Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Ενημέρωση για την 4η Συνεδρίαση του ΔΣ Καρπενησίου από την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Στρατηγική Σύμπλευση για Ιδιωτικοποιήσεις και Απολύσεις


Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε την Τετάρτη 9 Μάρτη με κύρια θέματα τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ του Δήμου, διαδικασία που αποτελεί όχημα για τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων σε όλη την Ελλάδα. Για άλλη μια φορά φάνηκε η στρατηγική σύμπλευση όλων των παρατάξεων που προεκλογικά ενδύθηκαν την φορεσιά του “ανεξάρτητου” για να κρύψουν την ταύτισή τους με τα κόμματα του κεφαλαίου και την πολιτική του ευρωμονόδρομου.
Οι Εργαζόμενοι Δεν Είναι Μόνοι
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η Λαϊκή Συσπείρωση έκανε την ακόλουθη δήλωση: Μας έχουν έρθει πληροφορίες και καταγγελίες για άσκηση πιέσεων σε εργαζόμενους στον επισιτισμό-τουρισμό. Σε ορισμένους χώρους η εργοδοσία ξεσαλωμένη από την κυβερνητική πολιτική και τη στάση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και των συμπληρωμάτων τους, εκβιάζει τους εργαζόμενους να δεχτούν μειώσεις μισθών, περικοπές ωρών εργασίας ή να παραιτηθούν από ένσημα. Προειδοποιούμε πως τέτοιες προκλήσεις δε θα μείνουν αναπάντητες. Θα βρεθούμε αποφασιστικά στο πλευρό κάθε εργαζόμενου που δε θα υποκύψει στην τρομοκρατία, που θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Τι Γίνεται Με Τις Ανεμογεννήτριες;
Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε το ζήτημα των αιολικών πάρκων και των υδροηλεκτρικών που ήδη έχουν αδειοδοτηθεί και εντός των ορίων του Δήμου Καρπενησίου και γράφεται ότι προχωρούν. Ρωτήσαμε τι ενέργειες πρόκειται να κάνει ο Δήμος ενάντια στην εγκατάστασή τους, σύμφωνα με την εκφρασμένη απαίτηση των κατοίκων.
Η απάντηση του κ. Μπακογιάννη ήταν αποκαλυπτική: όχι μόνο δεν τοποθετήθηκε κατά των αιολικών πάρκων, αλλά μάλιστα είπε ότι οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να πληρεί περιβαλλοντικά κριτήρια (!) και να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο (!). Μάλιστα έκανε και έναν λεονταρισμό λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνει τοπικό δημοψήφισμα.
Προφανώς είτε δε γνωρίζει είτε κάνει πως δεν ξέρει πως μέχρι τον Ιούλη του 2010 η ΡΑΕ είχε χορηγήσει 9 άδειες αιολικών στην Ευρυτανία, όλες στην επικράτεια του Δήμου Καρπενησίου και μάλιστα μέσα στο 2011 έδωσε ακόμα 3, η μία εκ των οποίων εντός του Δήμου Καρπενησίου. Βεβαίως, κανένα “δημοψήφισμα” δεν είδαμε να ετοιμάζεται.
Χώρια που στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καταγράφονται 32 (!!) άδειες για μικρά υδροηλεκτρικά στην Ευρυτανία, τα μισά εκ των οποίων στο Δήμο μας. Στην πραγματικότητα η δημοτική αρχή ομολογεί τη συναίνεσή της στην παράδοση των ορεινών όγκων της Ευρυτανίας στα αδηφάγα συμφέροντα των ιδιωτών και της επιχειρηματικής κερδοφορίας.
Εκτός των άλλων, οι λεγόμενες ΑΠΕ έχουν μεταβληθεί στον δούρειο ίππο για το “άνοιγμα” της αγοράς ενέργειας και την κατακόρυφη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να εισβάλλουν με επικερδείς όρους τα μονοπώλια στον τομέα της ενέργειας.
Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί σε επαγρύπνηση και σε κινητοποίηση για να μπει φραγμός στα σχέδια αυτά, αλλά και ενάντια στο παραπέρα ξεπούλημα της ΔΕΗ που θα επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις.
Δημοτική Αρχή: Πλώρη για Ιδιωτικοποίηση του Αθλητικού Κέντρου
Η Λαϊκή Συσπείρωση έφερε εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των συζητήσεων και άρθρων γύρω από τη “αστική ανάπλαση” και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο, και ζήτησε να υπάρξει επιτέλους ενημέρωση του Δημ.Συμβουλίου για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής.
Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του κ. Δημάρχου σε ερώτηση γύρω από τη συνάντησή του με τον ΓΓΑ κ. Μπιτσαξή. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τα αναγραφόμενα στον τύπο ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι η παράδοση του Αθλητικού Κέντρου, δημόσιας περιουσίας δηλαδή που πρέπει να απαιτήσουμε να μπει στην υπηρεσία του λαού και της νεολαίας, σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε μέσω ΣΔΙΤ είτε με άλλο τρόπο.
