Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Την κυριαρχία του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ σηματοδότησε το 8ο συνέδριο


Την «αλλαγή σελίδας» στην πορεία της Ν.Δ. υπό την ηγεσία του κ. Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί το 8ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η ολοκλήρωση του οποίου συνοδεύεται με ισχυρή ανανέωση σε πρόσωπα και θέσεις.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, κλείνοντας τις εργασίες του 8ου συνεδρίου του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Α. Σαμαράς αντέτεινε στη «φτηνιάρικη και ανεύθυνη πολιτική» του ΠΑΣΟΚ τη νέα «εξωσυμβατική, ειλικρινής και υπερβατική» πολιτική της Ν.Δ.. Μίλησε για τέλος εποχής στην εσωστρέφεια, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα να βγει το κόμμα από το καβούκι. Κεντρική πολιτική επιλογή του κόμματος είναι η απαλλαγή το ταχύτερο δυνατό από το μνημόνιο. Στις 7 Ιουλίου ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει την οικονομική του πρόταση για έξοδο από το μνημόνιο.
Κατά το 8ο τακτικό συνέδριο ο πρόεδρος της Ν.Δ χρησιμοποίησε τον όρο «στρατηγική ελπίδας» δίνοντας υπόσχεση για ένα νέο αληθινό πολιτικό λόγο.
«Η πολιτική μας δεν είναι ομπρέλα θαλάσσης που τη μετακινούμε στην παραλία λίγο πιο δεξιά ή λίγο πιο αριστερά... Δεν τη μετακινούμε, τη διευρύνουμε», είπε ο Α. Σαμαράς
Ο πρόεδρος της Ν.Δ από το βήμα του 8ου συνεδρίου εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, επισημαίνοντας ότι έκανε οτιδήποτε για να κερδίσει την εξουσία, αδιαφορώντας για το πώς θα κυβερνήσει.
«Σε καμία από τις χώρες που αντιμετώπισαν ευθύς εξαρχής προβλήματα όπως και εμείς δεν κραύγαζε η αντιπολίτευση πως υπάρχουν λεφτά και δεν ζητούσε εκλογές. Πουθενά δεν ζήσαμε τέτοια αναλγησία λαϊκισμού, όπως πέρυσι στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο Α. Σαμαράς έστειλε σαφές μήνυμα κατά του όποιου φαινομένου αλαζονείας, τονίζοντας πως «την αλαζονεία και τα μισόλογα» τα έχει σιχαθεί ο λαός. Ζήτησε από τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος, καθαρές κουβέντες, συνέπεια και όχι ωραία λόγια για να δώσουν στον τόπο αυτό που χρειάζεται, «στέρεες βάσεις και ελπίδα».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε ότι η απαλλαγή από το μνημόνιο αποτελεί μία συνεπή και συνειδητή θέση του κόμματος, προκειμένου να μην μείνει βυθισμένη η χώρα σε μία σκληρή περίοδο ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έστειλε ένα ακόμη απαγορευτικό σήμα περί επικείμενης συμπόρευσης στην Ντόρα Μπακογιάννη. «Όσοι προσυπέγραψαν αυτή την πολιτικής (σ.σ μνημόνιο) να μην έχουν το θράσος να μιλάνε για τη Ν. Δ». Μίλησε επίσης και έφερε σαν παράδειγμα την κυβέρνηση Ερντογάν η οποία απάλλαξε την Τουρκία από το Δ.Ν.Τ μπαίνοντας σε τροχιά ανάπτυξης.

Δεσμεύσεις της «νέας»
Νέας Δημοκρατίας δια στόματος Α.Σαμαρά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ, δεσμεύτηκε για την «κατάργηση του ασύλου παρανομιών στα πανεπιστήμια», και του μεταναστευτικού νόμου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Έστειλε, δε, αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σαφές μήνυμα στην Άγκυρα: «Σεβασμός των κανόνων διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και την Κύπρο»

Κυριαρχία στην κεντρική επιτροπή
Τα πρώτα αποτελέσματα από τις κάλπες για τη νέα Πολιτική Επιτροπή επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του Προέδρου καθώς οι «φίλοι» του αποτελούν την πλειοψηφία στην Πολιτική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο νέο όργανο εξασφάλιζαν την εκλογή τους, μεταξύ άλλων, οι: Εμμ. Αγγελάκας, Φ. Αγαδάκος, Στεφ. Αγιάσογλου, Διαμ. Βαχτσιαβάνος, Γ. Βερναδάκης, Πατρ. Γεωργιάδης, Κατερίνα Παπακώστα, Θοδ. Δραβίλλας, Κων. Ζωντανός, Βασ. Κικίλιας, Χ. Κόκκινος, Χρ. Λαζαρίδης, Φ. Κρανιδώτης. Π. Λειβαδάς, Α. Γεροντόπουλος, Ι. Μανώλης, Δημ. Σταμάτης και Π. Σκανδαλάκης.

Ικανοποίηση Αβραμόπουλου
Ικανοποιημένος από τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του κόμματος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής. "Η ΝΔ βγαίνει και παλι μπροστά με δύναμη ενότητα και λόγο εκφράζοντας την κεντροδεξιά, εμείς είμαστε η αυθεντική έκφραση του φιλελευθερισμού" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνοντας πως "δίπλα μας είναι οι δυνάμεις της κοινωνίας και όχι τα συμφέροντα. Τελειώνουμε με αυτά. Το 8ο συνέδριό μας ήταν συνέδριο σταθμός στην ιστορία της κεντροδεξιάς. ηταν ένα συνέδριο πυξίδα για το μέλλον μας. Μια νέα περίοδος ανατέλλει με οδηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Προχωράμε μπροστά με τη νέα μεταπολίτευση που οδηγεί στο μετασχηματισμό του κράτους. Η κοινωνία απαιτεί να κινηθούμε γρήγορα. Η κρίση του πολιτικού συστήματος άλλαξε τα κόμματα. Όλοι είμαστε στην πρώτη γραμμή", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.
Σημειώνεται πάντως ότι η απόφαση Σαμαρά για ορισμό δύο και όχι ενός αντιπροέδρου θεωρείται από κομματικά στελέχη ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «έτοιμο και δεδομένο» διάδοχο του, όταν έρθει η ώρα της επόμενης διαδοχής.

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΑΠΟ
ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας κ. Δημήτρης Χρυσικός, οι Πολιτευτές κ.κ. Σεραφείμ Λιάπη και Χρήστος Αβρανίτης, ο πρώην Βουλευτής κ. Δημοσθένης Τσιαμάκης, και οι κ.κ. Φώντας Οικονόμου, Σοφρώνης Σπύρος, Μάκκας Ευάγγελος και η κ. Παπαδή Αθηνά.