Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Επιστημονικό Συνέδριο στο Καρπενήσι με θέμα «Των Αποδήμων Ευρυτάνων έργα…»


Στις 18 μέχρι 20 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιείται στο Καρπενήσι τριήμερο επιστημονικό Συνέδριο για τους αποδήμους Ευρυτάνες. Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ευρυτανικών  Σπουδών και Ερευνών (ΕΚΕΣΕ) και θα καλύπτει την ιστορική διαδρομή των Ευρυτάνων ξενιτεμένων και τα έργα τους, από τα προεπαναστατικά χρόνια ως σήμερα.

Γράφει ο Γιώργος Σταυράκης
Η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Καρπενησίου.  Την Παρασκευή, οι εισηγήσεις θα γίνουν στην Αίθουσα Ελληνομουσείου «Ευγένιος ο Αιτωλός» στην Πλατεία Καρπενησίου από τις εννιά (9) η ώρα το πρωί. Το Σάββατο 20 Οκτωβρίου οι εργασίες του Συνεδρίου θα γίνουν στο Κερασοχώρι Αγράφων από τις δέκα (10) η ώρα το πρωί.
Μια σειρά έγκριτων εισηγητών θα αναφερθούν στις διάφορες πτυχές της μεταναστευτικής ιστορίας ημών των Ευρυτάνων και όχι μόνον. Θα μιλήσουν για τους καημούς και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες τα πρώτα χρόνια της ξενιτιάς, αλλά, επίσης και για τη θεαματική πρόοδο πολλών στις επιχειρήσεις, στα γράμματα και τις επιστήμες. Θα γίνουν αναφορές για τα ήθη και τα έθιμα του χωρισμού του άντρα που φεύγει, με τη γυναίκα και τα παιδιά που αφήνει πίσω στο χωριό.
Για την οργάνωση των κοινοτήτων της διασποράς για τα σχολεία και τις εκκλησίες για να κρατήσουν τη γέφυρα με την  πατρίδα ανοιχτή και να μεταλαμπαδεύσουν την ελληνική συνείδηση στα παιδιά τους.
Στη θεματολογία περιλαμβάνονται αναφορές και αναλύσεις για τους Καρπενησιώτες και Αγραφιώτες πρωτοπόρους στην Κωνσταντινούπολη και ο αγώνας τους να κρατήσουν τη χριστιανοσύνη και τα ελληνικά γράμματα για τις επόμενες γενιές.
Θα ακουσθούν ιστορικές αναφορές για τους πρωτοπόρους Ευρυτάνες στην Αμερική και την Αυστραλία, την ίδρυση και τους σκοπούς πατριωτικών συλλόγων με κορυφαίο την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής το «ΒΕΛΟΥΧΙ», που τόσα πολλά προσέφερε στην Ευρυτανία τα μαύρα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου που ακολούθησε.
Στο βαθμό του δυνατού, θα αναλυθούν τα κοινωνικά, τα οικονομικά και τα πολιτικά αίτια που έσπρωξαν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ευρυτάνων στον ξενιτεμό που έχει ως αποτέλεσμα την ερήμωση των όμορφων, κατά τα άλλα, χωριών. Επίσης, θα λεχθούν, έστω και ακροθιγώς, τα αίτια για τα οποία δεν έχουμε παλιννόστηση (επιστροφή στην πατρίδα).
Ομιλητές θα αγγίξουν το ζήτημα των ακούσιων μεταναστών στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλόκ μετά τη λήξη του παρανοϊκού εμφυλίου το 1949.
Τέλος, οι σύνεδροι, πιστεύω, θα έχουν την ευκαιρία μιας παραπέρα επιμόρφωσης, ύστερα από μια γενική θεώρηση του μεγάλου ζητήματος που ονομάζεται ευρυτανική μετανάστευση.