Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΕΚΛΟΓΕΣ 2012 ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της κάλπης



Οι πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων δεκαετιών πέρασαν και το αποτέλεσμά τους δικαιώς έχει χαρακτηριστεί ανατρεπτικό. Σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλιώς μετρούσαν τα κουκιά τους τα κόμματα πριν την Κυριακή και τελικά αλλιώς τους βγήκαν. Εφτά κόμματα μπήκαν στη Βουλή και τρία κόμματα έφτασαν στη πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Η μεγάλη έκπληξη των εκλογών ήταν αναμφίβολα ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 16,78%, ενώ απογοητευτικά ήταν τα ποσοστά της πρώτης Νέας Δημοκρατίας με 18,85% και του τρίτου ΠΑΣΟΚ με 13,18%.
Έντυπωσιακή η είσοδος της Χρυσής Αυγή στη Βουλή με ποσοστό 6,97%, η οποία ήδη έχει αρχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στην κοινή γνώμη με τη συμπεριφορά των στελεχών της.
Σε τοπικό επίπεδο, η έδρα έγινε και πάλι γαλάζια με τον Κώστα Κοντογεώργο να τερματίζει στην πρώτη θέση με 2640 ψήφους, αφήνοντας πίσω του με διαφορά 960 ψήφων τον μέχρι χθες βουλευτή Ευρ/ίας Ηλία Καρανίκα.
Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε και πάλι το κάστρο της μονοεδρικής της Ευρυτανίας με 3407 ψήφους και ποσοστό 20,96%, ενώ το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 3087 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 18,99%. Η Δημοκρατική Συμμαχία έλαβε 2972 ψήφους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 18,28%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 12,22% και 1986 ψήφους ήρθε στην τέταρτη θέση.
Μπορεί τα υπόλοιπα κόμματα να μην κατάφεραν τα ποσοστά τους να ανεβούν πάνω από το 10%, τη «δουλειά» τους όμως την έκαναν, αφού αλίευσαν ψήφους από τα μεγάλα κόμματα, παίζοντας έτσι καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Στην Ευρυτανία έκπληξη προκάλεσαν και οι 681 ψήφοι της Χρυσής Αυγής, αριθμός πολύ μεγάλος για τα δικά μας δεδομένα. Μπορεί να μην έκαναν το «μπαμ» σε κάποιο εκλογικό κέντρο με μεγάλο αριθμό ψήφων, αλλά από τα 130 ΕΤ, σε ελάχιστα δεν βρέθηκαν ψήφοι υπέρ του κόμματος της Χρυσής Αυγής.
Σχεδόν στο 50% η αποχή
Κύριο χαρακτηριστικό δε των εκλογών αυτών ήταν και η αποχή, η οποία έφτασε το 49,30% στην Ευρυτανία. Σχεδόν οι μισοί Ευρυτάνες δεν προσήλθαν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι που έγινε αισθητό στο 49ο εκλογικό τμήμα Μικρού Χωριού, όπου από τους 500 εγγεγραμμένους ψήφισαν μόνο οι 154, ενώ στο 54ο ΕΤ Αλεστίων από τους 46 εγγεγραμμένους προσήλθαν στην κάλπη μόνο οι 5!
Τα μεγαλύτερα και τα μικρότερα ποσοστά των τριών κομμάτων στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΡΑΦΩΝ
Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των κομμάτων στο Δήμο Αγράφων η Νέα Δημοκρατία σάρωσε στο 49ο ΕΤ Νεοχωρίου, όπου πήρε 20 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ κανέναν και η ΔΗΣΥ 1 και στο 45ο ΕΤ Παλαιοκατούνας, όπου η ΝΔ πήρε 90 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ 41 και η ΔΗΣΥ 38.
Ένα από τα εκλογικά τμήμα όπου προηγήθηκε με διαφορά το ΠΑΣΟΚ ήταν το 50ο Τριποτάμου με 71 ψήφους, δεύτερη η ΝΔ με 33 και τρίτη η ΔΗΣΥ με 24.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προηγήθηκε στο 13ο ΕΤ Κάτω Ποταμιάς με 29 σταυρούς, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 11 και τρίτη η ΝΔ με 6.
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
Στο Δήμο Καρπενησίου και συγκεκριμένα στο 81ο ΕΤ Σελλών η Νέα Δημοκρατία απέσπασε υψηλότερο ποσοστό 55,45%, δηλαδή 56 σταυρούς, η ΔΗΣΥ 14,85% (15 ψήφοι) και το ΠΑΣΟΚ 12,87% (13 ψήφοι) και χαμηλότερο ποσοστό στο 94ο ΕΤ Δερματίου όπου πήρε μόνο 1 ψήφο, η ΔΗΣΥ 3 ψήφους και το ΠΑΣΟΚ 12 ψήφους.
Μία από τις πρώτες θέσεις του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Καρπενησίου ήταν στο 53ο ΕΤ Δομνίστας με 32 σταυρούς, η Νέα Δημοκρατία με 8 και η Δημοκρατική Συμμαχία με 19 σταυρούς.
Το κόμμα της κυρίας Μπακογιάννη πήγε πάρα πολύ καλά στο 63ο ΕΤ Βουτύρου, όπου πήρε 24 ψήφους, το ΠΑΣΟΚ 7 και η Νέα Δημοκρατία 6.
Οι αφανείς ήρωες
Περάν των υποψηφίων όλων των κομμάτων, οι οποίοι «έτρεξαν και όργωσαν» όλη την Ευρυτανία και κάθε γωνιά της χώρας όπου υπήρχαν Ευρυτανάνες, πολλά συγχαρητήρια για τους αγώνες τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε εκείνους που βρίσκονταν πίσω από τους πρωταγωνιστές, όπως στον Πρέοδρο της ΝΟΔΕ κ. Δημήτρη Κολοκύθα, στη ΓΓ της ΝΕ ΠΑΣΟΚ κ. Βέττα Καρφή, στον πρωτεργάτη της Τ.Ο. της ΔΗΣΥ κ. Δημήτρη Χρυσικό και όλους τους άλλους που έδωσαν ένα δίκαιο και πολιτισμένο αγώνα, με μόνο στόχο στο καλό της Ευρυτανίας. 
ΔΙΔΑΞΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, το υψηλό επίπεδο που κυριάρχησε μεταξύ των υποψηφίων αλλά και των κομμάτων καθόλη την σύντομη προεκλογική περίοδο. Αποκορύφωμα αυτού του επιπέδου, η επίσκεψη του απερχόμενου Βουλευτή Ηλία Καρανίκα στα Γραφεία της ΝΟΔΕ, για να συγχαρεί δια ζώσης τον νεοκλεγέντα Βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργο.
Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ Ο
ΜΕΓΑΛΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Ο πρώην Νομάρχης Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών, καθότι πέτυχε να κερδίσει μια πολύ δύσκολη εκλογική μάχη, έχοντας απέναντί του δυο ισχυρούς πολιτικούς αντιπάλους όπως ήταν ο Ηλίας Καρανίκας αλλά και το ψηφοδέλτιο της ΔΗΣΥ. Για πολλούς η νίκη αυτή του Κώστα Κοντογεώργου παίρνει διαστάσεις θριάμβου αν αναλογιστούμε ότι πριν τις εκλογές αρκετοί τον θεωρούσαν ως αουτσάιντερ ενώ τελικά αποδείχτηκε ότι τόσα ο Κώστας Κοντογεώργος δύσκολα χάνει … 
Στους κερδισμένους και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ήττα και μάλιστα καθαρά γνώρισαν οι υποψήφιοι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΣΥ.