Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

ΕΡΩΤ ΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ - Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για το Νοσοκομείο Καρπενησίου


 ΕΡΩΤ ΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Θέμα:  Νοσοκομείο Καρπενησίου.


Επανειλημμένα έχουμε επισημάνει τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας για το λαό της Στερεάς Ελλάδας.
Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Καρπενησίου χαρακτηρίζεται από σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και θα χειροτερεύσει δραματικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Οι προτάσεις του Υπουργείου προβλέπουν την διοικητική συνένωση με το Νοσοκομείο Λαμίας.
Οι αλλαγές που αφορούν ιατρικό προσωπικό και αλλαγές στις κλινικές, ουσιαστικά θα οδηγήσουν το νοσοκομείο σε κλείσιμο.
Προβλέπεται η μεταφορά προς άλλο νοσοκομείο τριών γιατρών (1 χειρουργού, 1 ορθοπεδικού, 1 παιδιάτρου). Γεγονός που θα δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα, αφού ήδη όλες οι ειδικότητες είναι υποστελεχωμένες (1 ειδικευμένος ιατρός ανά ειδικότητα) και οι γιατροί καλύπτουν χωρίς αμοιβή ορισμένες μέρες κάθε μήνα ώστε να βγουν οι εφημερίες και να μην κλείσει το νοσοκομείο.
Προτείνεται μείωση κλινών (από 59 σε 50), ενοποίηση του οφθαλμολογικού τμήματος με το χειρουργικό. Καταργείται μία (1) κλίνη στη ΜΤΝ (Μονάδα Τεχνικού Νεφρού) που ήδη δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. Το πρόβλημα οξύνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία του ιατρικού συλλόγου το Νοσοκομείο για να λειτουργεί  χρειάζονται ακόμα 1 νεφρολόγος, 1 μαιευτήρας και 1 ψυχίατρος. Επίσης έχουν περάσει ήδη από διαδικασία κρίσης οι εξής οργανικές θέσεις, 2 μαιευτικής – γυναικολογίας, 1 αναισθησιολόγου, 1 παθολόγου, 1 ψυχιάτρου, όμως καθυστερεί η διαδικασία πρόσληψης και αυτό δεν αναφέρεται καθόλου στην πρόταση του Υπουργείου.
Το Νοσοκομείο Καρπενησίου εξυπηρετεί το Νομό Ευρυτανίας και ορεινές περιοχές όμορων Νομών, όπου η μετακίνηση προς άλλες πόλεις είναι δυσχερής. Η εφαρμογή των προτάσεων του υπουργείου Υγείας για το νοσοκομείο Καρπενησίου θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό; Να αποτραπεί η μετακίνηση των γιατρών προς άλλα νοσοκομεία; Να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης με το νοσοκομείο Λαμίας;

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Θανάσης Παφίλης