Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

Οι «καυτές πατάτες» των νέων δημάρχων Πολλά τα προβλήματα και στους Δήμους της Π.Ε. Ευρυτανίας

Είκοσι ημέρες συμπληρώνονται από τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών και ακόμη κάποιοι συνδυασμοί διοργανώνουν γιορτές για να πανηγυρίσουν τη νίκη τους και την επικράτησή τους στην εκλογική μάχη. Από την άλλη, κάποιοι εκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι προγραμματίζουν τις διακοπές τους, ώστε να επιστρέψουν την 1η Σεπτεμβρίου στην ορκωμοσία των νέων δημοτικών αρχών.

Φυσικά ουδείς έχει αναρωτηθεί το δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν εν μέσω κρίσης με τους πόρους να έχουν περικοπεί κατά 67% και τους δημότες να πιέζουν για μειώσεις στα δημοτικά τέλη. Κι όμως, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, καθώς ήδη στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας συζητούν τις δυσκολίες και το πώς πρέπει να συμπεριφερθούν από το πρώτο διάστημα που θα υπάρχει η ανάληψη των καθηκόντων τους. Έτσι, οι παλαιότεροι στην ΚΕΔΕ κάνουν λόγο για 6 «καυτές πατάτες» και οι οποίες είναι:
1] Η απειρία των περισσοτέρων εκλεγέντων δημάρχων.
2] Το πρόγραμμα «εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας» που πρέπει να προχωρήσει από την 1η Σεπτεμβρίου.
3] Η αξιολόγηση δημοτικών υπαλλήλων που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
4]Το πεντάμηνο «πάγωμα» μη εποχικών προσλήψεων εν μέσω κορύφωσης των αναγκών των δήμων.
5] Η αλλαγή πολιτικών συσχετισμών εντός της ΚΕΔΕ μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
6] Η αναμονή γενικότερων πολιτικών εξελίξεων, ενώ το νέο ΕΣΠΑ θα αρχίσει να «τρέχει».

Τα προβλήματα
Πρώτη και… χειρότερη από τις παραπάνω «καυτές πατάτες» είναι η απειρία της πλειοψηφίας των εκλεγμένων τοπικών αρχόντων. Όπως έδειξε μελέτη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, το 63% όσων εξελέγησαν δήμαρχοι αναλαμβάνουν για πρώτη φορά ανάλογα διοικητικά καθήκοντα. Συγκεκριμένα, 212 από τους 325 δήμους θα έχουν επικεφαλής χωρίς καμία σχετική θητεία στο παρελθόν, την ίδια στιγμή που η δημοσιονομική εποπτεία πάνω στους ΟΤΑ δεν επιτρέπει καμία αστοχία στην τήρηση των προϋπολογισμών τους. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται από την ΚΕΔΕ, πολλοί εκ των τοπικών αρχόντων έχουν υποσχεθεί έργα υποδομής, δίχως να έχουν προετοιμάσει σχετικές μελέτες. Αυτά τα έργα πρέπει να γίνουν βάσει του ΕΣΠΑ. Όμως το νέο ΕΣΠΑ έχει λιγότερα κονδύλια για υποδομές, ενώ στο προηγούμενο για να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να αντλήσουν πόρους πρέπει να υπάρχουν μελέτες που να καταστούν ώριμες πολύ γρήγορα και να χρησιμοποιηθεί ο όρος «γέφυρα» για να έρθουν τα χρήματα.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΚΑΙ ΑΓΡΑΦΩΝ
Στους «δικούς» μας Δήμους, παρότι Σουλιώτης και Μπαμπαλής εκλέγονται πρώτη φορά, απειρία με τα αυτοδιοικητικά δεν έχουν. Αντίθετα και οι δυο έχουν χρόνια στο χώρο της Αυτοδιοίκησης τον οποίο υπηρέτησαν από σημαντικές θέσεις και μάλιστα επιτυχώς. Ωστόσο όμως προβλήματα υπάρχουν και ειδικώς στον Δήμο Αγράφων πολλά και δύσκολα που θα χρειαστούν ειδική αντιμετώπιση προκειμένου ο Δήμος να μπει σε ομαλή λειτουργία. Εννοείτε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αστοχίας και φυσικά καμία κωλυσιεργία. Όσον αφορά τα έργα υποδομής με βάσει το νέο ΕΣΠΑ, στο Δήμο Καρπενησίου επ΄ αυτού έχουν γίνει σημαντικά βήματα, στον Δήμο όμως Αγράφων, αμφιβάλουμε αν υπάρχει έστω και ώριμη μελέτη, εκτός αυτής που κατατέθηκε από κοινού στις Βρυξέλλες από Μπακογιάννη – Φεγγούλη τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορά συγκεκριμένη χρηματοδότηση για τους Δήμους Καρπενησίου και Αγράφων όσον αφορά το δίκτυο των ορεινών Δήμων.