Για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων, η Λαϊκή Συσπείρωση συμφώνησε με το αίτημα για τη διατήρησή του ως αυτοτελές ΝΠΔΔ. Πάντως είναι ενδεικτική της φιλοσοφίας και της αντίληψης της δημοτικής αρχής η ιεράρχηση των επισκεπτών του μουσείου που κάνει αναφερόμενη στην προσφορά και την εμβέλειά του. Πρώτοι-πρώτοι στην αξιολογική σειρά οι …τουρίστες (!), μόλις τρίτοι οι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και οι «απλοί πολίτες».
Η ιστορία της εθνικής αντίστασης συνδέεται άμεσα με τη δράση του ΚΚΕ, το οποίο υπήρξε οργανωτής, εμψυχωτής και κύριος αιμοδότης της. Είναι αγωνιστική παρακαταθήκη του ελληνικού λαού και όχι τουριστική ατραξιόν.
Για τις Συγχωνεύσεις ΝΠΔΔ: Να μην Απολυθεί Ούτε Ένας
Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά γιατί:
- Η απόφαση δε διασφαλίζει τους εργαζόμενους με σύμβαση έργου και ορισμένου χρόνου. Προτείναμε να παρθεί τώρα ομόφωνη απόφαση να μονιμοποιηθούν
- Ο προϋπολογισμός του νέου ΝΠΔΔ είναι το άθροισμα των προϋπολογισμών των ΝΠΔΔ που συγχωνεύονται. Δηλαδή προβλέπει διαχείριση της λιτότητας μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, ενώ η λειτουργία του θα διακατέχεται από εισπρακτική λογική.
Όλες οι άλλες 3 παρατάξεις ψήφισαν υπέρ της συγχώνευσης και απέρριψαν την πρόταση για την διασφάλιση των λίγων συμβασιούχων συναινώντας στην προοπτική της απόλυσής τους.
Στη συγκρότηση του ΔΣ για άλλη μια φορά αποκλείστηκε η Λαϊκή Συσπείρωση. Προφανώς στη “νέα εποχή” που επαγγέλλεται η δημοτική αρχή δεν προβλέπεται συμμετοχή των κομμουνιστών σε όργανα του δήμου.
Όχι στις Δημοτικές Επιχειρήσεις
Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε κατά της συγχώνευσης και ίδρυσης κοινωφελούς επιχείρησης. Οι δήμοι δεν έχουν δουλειά να έχουν επιχειρήσεις. Θέση μας είναι να κλείσουν όλες και να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αντίστοιχες υπηρεσίες του Δήμου και των ΝΠΔΔ, καλύπτοντας είτε κενές οργανικές θέσεις είτε συνιστώντας μόνιμες θέσεις αορίστου χρόνου. Για αυτό το λόγο ψηφίσαμε «παρών» στη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θύμισε ότι ο Καλλικράτης αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη στρατηγική του κεφαλαίου. Στόχο έχει όχι την καλύτερη κάλυψη των αναγκών των δημοτών αλλά την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση ιδιαίτερο ρόλο θα παίξουν οι δημοτικές επιχειρήσεις.
Τι δείχνει η πείρα 20 και πλέον χρόνων: αποτέλεσαν μέσο για την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και κοινωνικών αναγκών, όχημα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων (συμβασιούχοι, 8μηνα, ωρομίσθιοι κτλ). Αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται και στο δικό μας δήμο όπου πάνω από το ¼ των εργαζομένων στα ΝΠΙΔ είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας, δίχως να μετράμε τους 21 εργαζόμενους του “Βοήθεια στο Σπίτι”.
Δεν είναι αλήθεια ότι το Βοήθεια στο Σπίτι μπορεί να λειτουργήσει μόνο μέσω δημοτικής επιχείρησης. Στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, την Αθήνα, το βοήθεια στο σπίτι είναι υπηρεσία του δήμου. Αυτό που κρύβουν είναι ότι έχει ήδη παρθεί απόφαση για τη συρρίκνωση του προγράμματος και την παράδοση του σε ιδιώτες από του χρόνου, πράγμα που σημαίνει εμπορευματοποίηση αλλά και απολύσεις. Απόφαση με στην οποία συναινούν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ αλλά και “ανεξάρτητοι”, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, το ΛΑΟΣ, η ΔΗΣΥ, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ τέλη Φλεβάρη. Η Λαϊκή Συσπείρωση αποχώρησε πριν το τέλος της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τα φαινόμενα εκφυλισμού και διάλυσης που επικράτησαν στη διαδικασία με ευθύνη των παρατάξεων του δικομματισμού.