Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010
ΟΙ «ΚΑΛΟΙ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ
Συνεχές, δημιουργικό και ουσιαστικό το έργο της Πανευρυτανικής Ένωσης
Η Ομάδα των Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης, «Οι Καλοί Σαμμαρείτες», συνεχίζοντας την θεάρεστη ανθρωπιστική προσφορά τους στον τόπο μας, πραγματοποίησαν τριήμερη επίσκεψη στα πιο απομακρυσμένα σχολεία του νομού μας, στα σχολεία του Δήμου Ασπροποτάμου, όπου εξέτασαν το σύνολο των εκεί μαθητών του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου.
Δέκα (10) συνολικά γιατροί και νοσηλεύτριες του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν συμμετάσχει και στην προ διετίας εξόρμηση στους Δήμους Απεραντίων και Ασπροποτάμου, αψηφώντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες των ημερών, μετέβησαν στο Ραπτόπουλο στις 9 Δεκεμβρίου 2010, όπου στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2010, «έστησαν» τα ιατρεία τους στο διδακτήριο του Γυμνασίου – Λυκείου και εξέτασαν όλα τα νήπια και όλους τους μαθητές των εκεί Σχολείων (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου). Σημειωτέον ότι οι γιατροί μετέφεραν και τον αντίστοιχο απαιτούμενο ιατρικό εξοπλισμό για τις εξετάσεις τους (οφθαλμιατρικά μηχανήματα, κ.ά.)
Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι οφθαλμίατροι Νίκος Μανιός, Διευθυντής Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και Ανδρέας Δρούλιας, ειδικευόμενος οφθαλμίατρος, οι παιδίατροι Νικόλαος Μυριοκεφαλιτάκης (Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής), Ευαγγελία Σερέτη, Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, Κώστας Παπαντζίμας, Α΄ Επιμελητής στο ίδιο Νοσοκομείο και Αθανάσιος Κολυβάνος, ιδιώτης παιδίατρος, ο παιδοχειρουργός Ερεκάτ Χαλίλ, Α΄ Επιμελητής, ο παιδοκαρδιολόγος Μάρκος Καλαχάνης Α Επίμελητής, και οι νοσηλεύτριες Βασιλική Ασημάκη (Αναισθησιολογικού) και Αναστασία Νικολαϊδου (Χειρουργείου).
Εξετάσθηκαν συνολικά εκατόν δύο (102) μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και νήπια του εκεί Νηπιαγωγείου. Η συμμετοχή των μαθητών ήταν συγκινητική, η βοήθεια δε και η συμπαράσταση στο έργο της ομάδας των ιατρών από τον Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου κ. Αντώνιο Πούλιο και, κυρίως, τον Δ/ντή του Γυμνασίου – Λυκείου κ. Ευάγγελο Στάμου και από όλους τους εκπαιδευτικούς ήταν σημαντική και τεράστια. Διέθεσαν τον πολύτιμο χρόνο τους, εντός και, κυρίως, εκτός της υπηρεσίας τους σε ολοήμερη βάση, προκειμένου να εξετασθούν άπαντες οι μαθητές και να επιτευχθεί πλήρως ο σκοπός των προληπτικών εξετάσεων από μέρους των γιατρών. Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου.
Οι πραγματοποιηθείσες ιατρικές εξετάσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά αναγκαίες και χρήσιμες αφού, εκτός των άλλων, εντοπίστηκαν και σοβαρά προβλήματα υγείας σε μαθητές, που και οι ίδιοι δεν τα ήξεραν, αλλά και οι γονείς τους τα αγνοούσαν ή δεν γνώριζαν την έκταση της σοβαρότητάς τους. Έτσι, δόθηκαν από τους γιατρούς οι δέουσες οδηγίες για την άμεση και έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και, σε μερικές περιπτώσεις, την άμεση χειρουργική αντιμετώπισή τους.
Οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους και, κυρίως, οι γονείς τους δεν ήξεραν πώς να εκφράσουν τις ευγνώμονες ευχαριστίες τους προς τους «Καλούς Σαμαρείτες», οι οποίοι με την πολύτιμη αυτή προσφορά τους δίδαξαν «ανθρωπιά», εισπράττοντας ειλικρινή και εγκάρδια ευγνωμοσύνη και συγκίνηση αυτών που επιμένουν ακόμη να ζουν στον τόπο τους και να «φυλάττουν Θερμοπύλες». Η ενέργεια αυτή των γιατρών της Πανευρυτανικής Ένωσης θα μείνει σίγουρα στη μνήμη τους ως εκδήλωση ανθρωπιάς στην πράξη. Σημειώνεται ότι γονείς των μαθητών πρόσφεραν στους «Καλούς Σαμαρείτες», συμβολικά, διάφορα ντόπια προϊόντα (μέλι, κάστανα, τσίπουρο κ.ά.) και από μία εικόνα από κερί, εκδηλώνοντας έτσι την ευγνωμοσύνη τους….
