Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Συνάντηση Περγαντά – Μαγκριώτη



Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011 στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΥΜΕΔΙ), συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχου Περγαντά, με τον Υφυπουργό Γ. Μαγκριώτη. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες της Περφέρειας , ο Γ.Γ Δημοσίων έργων κ. Οικονομίδης Ι. και ο Γ.Γ των συγχρηματοδοτούμενων έργων κ. Λαμπρόπουλος Σ., όπως επίσης και υπηρεσιακοί Παράγοντες.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην συνάντηση αυτή από τον Περιφερειάρχη ζητήθηκε η χρηματοδότηση και δημοπράτηση Οδικών δικτύων της Περιφέρειας αρμοδιότητας ΥΠΥΜΕΔΙ. Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε για άμεση χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών με συνολικό προϋπολογισμό 100εκ. € , των έργων , Καστρί- Μακρακώμη, και Γαλαξίδι – Ιτέα όπως επίσης και η μελέτη Αν. Πρόσβασης Σήραγγας Τυμφρηστού, ενώ για το Έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας ζητήθηκε η επίσπευση της ολοκλήρωσης της μελέτης και αποφασίσθηκε να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής ή μέσω του ειδικού Προγράμματος. Σύμφωνα πάντα με το ίδιο ρεπορτάζ όσον αφορά την μελέτη της Αν. Πρόσβασης Σήραγγας Τυμφρηστού, τα πράγματα στην παρούσα χρονική συγκυρία, φαντάζουν πολύ δύσκολα, καθότι απαιτούνται αρκετά χρήματα που δεν υπάρχουν, ενώ το μεγάλο εμπόδιο δημιουργείται από τις μελέτες που έγιναν και έδειξαν ότι σε ένα μεγάλο τμήμα αυτού του δρόμου η περιοχή είναι κατολισθήσιμη.
Για τη συνάντηση αυτή ο Περιφερειάρχης με δηλώσεις του επισημαίνει:
Στην σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος, τα θέματα των Οδικών δικτύων της Περιφέρειας αρμοδιότητας ΥΠΥΜΕΔΙ και από την πλευρά της Περιφέρειας έγινε αναλυτική ενημέρωση για τα μεγάλα προβλήματα των έργων στη Περιφέρεια, όπως επίσης τα θέματα των Διοδίων και των εργολαβιών στο πέταλο του Μαλιακού και του οδικού δικτύου της Εύβοιας.
Κοινή Διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη επιπλέον χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Περιφέρειας μέσω ενός ειδικού Αναπτυξιακού προγράμματος. ύψους 500 εκ. €, για το οποίο θα γίνουν ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργό κ Χρυσοχοϊδη
Από τον Υφυπουργό έγινε αποδεκτή η πρόταση της Περιφέρειας για την άμεση χρηματοδότηση και δημοπράτηση από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών με συνολικό προϋπολογισμό 100εκ. € , των έργων , Καστρί- Μακρακώμη, και Γαλαξίδι – Ιτέα όπως επίσης και η μελέτη Αν. Πρόσβασης Σήραγγας Τυμφρηστού. Για το Έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας ζητήθηκε η επίσπευση της ολοκλήρωσης της μελέτης και αποφασίσθηκε να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, για την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής ή μέσω του ειδικού Προγράμματος.
Επίσης όπως ενημέρωσε ο αρμόδιος Γ.Γ. του ΥΠΥΜΕΔΙ, για το έργο Ελευσίνα – Θήβα – Υλίκη ξεκινά τον ερχόμενο μήνα η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την υλοποίηση του έργου με σύμβαση Παραχώρησης, ύψους 500 εκ. €.
Για το έργο της Ανατολικής Παράκαμψης της Θήβας , διευθετήθηκαν οι εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της μελέτης του έργου , που έχει προϋπολογισμό. 14εκ. €.
Οι εκπρόσωποι της ΔΕΠΑΝΟΜ, που συμμετείχαν στη συνάντηση ενημέρωσαν, ότι πλέον ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα, με τα συναρμόδια Υπουργεία και οι ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα τη κατασκευή του Νοσοκομείου Χαλκίδας,
Για το Θέμα των διοδίων παραδόθηκε το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου και όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός το Υπουργείο προχωρα σε ενέργειες:
-Ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων με στόχο την αναλογική πληρωμή ανά χλμ.
-Εκπτωτικής πολιτικής για συχνούς χρήστες και τοπική κυκλοφορία.
-Κατασκευής παράπλευρου δικτύου στην Αγία Τριάδα την Πελασγία και την Τραγάνα.