Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Και με τη βούλα το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες Δυναμική Παρουσία του Δήμου Αγράφων


Υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη του Δικτύου Αδελφοποιημένων Πόλεων με Λίμνες, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι την περασμένη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, παρουσία της Γενικής Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπης Γερακούδη.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν Δήμαρχοι και αντιπροσωπείες των Δήμων, Amal από τη Σουηδία, Commune of Molveno από την Iταλία, Siofok από την Ουγγαρία, Λάρνακα και Παραλιμνίου από την Κύπρο, των Κοινοτήτων Αλάσσας και Βορόκληνης από την Κύπρο, Αγράφων, Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Σοφάδων και ο οικοδεσπότης Δήμος Δωρίδος.
Σε ιδιαίτερη ενότητα ο κάθε Δήμος και Κοινότητα παρουσίασε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τις περιοχή του, τα προβλήματα, καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, αλλά και την ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών.
Ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Δημητρόπουλος, που εκπροσώπησε το Δήμο Αγράφων, έκανε εκτενή αναφορά στη λίμνη, αναφέρθηκε στις περιοχές που βρέχονται από αυτήν, στην αξιοποίησή τους, κατέθεσε προτάσεις ανάπτυξης των περιοχών και παρουσίασε φωτογραφικό υλικό. Η παρουσίαση του κ. Δημητρόπουλου ήταν τόσο τεκμηριωμένη και κατατοπιστική και δέχτηκε τα συγχαρητήρια όλων, αλλά κυρίως τη δέσμευση της κ. Γερακούδη, η οποία του τόνισε χαρακτηριστικά, ότι δεν πρέπει να αφήσετε αυτόν το θησαυρό ανεκμετάλλευτο και πως θα βρίσκεται στο πλευρό του Δήμου σε ότι κι αν χρειαστεί.
Στην ημερίδα παρευρέθηκαν, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, η Αντιπεριφεριάρχης Φωκίδας κ. Παναγιώτα Γαζή, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ Παγίων κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Αλιάρτου, κ. Γεώργιος Ντασιώτης, ο πρώην Δήμαρχος Αλίμου Αττικής κ. Βασίλης Ξένος με την ιδιότητα του Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ, ο κ. Δημήτρης Αποστόλου Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, η κ. Αθανασία Ψάλτη Προϊσταμένη Ι’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Δελφών, ο Διοικητής του Α.Τ Λιδωρικίου κ. Γεώργιος Καραχάλιος, ο Δασάρχης Λιδωρικίου κ. Παναγιώτης Μανιτάρας, καθώς και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Συλλόγων.
Ο Δήμος Δωρίδος, θέλει να ευχαριστήσει της αντιπροσωπείες των Δήμων για την υποστήριξη και συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία δημιουργίας του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της ημερίδας.

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΛΕΩΝ
ΜΕ ΛΙΜΝΕΣ
Σήμερα 4 Οκτωβρίου 2012 στο Λιδωρίκι τα μέλη του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, με κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυ
ΑΠΟ ΣΕΛΙΔΑ 4

σικών ή τεχνητών λιμνών στις περιοχές τους και με γνώμονα τον κεντρικό ρόλο που αυτές διαδραματίζουν στις αντίστοιχες οικονομίες τους, υπογράφουν την παρούσα διακήρυξη με την επιθυμία για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας.
Γι’ αυτό, επιθυμώντας να συμβάλλουν στην ειρήνη και στην ευημερία των κατοίκων τους, οι παραπάνω Δήμοι αποφάσισαν να συσφίξουν την φιλία των αντίστοιχων πόλεων και κοινοτήτων τους για την διατήρηση μόνιμων δεσμών μεταξύ τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις μεταξύ των κατοίκων τους, επικυρώνοντας την αρχή για σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η οποία θεωρείται απαράβατη και αναφαίρετη.
Αναγνωρίζοντας ότι η αυξανόμενη ανεξαρτησία των διαφόρων κοινωνιών επιβάλλει μια δημοκρατική τάξη, η οποία αποτελεί τη βάση για ουσιαστική ειρήνη.
Πεπεισμένοι ότι οι δεσμοί που θα αναπτυχθούν θα ενώσουν τoυς πολίτες των Δήμων μας και θα αποτελέσουν ένα θεμελιώδες στοιχείο για την πορεία προς την ανάπτυξη της συμμετοχής του Ευρωπαίου πολίτη στα κοινά προωθώντας έτσι μια ανθρώπινη κοινωνία.
Δεσμευόμαστε
Με βάση τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί μεταξύ των Δήμων μας,
Να διατηρούμε τους μόνιμους δεσμούς μεταξύ των Δήμων μας, προκειμένου να προωθούμε το διάλογο, να ανταλλάσσουμε τις εμπειρίες μας και να εκτελούμε όλες τις από κοινού δραστηριότητες, οι οποίες προάγουν την αμοιβαία βελτίωση σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά μας,

Να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίζουμε τις ανταλλαγές απόψεων μεταξύ των συμπολιτών μας, προκειμένου να διασφαλίζουμε, μέσω της καλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και αποτελεσματικής συνεργασίας, το αληθινό πνεύμα της αδελφοσύνης, για την κοινή πλέον πορεία μας,
Να ενεργούμε με βάση τους κανόνες της φιλοξενίας, σεβόμενοι τις διαφορές μας, σε κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης, προκειμένου οι συναντήσεις πολιτών αδελφοποιημένων Δήμων να προωθούν τη συμμετοχή κάθε πολίτη στο διαπολιτισμικό διάλογο μέσω της δομημένης συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών,
Να προάγουμε τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και το κράτος δικαίου, μέσω των ανταλλαγών και της συνεργασίας μας,
Να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, στην υποστήριξη της επιτυχίας αυτής της σημαντικής δέσμευσης για ειρήνη, πρόοδο και ευημερία που συνίσταται στην ενότητα του δικτύου πόλεων με Λίμνες.