Σημειώνεται ότι ο Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Ραπτοπούλου κ. Ευάγγελος Στάμος εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων απέστειλε σχετικές ευχαριστήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και προς το Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, στις οποίες τονίζεται ότι αυτή «η ανιδιοτελής προσφορά και η επαγγελματική ευαισθησία (ιατρών και νοσηλευτριών – εκπαιδευτριών), αποτέλεσε σημείο αναφοράς στη δυσπρόσιτη περιοχή του Ραπτοπούλου, που επωφελήθηκαν οι μαθητές ....».
Το Δ. Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης, λόγω του πραγματοποιηθέντος Συμποσίου για το Ζαχαρία Παπαντωνίου στην Ακαδημία Αθηνών, στις 12-12-2010, εκπροσωπήθηκε επάξια από το μέλος της και συντονιστή της Ομάδας των Γιατρών Αλληλεγγύης Ευρυτάνα κ. Κώστα Παπαντζίμα, παιδίατρο – Επιμελητή Α΄ του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, που ήταν και «η ψυχή» της εξόρμησης και ο οποίος κατά το αποχαιρετιστήριο γεύμα ευχαρίστησε τους συναδέλφους του εκ μέρους της Ένωσης, μετέφερε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ., καθώς και τα συγχαρητήρια του βουλευτή του Νομού μας παιδιάτρου και μέλους της Ομάδας Αλληλεγγύης των Γιατρών της Πανευρυτανικής κ. Ηλία Καρανίκα, τους πρόσφερε δε, συμβολικά, από ένα αντίτυπο του, πρόσφατα εκδοθέντος από την Πανευρυτανική Ένωση, βιβλίου «Γρανίτσα: Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Δυτικής Ευρυτανίας» , καθώς και το σχετικό με την περιοχή βιβλίο: «Ασπροπόταμος: Άγνωστη Ιστορία και Ανάπτυξη», που περιλαμβάνει τα πρακτικά της σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το 2008 στο Ραπτόπουλο.
Όπως οι ίδιοι οι γιατροί δήλωσαν, ξεκινώντας για το ταξίδι της επιστροφής, δεν έμειναν καταγοητευμένοι μόνον από τις ομορφιές των τοπίων, που επισκέφθηκαν, αλλά έφυγαν κατενθουσιασμένοι - και με τις καλλίτερες εντυπώσεις - από την ευγένεια των κατοίκων, κατάπληκτοι δε από την απόλυτη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, την άρτια οργάνωση και την καθολική συμμετοχή του μαθητικού δυναμικού της περιοχής και, κυρίως, έφυγαν γεμάτοι περηφάνια που βοήθησαν συνανθρώπους τους και ως άλλοι «Ανάργυροι» πρόσφεραν τις ιατρικές υπηρεσίες τους στα παιδιά της απομακρυσμένης αυτής περιοχής…. Υποσχέθηκαν, τέλος, ότι «το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης θα είναι πάντα ανοιχτό για όλα τα ευρυτανόπουλα για προληπτικές και άλλες εξετάσεις» και ότι «οι εξορμήσεις αυτές στην Ευρυτανία έγιναν πλέον θεσμός σε ετήσια βάση και θα συνεχιστούν, σε συνεργασία πάντα με την Πανευρυτανική Ένωση».
Τέλος, σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αυτό, όπως και το πρόγραμμα της διδασκαλίας των Μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών, που εφαρμόστηκε στη Γρανίτσα και στο Ραπτόπουλο στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2010, υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς (Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων), ήταν δε αφιερωμένο με απόφαση του Δ.Σ. στον αείμνηστο Τάσο Κοντομέρκο, ο οποίος επί δύο (2) δεκαετίες, σχεδόν, ήταν ο υπεύθυνος των εξορμήσεων της Ομάδας Γιατρών Αλληλεγγύης της Πανευρυτανικής Ένωσης στα χωριά του Νομού μας.