Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Μεγάλες καταστροφές από τις πλυμήρες


Βιβλικές εικόνες στη Κεντρική Ευρυτανία και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Φραγκίστας και Αγράφων, προκάλεσαν οι κατακλυσμιαίες βροχές που σημειώθηκαν το περασμένο διήμερο.
Εικόνα Αποκάλυψης παρουσιάζει το μεγάλο ρέμα στο Παλαιοχώρι, όπου σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση, καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το δρόμο μεταξύ των χωριών Παλιοχωρίου – Νεοχωρίου. «Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές. Στο Παλαιοχώρι ο κεντρικός δρόμος έχει ολοκληρωτικά καταστραφεί. Θα χρειαστεί νέα χάραξη για να ενωθούν οδικά τα δυο χωριά» είπε στον «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ», ο δήμαρχος Φραγκίστας Θωμάς Μπόνιας προσθέτοντας ότι μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε άλλα Χωριά του Δήμου, όπως στον Άγιο Γεώργιο, στην Δυτική αλλά και στην Ανατ. Φραγκίστα.
Aδιάβατη λοιπόν είναι η περιοχή του Παλαιοχωρίου προς Νεοχώρι, καθώς έκλεισε ο δρόμος, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν και σε πολλά άλλα σημεία της περιοχής. Καταστροφές από τις πλημμύρες σημειώθηκαν ακόμη στο κεντρικό οδικό δίκτυο Καρπενησίου – Αγρινίου, μεταξύ Φραγκίστας και Επισκοπής, ενώ υποχώρησε ο δρόμος λίγο πιο πάνω από την διασταύρωση προς Δυτική Φραγκίστα όπου έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των αυτοκινήτων από το σημείο αυτό.
Μεγάλες ζημιές επίσης σημειώθηκαν στο εσωτερικό οδικό δίκτυο της Ανατ. Φραγκίστας, σε χωράφια του χωριού καθώς και στο δρόμο από Άγιο Γεώργιο προς Προβλήτα όπου έχει παρασυρθεί η γέφυρα που βρίσκεται στο ρέμα του Παλαιοχωρίου.
Αυτή τη στιγμή που γράφεται το ρεπορτάζ γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση για την άμεση μεταφορά νεφροπαθή, κάτοικου Νεοχωρίου που θα πρέπει άμεσα να πάει στο Νοσοκομείο Καρπενησίου για την καθιερωμένη αιμοκάθαρση. Όπως μας είπε ο Δήμαρχος Φραγκίστας, γίνονται προσπάθειες με ιδιωτικά μηχανήματα που έχει μισθώσει ο Δήμος, για να δοθεί πρόσβαση προς το Νεοχώρι από την πλευρά της Φτερόλακας. Η κατάσταση γενικά είναι πολύ δύσκολη και θα χρειαστεί πολύς χρόνος αλλά και πολλά χρήματα για να αποκατασταθούν οι ζημιές.
Μέχρι τώρα και με εντολή του Δημάρχου Φραγκίστας μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται στα σημεία των καταστροφών, ενώ άμεσα κινητοποιήθηκε και η Νομαρχία στέλνοντας μηχανήματα που καθάρισαν το κεντρικό οδικό δίκτυο.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και στην περιοχή του Δήμου Αγράφων όπου πολλοί αγροτικοί δρόμοι έχουν καταστεί απροσπέλαστοι. Παράλληλα στον κεντρικό δρόμο από Βαρβαριάδα προς Άγραφα συνέβησαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα ο δρόμος να είναι κλειστός και τα περισσότερα χωριά αποκλεισμένα.
Και από τους δυο πληγέντες Δήμους γίνονται προσπάθειες για να αποκατασταθούν οι ζημιές καθώς και η βατότητα στους αγροτικούς δρόμους για να μπορούν κυρίως οι κάτοικοι των παραλίμνιων χωριών του Δήμου Φραγκίστας να προσεγγίσουν τα κτήματά τους, διότι ήδη στα χωριά αυτά ξεκίνησε η συγκομιδή του ελαιοκάρπου.