Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Εις μνήμην Γεωργίου Τσιαντή

Στην Χελιδόνα το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου τελέστηκε το 40μερο μνημόσυνο υπέρ ανάπαυσης της ψυχής του διακεκριμένου Καθηγητή Φιλοσοφίας Γεωργίου Τσιαντή.
Ήταν στην ουσία πνευματικό μνημόσυνο για έναν λαμπρό επιστήμονα και εξαίρετο νέο άνθρωπο που χάθηκε πρόωρα. Με δυο συγκλονιστικές ομιλίες που ράγιζαν καρδιές, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Μηχανολογίας- Ηλεκτρολογίας Πειραιώς κ. Κων/νος Τσιαντής, μίλησε για τον ανιψιό του, τον άνθρωπο, τον επιστήμονα και για πόσο αγαπούσε και ενδιαφερόταν για το χωριό του τη Χελιδόνα. Η πιο ανθρώπινη και συγκλονιστική στιγμή της ομιλίας του ήταν όταν ανέφερε λόγια φοιτητών για το δάσκαλό τους.
Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Δημοτικού Συμβούλου Ποταμιάς κ. Νικολάου Τραστέλη «για τον φίλο του, τον αδερφό του», όπως είπε χαρακτηριστικά: « Έρχομαι σήμερα συγκλονισμένος για την τραγική απώλεια του αδερφού Γιώργου Τσιαντή ως απλός πολίτης και φίλος της οικογένειας για δύο λόγους: α) να αποθέσω φόρο τιμής στον αδικοχαμένο αδερφό και β) να τονίσω την μεγάλη απώλεια για τα Ευρυτανικά γράμματα απ’ τον ξαφνικό χαμό του. Ο Γιώργος Τσιαντής γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1968 στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία Ψυχολογίας και Παιδαγωγικά στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Φιλοσοφία (Τμήμα ΦΠΨ κατεύθυνση Φιλοσοφίας). Μετά από μακροχρόνια ενασχόληση σε επίπεδο μεταπτυχιακών- ερευνητικών σεμιναρίων με θέματα εφαρμοσμένης ηθικής, πολιτικής Φιλοσοφίας, αρχαιολογίας, νεώτερης και σύγχρονης φιλοσοφίας, τον Οκτώβριο του 1996 αναγορεύθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τίτλος της διατριβής του «Ακρασία Χρόνος- Ήθος», φιλοσοφική προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Από το φθινόπωρο του 1998 δίδασκε φιλοσοφία της παιδείας και κοινωνιολογία της παιδείας στην ΑΣΠΑΙΤΕ Αθηνών καθώς και φιλοσοφία της τεχνολογίας (Τμήμα ΓΕΤΕ στην ίδια σχολή) παράλληλα ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τομέας Φιλοσοφίας), όπου σε συνεργασία με το Φιλοσοφικό τεχνολογικό εργαστήριο οικολογικής και εφαρμοσμένης φιλοσοφίας πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα με αντικείμενο τις πολιτικές συνδηλώσεις της τεχνολογίας (ειδικά των σύγχρονων πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων και γενικό τίτλο «Τεχνική και σύγχρονη δημοκρατία» η οποία υποστηρίζεται από το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Επίσης συμμετείχε ενεργά με ανακοινώσεις του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια φιλοσοφίας και αρθρογραφούσε σε σχετικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Το μέλλον του προμηνυόταν λαμπρό στον επιστημονικό του τομέα εάν η άδικη τύχη δεν του έκοβε τόσο σύντομα το νήμα της ζωής του. Αδερφέ μου ήσουν ένα κρίνο της αυγής έφυγες τόσο απρόοπτα, άδικα και ξαφνικά. Αγαπούσες τον τόπο σου με λεβεντιά, περηφάνια, ανιδιοτέλεια, ήσουν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, ήσουν απλός και ταπεινός όπως γαλουχήθηκες από την ενάρετη οικογένειά σου. Το γεγονός του θανάτου σου συγκλονίζει τους οικείους σου, συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία του Νομού καθώς η οικογένειά σου είναι από τις πιο ενάρετες και αγαπητές στη Χελιδόνα και σε ολόκληρη την Ευρυτανία
Εκεί ψηλά στη Γειτονιά των Αγγέλων που είσαι μαζί με το Βουλευτή Ευρυτανίας Παύλο Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από άνανδρα χέρια και οι δυο σας πλέον στο Πάνθεον των Ηρώων, από εκεί ψηλά μαζί με το Θεόδωρο Γαβρίλη, τον Ανδρέα Τσούτσουρα, τον Γιάννη Δημόπουλο, τον Πάνο Λαμπαδάρη, τον Κων/νο Ελευθερίου, τους Προέδρους Κων/νο και Δ. Μαραγούσια, τον θεμελιωτή του χωριού Νικόλαο Τσιαντή ιατρό, τον αξέχαστο Δημήτρη Τσιαντή και τον αλησμόνητο πατέρα μου που έφυγε νωρίς και άδικα, να προσεύχεστε για εμάς να μείνουμε άνθρωποι. Καλό ταξίδι αγαπημένε φίλε Γιώργο».
Παραβρέθηκαν ακόμη στην εξόδιο ακολουθία, ο απερχόμενος Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κων/νος Κοντογεώργος, οι Δήμαρχοι Ποταμιάς και Προυσού κ.κ Φέγγος Αθανάσιος και Ιωάννης Ίβρος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ντζούφρας Γεώργιος, ο πρώην Δήμαρχος Ποταμιάς κ. Γαβρίλης Ιωάννης, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Χελιδινιωτών κ. Κων/νος Μαραγούσιας, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Ζαχαρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χελιδονιωτών Άγιος Γεώργιος κ. Ιωάννης Τσιαντής, ιατρός.
Προτείνουμε να πραγματοποιηθεί πνευματικό μνημόσυνο για να τιμηθεί ο αξέχαστος Γιώργος, ο νέος επιστήμονας, ο άνθρωπος με συνδιοργάνωση Πανευρυτανικής Ένωσης, Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων και Συλλόγου Χελιδονιωτών για το άξιο τέκνο της Ευρυτανίας, που έφυγε νωρίς, εντελώς άδικα, ξαφνικά και απρόσμενα.