Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Στέφανος Τσερπέλης: Άρχων - Δικαιοφύλαξ Ένας πραγματικός Άρχοντας στις καρδιές των Ομογενών μας στην Αμερική

Ο κ. Στέφανος Τσερπέλης είναι ένας συντοπίτης μας που ζει και δραστηριοποιείται χρόνια τώρα στην Αμερική και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Γεννημένος στον Αγαλιανό που παλιότερα ανήκε στην Ευρυτανία, μετανάστευσε σε νεαρή ηλικία στην Νέα Υόρκη, αμέσως μετά τον εμφύλιο σπαραγμό στην πατρίδα μας. Εκεί παντρεύτηκε την συμπατριώτισσά του Αρετή με την οποία απέκτησαν 4 κόρες, δημιουργώντας στην συνέχεια μια κυριολεκτικά ευλογημένη οικογένεια. Άνθρωπος με πλούσιο δημιουργικό πνεύμα και σπάνιο επιχειρηματικό ταλέντο, κατάφερε να καταξιωθεί ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες Επιχειρηματίες στην Αμερική αλλά και ως ένας σπουδαίος Οικογενειάρχης με Χριστιανικές αρχές και αξίες, επιτελώντας όλα αυτά τα χρόνια, τεράστιο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στην ομογένεια.
Ο κ. Στέφανος Τσερπέλης, είναι ο Μέγας Ευεργέτης και χρηματοδότης του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας Αγίου Νικολάου Φλάσινγκ, που φέρει την επωνυμία, «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη» και ένας από τους βασικούς χρηματοδότες του Ronald McDonald House fundraising project στην Αμερική και της πρώτης Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Κούβα

Άξιος υπερασπιστής της πίστης, τιμήθηκε από την Εκκλησία με τον τιμητικό τίτλο του «Άρχοντα» για τη δράση του και την προσφορά του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το οφίκιο αυτό, αποτελεί για το χώρο της Εκκλησίας μια κληρονομιά αιώνων και αντιπροσωπεύει σε μεγάλο βαθμό, την εργασία, τα καθήκοντα και την υπηρεσία, που επιτέλεσε για μια ολόκληρη ζωή, ο σπουδαίος αυτός συμπατριώτης μας.
Πέραν αυτών, που είναι ελάχιστα, μπροστά στο μέγιστο φιλανθρωπικό του έργο, ο κ. Στέφανος, αυτός ο γλυκύτατος συντοπίτης μας, έχει βοηθήσει πολλούς πάσχοντες συνανθρώπους μας, ενώ πάντα ενισχύει με τον δικό του τρόπο, φτωχές εκκλησίες στον Ελλαδικό χώρο.
Σε όλα αυτά, προ ημερών, ήλθε να προστεθεί σε αυτόν τον υπέροχο άνθρωπο, μια ακόμη ξεχωριστή τιμή από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής. Ο Στέφανος Τσερπέλης, επιλέγει από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, ως ο νέος πρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδας Νέας Υόρκης. Πρόκειται για μια θέση τιμητική αλλά και ιδιαίτερα υπεύθυνη, καθότι από το πόστο αυτό, ο σπουδαίος αυτός συμπατριώτης μας, με ήθος, καρδιά και περίσσια αγάπη για τον συνάνθρωπο και του Χριστού μας την Εκκλησία, θα κληθεί να προσφέρει, με έργα όπως πάντα και όχι με λόγια.
Ορκωμοσία του νέου συμβουλίου του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας Μανχάταν
Σε μία λιτή τελετή στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Παύλου, στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όρκισε το νέο συμβούλιο που διορίστηκε από τον ίδιο στην κοινότητα του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας του Μανχάταν, με πρόεδρο τον άρχοντα και ευεργέτη της Εκκλησίας και των Ελληνικών Γραμμάτων, Στέφανο Τσερπέλη. Οι υπόλοιπες θέσεις αξιωματούχων του συμβουλίου θα καθοριστούν στη σύγκλησή του σε σώμα, αυτή την εβδομάδα.
