Για την επιτυχία του μεγάλου αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821 σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισε και ο Έλληνας Δημοσιογράφος, ο οποίος με τα πενιχρά μέσα εκείνης της εποχής πληροφορούσε τον ελληνικό λαό, εμψύχωνε τους αγωνιστές, μαστίγωνε την εκτροπή των ισχυρών, καλλιεργούσε το όραμα και την ελπίδα της ελευθερίας και έδειχνε το δρόμο του χρέους και του καθήκοντος.
Από την αρχή του αγώνα και κατά την πρώτη Εθνοσυνέλευση (Επίδαυρος, 20-12-1821), καθιερώθηκε η Ελευθεροτυπία με τη διακήρυξη «Ο Τύπος είναι ελεύθερος», πράγμα το οποίο όλα τα ελληνικά Συντάγματα διατηρούν μέχρι σήμερα. Και οι δημοσιογραφούντες έκτοτε κράτησαν ψηλά τα ιδανικά της Ελευθερίας, της Πίστεως και της Αγάπης προς την Πατρίδα, διέτρεξαν πλείστους κινδύνους, θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος και ανέδειξαν τα πτωχά εκείνα δημοσιογραφικά όργανα σε «Φρούρια Ελευθερίας», όπως τα αποκάλεσε ο Κοραής.
Καλόν είναι στους πανηγυρικούς της ημέρας της 25ης Μαρτίου να ενθυμούνται οι αγορητές τα Φρούρια αυτά της Ελευθερίας και τους δημοσιογράφους του ιερού Αγώνος της Παλιγγενεσίας, τόσο για λόγους δικαιοσύνης όσο και επειδή διδάσκουν με το πνεύμα της θυσίας και ανιδιοτέλειας και δείχνουν το δρόμο στους σημερινούς δημοσιογράφους. Για να κρατούν τα έντυπά τους ως «φρούρια» και «κάστρα» της Ελευθερίας, ως εργαστήρια και κυψέλες και φάρους του πνευματικού πολιτισμού, ως άγρυπνους κέρβερους του εθνικού συμφέροντος και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και με άλλους λειτουργούς της δημόσιας ζωής, υπάρχουν στις τάξεις των δημοσιογράφων πολλά τα νοσηρά που οδηγούν σε απογοητευτικές σκέψεις. Η ανιδιοτελής αφοσίωση στους υψηλούς στόχους της δημοσιογραφίας και η ανεξαρτησία της γνώμης του δημοσιογράφου δέχονται τρομερές πιέσεις ή αντιμετωπίζουν δελεαστικούς πειρασμούς.
Ας ευχηθούμε οι όντως δημοσιογράφοι και πνευματικοί ταγοί να εργαστούν με πίστη και φρόνηση για να γίνει ο Τύπος άμβων της Αλήθειας, του ήθους, των αξιών του Γένους. Να γίνουν τα έντυπα κάστρα και φρούρια της εθνικής και πνευματικής Ελευθερίας.
kostasmitsios@yahoo.gr