Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Γιάννης Διώτης: Το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες


Το ΣΔΟΕ θα είναι αμείλικτο με τους φοροφυγάδες διαμήνυσε ο νέος ειδικός γραμματέας του Σώματος, Ευρυτάνας Ιωάννης Διώτης, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον απελθόντα Γιάννη Καπελέρη.

Στην ομιλία του κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Διώτης τόνισε ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό και καθυστερήσεις.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι διαρκής και για να αντιμετωπισθεί, όπως είπε, το φαινόμενο απαιτείται και η βοήθεια των πολιτών.

 «Δεν θα καταφέρουμε να καταπολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή, αν δεν πείσουμε τον πολίτη να μας στηρίξει. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο ο πολίτης βλέπει το κράτος, του τρόπου με τον οποίο ο πολίτης αντιμετωπίζει τις φορολογικές αρχές. Αυτό είναι ο πυρήνας της δουλειάς, που θέλουμε να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Χαρακτήρισε παράλληλα τη φοροδιαφυγή «έγκλημα» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην προσπάθειά της να την καταπολεμήσει. Εκανε ειδική μνεία στην ανασυγκρότηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που, όπως είπε, σήμερα έχει ανακτήσει το κύρος και την αξιοπιστία του στην ελληνική κοινωνία, και το έργο που επιτελεί «φαίνεται προς τα έξω».
Ο ΥΠΟΙΚ εξήρε επίσης το έργο του νέου ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, χαρακτηρίζοντας τεράστια την προσφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του ως δικαστικού λειτουργού και τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά το τρέχον έτος προανήγγειλε εν τω μεταξύ ο απελθών ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Γιάννης Καπελέρης.
Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη, το 2010 βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 5 δισ. ευρώ και στόχος είναι να αυξηθούν εφέτος κατά 50% και να ανέλθουν σε 7,5 δισ. ευρώ. Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε, επίσης, ότι α΄ τετράμηνο εφέτος τα ποσά «τρέχουν» με θετικό πρόστιμο, ενώ τον Απρίλιο διπλασιάστηκαν σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