Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Στη γιορτή του Αγίου Νικολάου του Εν Βουνένοις σε Μαυρομάτα και Βοϊλάδα

Με ξεχωριστές τιμές και μέσα στα πλαίσια της ελληνορθόδοξης παράδοσης έγιναν και φέτος τα πανηγύρια προς τιμήν του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις σε Μαυρομάτα και Βοϊλάδα.
Η γιορτή στην Μαυρομάτα, λόγω των εκλογών, έγινε στις 5 Μάη καθότι στο χωριό αυτή την μέρα προσήλθαν αρκετοί  Μαυροματιανοί, που διαμένουν σε διάφορα μέρη της πατρίδας μας, τόσο για την γιορτή όσο και για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Το Σάββατο λοιπόν 5 Μάη, άπαντες όσοι βρίσκονταν αυτή τη μέρα στο χωριό, πρωί – πρωί ανηφόρησαν στο ξωκλήσι του Αη – Νικόλα του Νέου, που βρίσκεται στην κορυφή του χωριού, σε μια υπέροχη τοποθεσία, στους πρόποδες της «Κόψης», προκειμένου να εκκλησιαστούν και να γιορτάσουν τον άγιό τους.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της αρτοκλασίας, στον αύλιο χώρο του Ναού, στρώθηκαν τα τραπέζια όπου παρακάθισαν οι πανηγυρίζοντες  για το γιορτάσι. Ακολούθησε κέρασμα και στην συνέχεια με την φροντίδα του ακούραστου Προέδρου του χωριού Νίκου Σκόνδρα και την συνδρομή του πρώην Δημάρχου Βίνιανης Νίκου Γεωργίου σε όλα τα τραπέζια, έφτασαν ντόπια ψητά, με πίτες και κατσικίσιο τυρί ενώ όλα τα ποτά ήταν ευγενική  προσφορά, προς τους συγχωριανούς και προσκυνητές της ημέρας, του Γιάννη Μακρή, που σε κάθε τέτοια στιγμή δίνει δυναμικό παρών στην γενέθλια γη.

Φέτος στο πανηγύρι δεν υπήρχε ορχήστρα με ζωντανή μουσική, όμως ο ειδικός τέτοιων αποστολών Κώστας Μακρής, ένας από τους πιο γνωστούς DJ στο πανελλήνιο, φρόντισε με πολύ μεράκι και τέχνη, να καλύψει αυτό το κενό και με το παραπάνω. Η μαεστρία του στις μουσικές του επιλογές  γι΄ αυτό το γιορτάσι ήταν απόλυτα επιτυχείς και η εν γένει παρουσία του στην φροντίδα του ήχου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Οι πρώτες πίτες, φτιαγμένες από τα χέρια της κυρά Βασιλικής  Μακρή και της θειάς Μαρίας Σκόνδρα έγιναν άφαντες με το που βρέθηκαν στα τραπέζια. Τα κοκορέτσια και τα ψητά του Χρυσόστομου, ειδική παραγγελιά από τους προαναφερθέντες, ξεχωριστή προσφορά για καλοφαγάδες σε εξοχή. Το κασέρι και οι Κρητικές ψηλοελιές του Πάνου Γεωργίου που βγήκαν από το σακίδιο του, ήλθαν να συμπληρώσουν μια ονειρεμένη τράπεζα σαν και αυτές της φιλοξενίας του Αβραάμ.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στον Άγιο υπήρχε τάμα και αυτό ήταν ένα αρνί, το οποίο έπρεπε να «βγει» σε κλήρωση, για τις ανάγκες του εξωκκλησιού.

Την διεκπεραίωση αυτής της αποστολής, ανέλαβε ο Γιάννης Μακρής, ανεβάζοντας τις εισπράξεις υπέρ του Ναού σε πολύ ικανοποιητικά για την δύσκολη οικονομική εποχή επίπεδα.. Τυχερός της κλήρωσης, ο κ. Γ. Ρέκκας, εξάδελφος της Προέδρου του Συλλόγου του χωριού, κ. Νίκης, που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο αξιαγάπητος Λευτέρης Παπάς με το κομπολόι και τον ειδικό φακό, που μας χάρισε, για άλλη μια φορά έδειξε πόσο σπουδαίος και λεβέντης άνθρωπος είναι.
Και ενώ το φαγοπότι συνεχίζονταν, ο Κώστας Μακρής με τα τραγούδια του δεν άργησε να βάλει στο χορό και τους  Σκονδραίους που άπαντες , πατήρ, υιοί και ανίψια, έκλεψαν την παράσταση, με τις μοναδικές χορευτικές τους ικανότητες.
Κλείνοντας και αφού ευχηθούμε και του χρόνου το πανηγύρι να στεφθεί με ανάλογη επιτυχία, θα θέλαμε να συγχαρούμε τον σπουδαίο γέροντα μπαρμπα Γιώργη Σκόνδρα τον Εκκλ. Επίτροπο για την εν γένει φροντίδα του, και γι΄ αυτό το πανηγύρι, καθώς και την οικογένεια του Λάμπρου Καυκιά, που συνεχίζει να κρατάει «Θερμοπύλες» στην πανέμορφη Μαυρομάτα.  Αισθητή η απουσία του Πάνου Τσιγαρίδα από το γιορτάσι, που όμως ήταν δικαιολογημένη λόγω κάποιας μικροασθένειας. Άπαντες έφυγαν όταν ο ήλιος άρχισε να χάνετε μέσα στις φυλλωσιές, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το επόμενο πανηγύρι της Παναγίας τον 15Αυγουστο.

ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗ ΒΟΪΛΑΔΑ
 Με ανάλογη επιτυχία, έγινε και το παραδοσιακό πανηγύρι στις 9 Μαΐου στον οικισμό της Βοϊλάδας, της Τ.Κ. Μαραθιά, όπου υπάρχει ξωκλήσι στην μνήμη του Αγίου Νικολάου του νέου.  Και εδώ, ανήμερα της εορτής και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε γλέντι του παλιού καλού καιρού, κάτω από τα μεγάλα πουρνάρια που βρίσκονται στην αυλή της εκκλησία. Και φέτος ο ακούραστος Τάκης Τσέλος, η μεγάλη ψυχή αυτού του πανηγυριού, φρόντισε με ξεχωριστό μεράκι έτσι ώστε όλα να είναι τέλεια. Χωρίς αυτόν δύσκολα θα ξαναγίνει πανηγύρι, όμως αυτός εκεί πιστός δεν το βάζει κάτω και κάθε χρόνο είναι εκεί για να έχει συνέχεια αυτό το μικρό γιορτάσι της περιοχής. Από την άλλη μεριά ο αδελφός του Βασίλης Τσέλος, ως άλλος Αβραάμ και σε τούτο το γιορτάσι στα κονάκια, μας φιλοξένησε όλους, προσφέροντάς μας, τράπεζα αγάπης, με πλούσια ντόπια εδέσματα, λαχταριστές λιχουδιές και πίτες παραδοσιακές.
Το ωραίο αυτό πανηγυράκι, που τίμησε με την παρουσία του και ο Αντιδήμαρχος Αγράφων Νίκος Φούκας, με συνεργάτες του από τον Δήμο, τελείωσε αργά το απόγευμα. Και του χρόνου.