Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ν. Ευρυτανίας Απολογισμός τοπικού μαθητικού διαγωνισμού πειραμάτων EUSO 2012

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26-11-2011, στο εργαστήριο του ΕΚΦΕ Ν. Ευρυτανίας, ο τοπικός μαθητικός διαγωνισμός πειραμάτων για την 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2012.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η προώθηση της πειραματικής διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και η ουσιαστική ενασχόληση των μαθητών με την επιστημονική μεθοδολογία για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων από την καθημερινή ζωή. Ο διαγωνισμός στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα είναι αποκλειστικά πειραματικός και αφορά μαθητές Λυκείου.
Η 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών διοργανώνεται από την European Union Science Olympiad (EUSO), που δημιουργήθηκε το 2002, με πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας της Ιρλανδίας και την έγκριση του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος της EUSO. Η Διοικούσα Επιτροπή της EUSO έχει αναθέσει την διαδικασία επιλογής των Ελληνικών Ομάδων στο επιστημονικό σωματείο ΠΑΝΕΚΦΕ (Πανελλήνια Ένωση ΕΚΦΕ).
Ο Διαγωνισμός διεξάγεται σε δύο φάσεις, στην πρώτη φάση, σε  τοπικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς, θα επιλεγούν τριμελής/-είς ομάδα/-ες μαθητών από την περιοχή ευθύνης κάθε ΕΚΦΕ. Οι ομάδες που θα επιλεγούν από όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς, θα συμμετάσχουν  στη δεύτερη και τελική  φάση του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στις 21 Ιανουαρίου 2012, στο ΕΚΦΕ Νέας Φιλαδέλφειας, στην Αθήνα.
Από την τελική φάση του διαγωνισμού επιλογής θα επιλεγούν οι δύο τριμελείς ομάδες μαθητών που θα συμμετάσχουν στην 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών-EUSO 2012, που θα πραγματοποιηθεί στο Vilnius, της Λιθουανίας από 22-29 Απριλίου 2012.
Στο τοπικό διαγωνισμό έλαβαν μέρος δύο ομάδες, μια από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου και η μια από το Γενικό Λύκειο Καρπενησίου.
Στην ομάδα του 1ο ΕΠΑ.Λ. Καρπενησίου συμμετείχαν οι μαθητές/ -τρια:
1.Καλάλουε Ιωσήφ – Τάξη Β΄
2.Καλάλουε Φώτης – Τάξη Α΄
3.Κολόκα Φωτεινή – Τάξη Α΄
και με υπεύθυνους καθηγητές τους: κα Γεωργακοπούλου Αργυρώ (Βιολόγο) και κ. Κάντζο Αλέξανδρο (Χημικό).
Στην ομάδα του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου συμμετείχαν οι μαθητές/ -τρια:
1.Νταής Αλέξανδρος – Τάξη Β΄
2.Σουλιώτης Φώτιος – Τάξη Β΄
3.Τάκη Βασιλική – Τάξη Β΄
και με υπεύθυνους καθηγητές τους: κ. Ζαρμπούτη Δημήτριο (Φυσικό), κ. Κωβαίο Ηλία (Χημικό) και κ. Μπουλάκο Σπυρίδων (Φυσικό). 
Την οργανωτική και την επιστημονική επιμέλεια του διαγωνισμού είχε ο υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Ν. Ευρυτανίας κ. Καγιάρας Νικόλαος (Φυσικός).  
 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του διαγωνισμού η ομάδα μαθητών που προκρίνεται για να εκπροσωπήσει το νομό Ευρυτανίας στον πανελλαδικό διαγωνισμό για την 10η Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Επιστημών - EUSO 2012 είναι εκείνη του Γενικού Λυκείου Καρπενησίου.