Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΡΑΘΙΩΤΩΝ

Με 2μερες εκδηλώσεις στον ιστορικό Μάραθο
τιμήθηκε φέτος ο Σταυραετός των Αγράφων
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 3-4 Ιουνίου, «Τα Κατσαντώνεια 2012» στον ιστορικό Μάραθο Αγράφων.
Οι πολύ σημαντικές αυτές εκδηλώσεις που καθιερώθηκαν το 1993  από το Σύλλογο Μαραθιωτών, που φέτος συμπλήρωσε τριάντα χρόνια δράσης και δημιουργίας, για άλλη μια φορά διοργανώθηκαν άψογα από ανθρώπους που πάντα επιδεικνύουν περίσσια αγάπη για τον ευλογημένο αυτό τόπο, αλλά και για τον Σύλλογό τους που με πολύ μεράκι έχτισαν. 
Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, έδωσε την δυνατότητα σε αρκετούς Μαραθιώτες αλλά και Αγραφιώτες να ανεβούν στην γενέτειρα του Αντώνη Μακρυγιάννη, για να αποδώσουν και τούτη τη χρονιά τις δέουσες τιμές στον Σταυραετό της κλεφτουριάς.
Φέτος όπως προαναφέραμε αυτό το γιορτάσι ήταν διήμερο και τούτο διότι, στις εκδηλώσεις αυτές, τιμήθηκαν αντάμα, τόσο ο προεπαναστατικός Ήρωας, όσο και όλοι εκείνοι οι Μαραθιώτες που πριν 30 χρόνια υλοποίησαν ένα μεγάλο όνειρο τους, να επανιδρύσουν στην ουσία τον Σύλλογο του χωριού τους, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και στην ομιλία του ο Ηλίας Μπουμπουρής, εκ των βασικών συντελεστών αυτής της σπουδαίας κίνησης.
Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με τον εσπερινό του Σαββάτου 2 Ιουνίου στον  ιστορικό Ιερό ναό του χωριού από τον αρχιερατικό επίτροπο Αγραίων ,  πατέρα Ευάγγελο Φεγγούλη  και συνεχίστηκαν στην πλατεία του Μαράθου με εκδήλωση αφιερωμένη στον ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ, αλλά και στα τριαντάχρονα του δυναμικού Συλλόγου του χωριού, που πέτυχε να καθιερώσει τα ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ ως μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις μνήμης του τόπου μας και ως μια γιορτή που είναι πλέον γνωστή σε όλο το πανελλήνιο.
Στην πανέμορφη πλατεία του χωριού και υπό το φως του καλοκαιριάτικου πλέον φεγγαριού, ο Καθηγητής Τάκης Ντάσιος, ένας σπουδαίος άνθρωπος με φωλιασμένη χρόνια τώρα στην καρδιά του, την μεγάλη του αγάπη για τους Αγραφιώτες και τα Αγραφιώτικα βουνά, παρουσίασε με μοναδικό τρόπο μια υπέροχη πανεπιστημιακή διατριβή του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Η ομιλία του κ. Ντάσιου, είχε θέμα τη στράτα των σαρακατσάνων  Αγραφιωτών από τα χειμαδιά του κάμπου της Κωπαΐδας και συγκεκριμένα από την Αλίαρτο Βοιωτίας, μέχρι τα καλοκαιρινά βοσκοτόπια της Νιάλας των Αγράφων. Σύμφωνα με την εργασία του κ. Ντάσιου οι σαρακατσάνοι Αγραφιώτες, του Αγίου Γεωργίου, μετά το Πάσχα, κούρευαν τα πρόβατα, πουλούσαν το μαλλί και ξεκινούσαν το μεγάλο ταξίδι τους με τα πόδια για τα θερινά τους κονάκια στα ψηλώματα, το οποίο διαρκούσε μέχρι 40 μέρες.
Τον Οκτώβριο, του Αγίου Δημητρίου, έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής για τα χειμαδιά της Βοιωτίας. Από το 1965 μέχρι το 1985, μία γραμμή τρένου για ζώα, από το σταθμό των Αγγείων (σύνορα Καρδίτσας και Φθιώτιδας) συντόμευε τη μετακίνηση των κοπαδιών. Σήμερα η στράτα αυτή γίνεται με φορτηγά σε έξι περίπου ώρες, όπως περιέγραψε στον Τάκη Ντάσιο, ο κ. Καλαμπαλίκης, ένας από τους τελευταίους σαρακατσάνες Αγραφιώτες, από την περιοχή της Κωπαΐδας, στο15λεπτο ντοκιμαντέρ για τους ξωμάχους αυτούς λεβέντες κατοίκους των Αγράφων.
