Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΡΟΥΣΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΘΙΔΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΡΟΥΣΟΥ - Της Λεωνής Θανασούλα Προέδρου της Ένωσης Απανταχού Προυσιωτών «Παναγία η Προυσιώτισσα»

Ένα από τα σημαντικότερα κληροδοτήματα της Ευρυτανίας καταγράφεται, προστατεύεται και ερευνάται, στα πλαίσια της ανάδειξης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού Προυσού, που υπήρξε το μεγαλύτερο οικονομικό και πνευματικό κέντρο της Ευρυτανίας για δύο περίπου αιώνες.

Λίγες ημέρες πριν το Άγιο Πάσχα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Απανταχού Προυσιωτών, ολοκληρώθηκε η ψηφιακή καταγραφή της Αγαθιδείου Βιβλιοθήκης του Προυσού.

Το εγχείρημα ανέλαβε ο προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας,κ. Αγαμέμνων Τσελίκας, ο οποίος κατά τη δεκαετία του 1980 είχε φωτογραφίσει όλα τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χειρόγραφα της Ι. Μ. Προυσού. Η εργασία του θεμελίωσε  και υπήρξε αρωγός στην  μετέπειτα επιστημονική μελέτη της ιστορίας της μονής κα της περιοχής εν γένει.
Ο κ. Τσελίκας φωτογράφισε τους τίτλους περίπου 300 τόμων από τη βιβλιοθήκη του ευεργέτη του Προυσού, του φιλολόγου Αναστασίου Αγαθίδη. Βιβλία κυρίως φιλολογικού και θρησκευτικού περιεχομένουτου 19ου αιώνα στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτη η αισθητά μεγαλύτερη αριθμητική αναλογία των γερμανικών τόμων, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σε σχέση με τη βιογραφία του Αγαθίδη, ο οποίος έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην Μ. Βρετανία.
Τα παλαιότερα βιβλία που εντοπίστηκαν είναι του 16ου και του 17ου αιώνα. Επίσης, ανασύρθηκαν δύο πολύ σημαντικά και σπάνια βιβλία, που αφορούν την ιστορία της ελληνικής γλώσσας, παρουσίαση των οποίων θα γίνει τους προσεχείς μήνες, κατόπιν μελέτης τους.
Πρόθεση του συλλόγου είναι το ψηφιακό αρχείο που θα προκύψει από την καταγραφή, να γίνει ψηφιακά διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω των επισήμων ιστοσελίδων του Δήμου Καρπενησίου και της Περιφέρειας.
Ο σύλλογος και η ευρύτερη κοινότητα των βιβλιοφίλων ευχαριστεί τον κ. Τσελίκα για την προσφορά και το ενδιαφέρον του.