Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ

Ασφαλώς το προχθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα στην Ευρυτανία επιδέχεται τις δικές του ερμηνείες.

Από τα στοιχεία που ανέδειξαν οι κάλπες προκύπτουν ορισµένα θα έλεγα χρήσιμα συµπεράσµατα.

Το πρώτο αφορά τη στάση του εκλογικού σώµατος απέναντι στο ίδιο το γεγονός των εκλογών.

Η άρνηση πολλών ψηφοφόρων ακόµη και να προσέλθουν στην κάλπη, ισοδυναµεί µε κώδωνα κινδύνου για το σύνολο του πολιτικού συστήµατος.

Συνιστά δηµοκρατικό έλλειµµα ότι τόσοι πολίτες γύρισαν την πλάτη σε µια εκλογική διαδικασία µείζονος τοπικής σηµασίας, στην οποία προσετέθησαν και ισχυροί πολιτικοί συµβολισµοί και διλήµµατα. Και ταυτόχρονα συνιστά αποδοκιµασία των πολιτών στους χειρισµούς και τις συµπεριφορές των πολιτικών δυνάµεων.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι ο λαός της κεντροδυτικής Ευρυτανίας σε αυτές τις εκλογές τιμώρησε πολιτικές και συμπεριφορές, όχι τόσο των υποψηφίων αλλά εκείνων των παραγόντων και πολιτικών προσώπων που έβαλαν την ουρά τους εκεί που δεν έπρεπε, προκαλώντας μεγάλη ζημιά.
Αν δεν γίνονταν π.χ. τα όσα έγιναν στον Δήμο Φραγκίστας με την έδρα, δεν θα είχαμε αυτά τα αποτελέσματα. Όμως επειδή 2-3 συγκεκριμένοι άνθρωποι ήθελαν να δημιουργήσουν θέμα το οποίο και δημιούργησαν προχτές θέρισαν ότι έσπειραν.
Από την άλλη πλευρά τα γεγονότα που προηγήθηκαν με τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ όσον αφορά τον υποψήφιο στον Δήμο Καρπενησίου, στοίχησαν πολύ και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις κάλπες.
Παρότι στο ψηφοδέλτιο του κ. Καρφή συμμετείχαν σοβαροί και δοκιμασμένοι αυτοδιοικητικοί, το εκλογικό σώμα δεν στήριξε τον Συνδυασμό του νυν Αντιδημάρχου.
Από την άλλη μεριά ο Κώστας Μπακογιάννης που κατέβηκε στις εκλογές αυτές με τον τίτλο του φαβορί, σύμφωνα με το αποτέλεσμα απλά επιβεβαίωσε αυτό τον τίτλο, κατακτώντας την νίκη με χαρακτηριστική άνεση.

Το τρίτο συγκέρασμα είναι ότι στις εκλογές αυτές είχαμε και πολλές εκπλήξεις. Πρόσωπα που έχουν χρόνια στην Αυτοδιοίκηση και μάλιστα πρωτοκλασάτα, βρέθηκαν εκτός νυμφώνος και ακόμα ψάχνονται. Γενικά ο λαός έδειξε να εμπιστεύεται τους νέους και να αποδοκιμάζει πολιτικές του κομματικού παρασκηνίου.
Από τους νεοεκλεγέντες υπάρχουν και πολλά πρόσωπα που συμμετείχαν στους προηγούμενους Δήμους, είτε ως Δήμαρχοι ή Δημοτικοί Σύμβουλοι. Απ΄ αυτούς αρκετοί έχουν αφήσει πίσω τους αρνητικό έργο και παρά ταύτα ο λαός τους εμπιστεύτηκε και πάλι. Εδώ χρειάζεται μια ειδική ερμηνεία, που να σχετίζεται με την ψυχοσύνθεση του Ευρυτάνα ψηφοφόρου!!!
Μεγάλος κερδισμένος, αν τελικά πάρει την Περιφέρεια ο Περγαντάς θα είναι ο Βασίλης Καραμπάς, που έστειλε ηχηρό μήνυμα, προς πολλούς αποδέκτες. Ήδη το μήνυμα ελήφθη και άρχισε ο πονοκέφαλος…
Δυναμική και ισχυρή η παρουσία των υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων και από τους δυο Συνδυασμούς με τους πρωτεύσαντες να επιβεβαιώνουν τον τίτλο του φαβορί.
Όλα μέχρι τώρα σε αυτές τις εκλογές ήταν εύκολα, παρότι έγινε ένα σκληρός προεκλογικός αγώνας που δεν ξέφυγε όμως από τα όρια. Τα δύσκολα θα ξεκινήσουν για τα καλά την 1η, 1ου 2011 με την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Τόσο ο κ. Μπακογιάννης όσο και ο κ. Τάτσης, σε λίγο καιρό θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τεράστια προβλήματα, που θέλουν δουλειά, συνεργασία και τόλμη. Η εποχή του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και των μικροσυμφερόντων πέρασε ανεπιστρεπτί και δεν πρόκειται να ξανάρθει…