Την  επομένη, ανήμερα της Πεντηκοστής, στον ιστορικό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ, που  κτίστηκε στα  1592 και είναι  αγιογραφημένος  με  περίφημες τοιχογραφίες, σπάνιας ιστορικής καλλιτεχνικής αξίας και εικόνες από το 1771, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία μετά της Γονυκλισίας και μετά το πέρας αυτής η επιμνημόσυνη  δέηση  που έγινε  με φροντίδα του Συλλόγου και όλων των Μαραθιωτών, όπου και αναγνώστηκαν  τα ονόματα  των επτά  ιδρυτών του συλλόγου των απανταχού Μαραθιωτών που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Ακολούθησε επίσκεψη στο παρακείμενο Μουσείο και λίγο αργότερα στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία, η επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους της Πολιτείας ,  της περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, των αντιπροσωπειών των κομμάτων  του Ελληνικού κοινοβουλίου,  των υποψηφίων Βουλευτών, του εκπροσώπου  Δήμου Αγράφων, των Δημοτικών Συμβούλων, του εκπροσώπου των Ιδρυτών του  Συλλόγου και του νυν  Προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Μαραθιωτών. Συγκλονιστικές οι απαγγελίες ποιημάτων που γράφτηκαν πρόσφατα για τον Κατσαντώνη  και απαγγέλθηκαν από τον Δρ Τάκη Ντάσιο και τον πατέρα Ευάγγελο Φεγγούλη.
Επίσης  συγκινητική η ανάγνωση της επιστολής του Μαραθιώτη Προέδρου της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής  Γιάννη Πεσλή, με αφιέρωμα στο μουσείο του Μαράθου  ιστορικού Λευκώματος  που εκδόθηκε το 1952 από την Ένωση  και  το οποίο  δώρισε η κα Φωτεινή Μπομποτσιάρη, με καταγωγή από το Καρπενήσι, κάτοικος Ηνωμένων  Πολιτειών.
Επίσης να αναφέρουμε ότι στο σύλλογο  προσφέρθηκε από τον γνωστό Ευρυτάνα ερευνητή  και συγγραφέα Ανάργυρο - Γιάννη Μαυρομμύτη, πίνακας με τα ονόματα των κατοίκων του  Μαράθου στα 1400 με 1500, ονόματα τα οποία προκύπτουν από τα οθωμανικά αρχεία  τα οποία χρόνια τώρα ερευνά και δημοσιεύει ο φίλος του Μαράθου και της ιστορίας του,  ο κ. Μαυρομμύτης
Ακολούθως τιμήθηκε η μοναδική σημερινή μαραθιώτισσα μαθήτρια του Λυκείου Καρπενησίου   Μαρία Ν. Μπούρα, που οι γονείς της μένουν στο Μάραθο, μαθήτρια η οποία τα Σαββατοκύριακα  και στις διακοπές της συμμετέχει στις δραστηριότητες της οικογένειας στο Μάραθο. Στην μαθήτρια απονεμήθηκε σειρά βιβλίων του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου τα οποία της απένειμε ο πρώην  εκπαιδευτικός, Περιφερειακός Σύμβουλος και υποψήφιος βουλευτής Ευρυτανίας Λάμπρος Τσιτσάνης ο οποίος στο χαιρετισμό του είπε «ότι πρέπει όλοι μας να αντλούμε δύναμη από το κουράγιο της Μαρίας». Στη συνέχεια στη μνήμη της πρόσφατα θανούσας Ουρανίας Π . Μπουμπουρή ,  ο γιός της  δικηγόρος  Αθηνών Δημήτρης Π.  Μπουμπουρής,  πρόσφερε  στο Σύλλογο του Μαράθου  τριάντα  (30) παιδικά βιβλία της γνωστής συγγραφέως  - και ανιψιάς του - Ράνιας Γ. Μπουμπουρή ,  τα οποία διατέθηκαν από το σύλλογο στο Δημοτικό Σχολείο Αγράφων  πέντε (5) βιβλία , στο σύλλογο Νέων Κρέντης - για το νηπιαγωγείο Κρέντης -   άλλα πέντε (5) βιβλία και τα υπόλοιπα είκοσι (20) ,  διατέθηκαν στα μικρά  παιδιά του συλλόγου.