Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Σημαντικές εκδηλώσεις από την Πανευρυτανική Ένωση Διημερίδα τον Δεκέμβριο στην Αθήνα για το μεγάλο Ευρυτάνα πολιτικό Γεώργιο Καφαντάρη

Tα μέλη του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της ιστορικής Πανευρυτανικής Ένωσης, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων τους, εκφράζουν τις ολόθερμες και ολόψυχες ευχαριστίες τους στους Ευρυτάνες που συμμετείχαν μαζικά στις αρχαιρεσίες της 5ης Μαΐου 2011,  απευθύνει στους όπου γης συμπατριώτες μας εγκάρδιο και θερμό πατριωτικό χαιρετισμό. Με σύνθημα «εν τη ενώσει η ισχύς»  τονίζεται η ανάγκη της αγαστής συνεργασίας και της σύσφιξης των σχέσεων ΟΛΩΝ των φορέων του τόπου μας και ΟΛΩΝ των Ευρυτάνων.
Το νέο Δ.Σ. σε σχετική συνεδρίασή του, απεφάσισε ομόφωνα όπως κατά το  Β΄ Εξάμηνο του τρέχοντος έτους πραγματοποιήσει τις παρακάτω δραστηριότητες:
α.- Ημερίδα (ή διημερίδα) στην Αθήνα κατά το Β΄ δεκαπενθήμερο Νοεμβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2011, με θέμα: «Ο Γεώργιος Καφαντάρης και η Ευρυτανία»,  σε συνδιοργάνωση με το «Ίδρυμα Γεώργιος Καφαντάρης», που εδρεύει στην Ανατολική Φραγκίστα.
β.-  Στα πλαίσια της, από 4ετίας, καθιερωμένης πλέον, Θρησκευτικής και Πνευματικής Εκδήλωσης προς τιμήν των Ευρυτάνων Αγίων, εφέτος προγραμματίζεται  να τιμηθεί ο Οσιομάρτυρας Ρωμανός ο εξ Αντρανόβης (Ασπροπύργου). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κατά το α΄ 15νθήμερο του Οκτωβρίου 2011 και σε συνεργασία με τον δραστήριο Σύλλογο Ασπροπυργιωτών Ευρυτανίας.
γ.- Έκδοση του τόμου με τις εισηγήσεις που ανακοινώθηκαν στο «Συμπόσιο Ζαχαρίας Παπαντωνίου», που, όπως είναι γνωστό, πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, στις 12-12-2010 από το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και σε συνεργασία με την Ένωσή μας,  στα πλαίσια του  Προγράμματος του  Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε από 8-12 Δεκεμβρίου 2010  και είχε ως θέμα του: «Λαϊκός Πολιτισμός και Έντεχνος Λόγος (Ποίηση – Πεζογραφία – Θέατρο»
δ.- Έκδοση συλλογής Ευρυτανικών Δημοτικών Τραγουδιών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και με βάση τη σχετική καταγραφή του αείμνηστου Σπύρου Περιστέρη κατά τις αρχές της 10ετίας του 1960.  Τη μουσική επιμέλεια της έκδοσης έχει αναλάβει ήδη από το παρελθόν έτος ο καθηγητής της Μουσικής κ. Τάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος υπηρετεί με απόσπαση στα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Ν. Ευρυτανίας.
ε.- Παρουσίαση Έκθεσης Βιβλίων Ευρυτάνων Συγγραφέων, εντός και εκτός Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, σε συνεργασία με την Κοινοτική Βιβλιοθήκη Δομνίστας, στην οποία λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα, καθώς και  ανάδειξη και προβολή των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας μέσα από φωτογραφίες και πίνακες.
στ.- Εξορμήσεις της Ομάδας Ιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, προς εξέταση όλων των μαθητών ως και άλλων κατοίκων των περιοχών αυτών, καθώς και διδασκαλία μαθημάτων Α΄ Βοηθειών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς των Σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό.
ζ.-Έκδοση του βιβλίου «Νεκροί και μνήμες», που αναφέρεται στους εκατόν ογδόντα έξι (186) Ευρυτάνες νεκρούς στο Έπος του ΄40. 
η.- Συνέχιση έκδοσης του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ».