβάσεις ανάπλασης που έχουν γίνει μέχρι τώρα τόσο στο ιστορικό κέντρο, όσο και με αυτές που θα ακολουθήσουν, με την δρομολογημένη πλέον, διαμόρφωση – ανάπλαση της Δυτικής εισόδου της πόλης, ενός σημαντικού έργου, προϋπολογισμού 2.610.000,00 ευρώ, που δημοπρατείται τον επόμενο μήνα.
Στην ανάπλαση της δυτικής εισόδου της πόλης προχωρά ο Δήμος Καρπενησίου, μένοντας σταθερός στο μεγάλο στοίχημα του να αλλάξει ριζικά την εικόνα της πόλης, με μοναδικό σκοπό να γίνει μια από τις πιο όμορφες πόλεις, φιλικές και λειτουργικές για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, να γίνει μια πόλη κόσμημα.
 Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας η Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα έχει προβεί σε σημαντικά έργα εξωραϊσμού και ανάπλασης τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και σε άλλα σημεία της ευρυτανικής πρωτεύουσας και στο επόμενο μήνα θα προχωρήσει στην κατασκευή ενός ακόμη σημαντικού έργου που αναμένεται να αλλάξει και άλλο προς το καλύτερο την πόλη του Καρπενησίου. Για το λόγο αυτό ο Δήμαρχος Καρπενησίου, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για το έργο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ-ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ», με προϋπολογισμό 2.610.000,00€ με ΦΠΑ. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις ΕΣΠΑ από την ΣΑΕΠ 2558 με ποσό 2.610.000,00€  και είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου στον ΚΑ 30.73.22.048.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 6η του μήνα Αυγούστου 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00 π.μ. (λήξη παραλαβής προσφορών), στα Γραφεία του Δήμου Καρπενησίου, ενώ για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείται στο τηλέφωνο 22373-50083, FAX επικοινωνίας 22373-50072, αρμόδιος υπάλληλος για επικοινωνία Φακίτσας  Βασίλειος.
Το έργο αφορά την ανάπλαση του πάρκου κάτω από την Πυροσβεστική, του Πάρκου στη θέση «Νεράϊδα», αλλά και τη δημιουργία θέσεων πάρκινγκ όπου βρίσκεται σήμερα η στάση του ΚΤΕΛ.
Όπως μας δήλωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη του χώρου σε σύγχρονο χώρο αναψυχής και άθλησης στον οποίο θα κυριαρχούν το πράσινο και το νερό, βασικά χαρακτηριστικά του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα έλκουν νέες δραστηριότητες ψυχαγωγίας και άθλησης. Και κυρίως η ενοποίηση του χώρου μελέτης με τον αστικό ιστό της πόλης του Καρπενησίου.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση πρόκειται να κατασκευαστούν διάδρομοι περιπάτου – Πέργκολες, Λίμνες Εξισορρόπησης, Παιδική χαρά, Πίστα «Skateboard» (Tροχοπέδησης με σανίδα), Τοίχος αναρρίχησης, Ποδηλατόδρομος, Υπαίθρια όργανα γυμναστικής, Λοιπά έργα υποδομής, Πράσινο και φυσικά ο Χώρος στάθμευσης οχημάτων.
Στο πλαίσιο της ανάπλασης στην περιοχή «Νεράιδα» θα γίνει επικάλυψη τμήματος του χειμάρρου Κλαρωτού για την διαμόρφωση χώρου που θα ενταχθεί στην ανάπλαση περιοχής. 

Η επικάλυψη του χειμάρρου θα γίνει με την κατασκευή γέφυρας πλακοδοκών από οπλισμένο σκυρόδεμα.
Επίσης θα κατασκευασθεί πάρκινγκ σε διαπλάτυνση του υφιστάμενου οδοστρώματος κατά 10μ. στην οδό Π. Μπακογιάννη με φέροντα οργανισμό  από οπλισμένο σκυρόδεμα και θα περιλαμβάνει 18 θέσεις. 
Όλες αυτές οι εξελίξεις που σημειώνονται στο Δήμο Καρπενησίου, είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς τόσο του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη όσο και το συνεργατών του και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο Δήμος Καρπενησίου είναι ο πρώτος δήμος σε απορροφητικότητα προγραμμάτων του ΕΣΠΑ.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες ανάπλασης του Κέντρου του Καρπενησίου, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της οδούς Ζηνοπούλου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Όπως μας δήλωσε ο κ. Σουλιώτης, μέχρι το 15Αυγουστο θα δοθεί σε κυκλοφορία η Ζηνοπούλου. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το κομμάτι μέχρι τον Ι.Ν. της Παναγίας και τοποθετείται ο αστικός εξοπλισμός.
Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει, αν κι ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της ανάπλασης του κέντρου. Η επόμενη φάση της ανάπλασης είναι η ανάδειξη του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος, μετά και την έγκριση της μελέτης από την Αρχαιολογική Υπηρεσία) και η σύνδεση του πρώτου τμήματος από τον ΟΤΕ μέχρι και την πλατεία. Σύμφωνα με μηχανικούς και εκτός απροόπτων, όπως έντονα καιρικά φαινόμενα, υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2013 θα ολοκληρωθεί πλήρως το τμήμα της ανάπλασης από το Ρίζωμα μέχρι τη Νομαρχία.
Παράλληλα, θα ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για να δοθεί εξ ολοκλήρου σε χρήση το παρκινγκ στα παλαιά ΚΤΕΛ.
Η πόλη του Καρπενησίου αλλάζει πρόσωπο, ομορφαίνει περισσότερο και γίνεται πιο φιλική προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.