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου  Ταξιάρχη Σβερώνη και την κραυγή αγωνίας του για το μέλλον του χωριού και του συλλόγου, ενώ την ομιλία για τα τριαντάχρονα του συλλόγου που ήταν προγραμματισμένη να κάνει ο Κώστας Μπουμπουρής – που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί- εκφώνησε ο Ηλίας Μπουμπουρής. Τέλος σημαντική και με πολλά ιστορικά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το χωριό ήταν η ομιλία του πρώην κοινοτάρχη Μαράθου και πρώην  Δήμαρχου Αγράφων  Χρίστου  Μπούρα, ο οποίος δήλωσε ότι από καιρό τώρα έχει προγραμματίσει την έκδοση σχετικού πονήματος, βιβλίου – συναξαρίου για την ιστορική γενέτειρα του ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο υποψήφιος Βουλευτής Ευρυτανίας (ΝΔ), πρώην βουλευτής, περιφερειακός Σύμβουλος και Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογιώργος, ο υποψήφιος Βουλευτής Ευρυτανίας (ΠΑΣΟΚ), πρώην επιθεωρητής Δημόσιας  εκπαίδευσης, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Ευρυτανικών Συλλόγων και περιφερειακός Σύμβουλος  Λάμπρος Τσιτσάνης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοσμάς, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγράφων -  με καταγωγή από το Μάραθο – Νίκος Φούκας, η επίσης καταγόμενη από τον Μάραθο (Δισέγγονη του αείμνηστου Παντελή Χρυσαφόπουλου – Σκόπα), Δημοτική Σύμβουλος Αγράφων
και Δ/ντρια του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ Βάσω φεγγούλη,  οι Δ.Σ. Ταξιάρχης Σβερώνης,  Κώστας Μάκκας και Βαγγέλης Κατσιφός, οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου Μαραθιωτών Πάνος Αυγέρης, Δημήτρης Μπουμπουρής  και Ηλίας Μπουμπουρής καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων και πολιτιστικών φορέων . Γίνεται ξεχωριστή μνεία στην παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του νεοσύστατου συλλόγου Νέων Κρέντης με την πρόεδρό του Σταυρούλα Μάκκα, στους οποίους άπαντες ευχήθηκαν Καλή Επιτυχία και ελπίζουμε  το παράδειγμά τους  να το ακολουθήσουν σύντομα και οι Νέοι του Μαράθου με την μεγαλύτερη συμμετοχή τους στα δρώμενα του Συλλόγου των. 
Ξεχωριστή χροιά έδωσαν στις εκδηλώσεις οι φουστανελοφόροι και οι κοπέλες με στολή  Σαρακατσάνας του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου, Ξηρομέρου και Ευρυτανίας  οι οποίοι παρουσία του Προέδρου τους Δημήτρη Κουτσιουπιά, περήφανα και λεβέντικα χόρεψαν τα κλέφτικα τραγούδια των Αγράφων  με την ορχήστρα του Γιώργου Διαμαντή, με επίσης Μαραθιώτικη καταγωγή.
Ο σύλλογος των Απανταχού Μαραθιωτών ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα το Δρ  Τάκη Ντάσιο και τη σύζυγο του Βαρβάρα, τον Γιάννη Πεσλή, Πρόεδρο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερική, τον ερευνητή  Γιάννη Μαυρομμύτη  , το Δήμο Αγράφων,  τον ιδιοκτήτη των ζαχαροπλαστείων  του Καρπενησίου  «FRESH»  Γιώργο Κίτσιο, την επιτροπή οργάνωσης των εκδηλώσεων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ευρυτανίας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου  και ξεχωριστά την Πρόεδρο  Κατρίν Βελισσάρη  και την  υπεύθυνη βιβλιοθηκών  Μάγδα Τσουμή , το Δημήτρη Μπουμπουρή για την προσφορά των παιδικών βιβλίων και όλους τους Μαραθιώτες που εργάστηκαν για την εκδήλωση.