 Στην ορκωμοσία παρευρέθηκαν τα 13 από τα 16 διορισθέντα μέλη. Οι τρεις απουσίαζαν δικαιολογημένα ενώ οι υπόλοιπες κενές θέσεις θα συμπληρωθούν σύντομα.
Απευθυνόμενος τα μέλη του νέου συμβουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος τους χαρακτήρισε διακόνους της Εκκλησίας και τους υπενθύμισε πως ξεκίνησε ο θεσμός του διακόνου, με τους 7 τους  οποίους όρισαν οι Απόστολοι για να επιλύουν προβλήματα και διαφορές που προέκυπταν στις πρώτες ημέρες της Εκκλησίας. Πρώτος διάκονος ήταν ο Στέφανος, που στη συνέχεια ήταν κι ο πρωτομάρτυρας της Πίστης μας. Ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως πάντοτε υπάρχουν διαφορές απόψεων ακόμη και προβλήματα και κάλεσε τα μέλη να τα επιλύουν με χριστιανική αγάπη.
Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Πριν από 60 χρόνια, ο Στέφανος Τσερπέλης παρουσιάστηκε στον αμερικανικό στρατό, στο Fort Dix της Νέας Ιερσέης. Είχε μόλις 1,5 χρόνο που ζούσε στην Αμερική και τον κάλεσε ο ταξίαρχος στο γραφείο του και τον ρώτησε, «τι θέλεις στο στρατό μου». Του απάντησε ότι απλώς τον κάλεσαν και παρουσιάστηκε.
«Δηλαδή, δεν ήθελες να έλθεις;» ρώτησε ο Ταξίαρχος. Και ο Στέφανος Τσερπέλης τον ρώτησε ξανά, «μήπως είχα επιλογή;», ο Ταξίαρχος απάντησε, πως ακριβώς περί αυτού πρόκειται. Δεν είχε άλλη επιλογή.
Εξήντα χρόνια αργότερα, ο Στέφανος Τσερπέλης έλαβε πρόσκληση από τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο για ακρόαση, για τον Καθεδρικό. Κι όταν άρχισε να του αναπτύσσει διάφορες ιδέες για άτομα που θα μπορούσαν να αναλάβουν την προεδρία του συμβουλίου, ο σεβασμιότατος του είπε:
«Δεν σε κάλεσα για να συζητήσουμε, μου είπε. Καλές οι σκέψεις, όμως σε στρατολογώ. Είχα 60 χρόνια να ακούσω την έκφραση αυτή και μου φάνηκε ότι είδα μπροστά μου το ταξίαρχο», μας είπε μετά την ορκωμοσία ο πρόεδρο του Καθεδρικού.
Το ίδιο συνέβη και με τα υπόλοιπα άτομα που κλήθηκαν να στελεχώσουν το συμβούλιο του Καθεδρικού, με στόχο να γαληνέψουν την κοινότητα, μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από ανώνυμη επιστολή, η οποία έθετε σειρά ζητημάτων για υπερβολικές δαπάνες.
«Ο Αρχιεπίσκοπος μας είπε ξεκάθαρα ότι μια καινούργια μέρα αρχίζει για την κοινότητα και όλοι μας οφείλαμε με να βοηθήσουμε», είπε ο κ. Τσερπέλης.
Ο κ. Τσερπέλης δήλωσε αισιόδοξος ότι το νέο συμβούλιο θα επιτύχει το στόχο του.
«Είμαστε εδώ για την Εκκλησία και την κοινότητα του Καθεδρικού, η οποία είναι η κοινότητα του Αρχιεπισκόπου. Οι ευθύνες μας είναι βαριές, όμως, αν κάνουμε αυτό για το οποίοι είμαστε εντεταλμένοι, τα πράγματα είναι πολύ απλά».
Να ευχηθούμε στον εκλεκτό μας συντοπίτη και φίλο, καλή συνέχεια στο υπέροχο ταξίδι της κοινωνικής τους προσφοράς και της φιλανθρωπίας του και καλή αντάμωση κει στη σμίξη, κει που σμίγουν Ευρυτανία και Αιτ/νια, κοντά στον ιστορικό Αγαλιανό.
vassoep@yahoo.gr