Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η «Πνευματική Ζωή» με αφιερώματα στον Ν. Βρεττάκο και Π. Κανελλόπουλο

Το Τεύχος 206 (Σεπτ.-Οκτ.) του περιοδικού «Πνευματική Ζωή» (που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών) κυκλοφόρησε με Αφιερώματα στον Νικηφόρο Βρεττάκο (100 χρόνια από τη γέννησή του) και στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο τον διανοούμενο που δήλωσε πως ως πολιτικός παραπλανήθηκε σε πολλά,
αφήνοντας υποθήκες ανθρωπιάς και εθνικής ομαλότητας. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι αναμνήσεις της γυναίκας του Καζαντζάκη από μια επίσκεψη τους στο Καύκασο παρέα με το ζεύγος Παναϊτ Ιστράτι.
Οι πρώτες τέσσερες σελίδες με τα χωρίς προκατάληψη σχολιανά του Μιχάλη Σταφυλά παρουσιάζουν τα καλά και τα άσχημα του δημόσιου βίου. Ακολουθεί η παρουσίαση αμερικανού αμφισβητία συγγραφέα Γκορ Βιντάλ και οι συνεργασίες του ζωγράφου – καθηγητή ΕΜΠ Δ. Μυταρά, της αρχαιολόγου Εύης Τουλούπα, ένα φιλολογικό πορτραίτο του Καβάφη, η συνέντευξη του Μανώλη Πρατικάκη στον Γιώργο Πολ. Παπαδάκη, παρουσίαση των ελλήνων συγγραφέων που ζούνε στο εξωτερικό, διηγήματα και δοκίμια, η καθιερωμένη Ανθολογία της Νεοελληνικής Ποίησης και η Διαρκής Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας (ΔΙΝΛ) με βιογραφικά και κριτική παρουσίαση των βιβλίων της χρονιάς. Το περιοδικό προσφέρει δωρεάν προηγούμενα τεύχη μόνο από τα Γραφεία του,. (Χατζοπούλου 49 ΤΚ 17671 Καλλιθέα τηλ. 2109588333).