ΔΥΟ ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ
Το ποίημα που απαγγέλθηκε την περασμένη Κυριακή στο Μάραθο από τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, με τίτλο   «Ο Κατσαντώνης», είναι του Ευρυτάνα συγγραφέα και ποιητή Στάθη Ηλ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ, από τον τόμο “Της Ψυχής και του τόπου” καινούργιες  αντιλαλιές, ιδιωτική  έκδοση, του  έτους 2000. O Στάθης ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ ,   γεννήθηκε το1923, στο νέο Αργύρι Ευρυτανίας και έχει ασχοληθεί με την ποίηση και τη λογοτεχνία από τα νιάτα του. Από τα πιο σημαντικά του έργα, είναι «Η φλογέρα του Ασπροποτάμου»,  «Ιστορίες και τραγούδια του χωριού» και «Οι οικογενειακές  μου ρίζες.» Με το ποίημα  - επίκαιρο - λόγω  των εκδηλώσεων «Κατσαντώνεια 2102» στον ιστορικό Μάραθο, τιμήσαμε ταυτόχρονα έναν Ευρυτάνα  ποιητή, συγγραφέα και λαογράφο.
Ο Κατσαντώνης
 Στο Μάραθο γεννήθηκες ,  το γράφουν τα αρχεία
και στ΄ Αγραφιώτικα βουνά έγραψες ιστορία.
Ήσουν του Τούρκου φόβητρο, της Ρούμελης καμάρι.
Πολλοί θα θέλαν  να ΄χανε την ιδική σου χάρη.

Κει  Τούρκος δεν επάτησε , δεν μόλυνε τα μέρη,
γιατί είχε σ΄ όλες τις κορφές γιατάκια και λιμέρι.
Το Βελή Γκέκα ο Αλή  Πασάς έστειλε να σε δέσει,
μα το κεφάλι του ΄στειλες στα  Γιάννενα πεσκέσι.

Όμως σε πιάσαν άρρωστο με προδοσιά στο στρώμα
και στον προδότη «ανάθεμα» φωνάζουμε ακόμα.
Σαν ήρωας τελείωσες στ΄ Αλή Πασά  τ΄ αμόνι
και έμεινες αθάνατος για πάντα Κατσαντώνη.

Κι εμείς οι πατριώτες σου μετά από τόσα χρόνια
καθιερώσαμε γιορτή – τη λέμε Κατσαντώνια
και είμαστε περήφανοι και θάμαστε για πάντα,
γιατί στη Ρούμελη άναψες , εσύ , της λευτεριάς τη δάδα.
Ακόμα στις μέρες μας, γράφονται ποιήματα για τον Σταυραετό των Αγράφων.
Το 2ο ποίημα που  απαγγέλθηκε στα φετινά Κατσαντώνεια από το Δρ Τάκη Ντάσιο, είναι από το βιβλίο " Σταγόνες Ζωής " του 90χρονου σήμερα Ηλία ΧΛΗ από τα Υστέρνια της Τήνου, με τον τίτλο " Κατσαντώνης". Ο μπάρμπα Ηλίας ΧΛΗΣ από νέος ένοιωσε την έλξη της έμμετρης έκφρασης και ποιήματά του είδαν το φώς της δημοσιότητας, κυρίως σε τοπικά έντυπα της νήσου της καταγωγής του. Κάποια από αυτά, με δική του επιλογή, δημοσιεύονται από τις εκδόσεις "ΔΕΔΕΜΑΔΗ" στην  έκδοση με τίτλο  « Σταγόνες Ζωής" που πρωτοκυκλοφόρησε το 2010. Σημαντικό ένας υπέργηρος πατριώτης μας - με κατ εξοχήν επάγγελμα στη ζωή του το επάγγελμα του επιπλοποιού- δημοσιεύει στα 89  του χρόνια - γεννήθηκε το 1921 - μια ποιητική συλλογή και μέσα σ΄ αυτή ακούγεται και " ο αχός " της ιστορίας των Αγράφων και πλάθεται για μια ακόμα φορά ο μύθος και ο θρύλος του δικού μας ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ. Μπράβο στον μπάρμπα Ηλία για την έμπνευσή του και ευχαριστούμε το γιό του Γιώργο ΧΛΗ για την ενημέρωση και την προσφορά του βιβλίου.

KAΤΣΑΝΤΩΝΗΣ
Μπροστάρης ήσουνα της λευτεριάς
στο ματωμένο της το πανηγύρι
προστάτης ήσουνα για το ραγιά
κι΄ εχθρός αμείλικτος για το Βεζίρη
στα τρύπια σου τσαρούχια γράφει
η αντρειά σου η τρελή
τ΄ ασκέρια του  Γιουσούφ- Αράπη
και τις φοβέρες του Αλή
μα η μοίρα σου ΄γραφε τέλος φρικτό
όταν ξαρμάτωτο σ΄ ηύραν στο στρώμα
Τζουμέρκα κι Άγραφα κλαίν ΄ τον  αιτό
που δε λησμόνησαν και τώρα ακόμα.