Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Παραλειπόμενα του 3ήμερου Επιστημονικού Συνεδρίου στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά (Φουρνάς, Βράχα, Κλειτσός)



Α΄.- ΓΕΝΙΚΑ
Ο απόηχος από το 3ήμερο Επιστημονικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Ενότητα Φουρνά, στις 20, 21 και 22 Ιουλίου 2012, και είχε ως σκοπό την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της περιοχής, καταδεικνύει και την τεράστια επιτυχία του. Οι  εβδομήντα (70), περίπου, εισηγητές που  συμμετείχαν με τις λίαν  εμπεριστατωμένες και επιστημονικά  τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, έμειναν κατενθουσιασμένοι από την άρτια οργάνωση και  την αβραμιαία φιλοξενία, ενώ αποζημιώθηκαν πλήρως από το θαυμάσιο και μοναδικό φυσικό περιβάλλον της περιοχής, τις επισκέψεις τους  στα θρησκευτικά προσκυνήματα του τόπου αυτού, από  τις παράλληλες εκδηλώσεις και από τη διαμονή τους στον ανακαινισμένο ξενώνα του Φουρνά, ο οποίος λειτουργεί υπό τη Δ/νση του κ. Καλτσή,  στις μονάδες των ενοικιαζόμενων δωματίων της περιοχής και στα σπίτια,  όπου φιλοξενήθηκαν.


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στο παραπάνω  Συνέδριο συμμετείχαν ως εισηγητές , εκτός του Μητροπολίτη μας κ. κ.  Νικολάου, ο οποίος και  κήρυξε την έναρξή του με εμπνευσμένη ομιλία – όπως πάντα -  έξι (6) ακόμη  κληρικοί, ήτοι; Ο Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού  Αθηνών πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, ο  Ιερομόναχος Αναστάσιος,  οικήτορας του Κελλίου του Διουνσίου του εκ Φουρνά στο Άγιον Όρος, ο Μοναχός Βιβλιοθηκάριος Σκήτης Καυσοκαλυβίων π. Πατάπιος και οι τρεις (3) υπηρετούντες στην περιοχή Φουρνά ιερομόναχοι π. Γεράσιμος Τσιρώνης (Φουρνά), π. Ιλαρίωνας Λιάσκος (Κλειτσός) και  π. Ευγένιος Παπαδόπουλος (Βράχα, Αρχιερατικός Επίτροπος Κτημενίων).  Ιδιαίτερα επισημαίνεται το έργο που επιτελούν οι  νέοι στην ηλικία ιερείς της περιοχής Φουρνά.  Οι εισηγήσεις τους ήταν θαυμάσιες….
Άξια λόγου είναι και η επισήμανση από τον Πρόεδρο  της Οργανωτικής Επιτροπής κατά την καταληκτήρια  πανηγυρική συνεδρίαση της Βράχας, της συμμετοχής δεκαέξι (16)! νέων  επιστημόνων – ιστορικών ερευνητών, όπως είναι οι τρεις (3) προαναφερθέντες ιερομόναχοι της περιοχής Φουρνά (π. Ιλαρίωνας, π. Γεράσιμος και π. Ευγένιος), η αρχαιολόγος κ. Ελένη Σιαξαμπάνη,  οι αδελφές Σπυριδούλα και Δανάη Χαραμή (δικηγόρος και πολιτικός μηχανικός, αντίστοιχα), Ιωάννα Κ. Ζήση (πτυχιούχος της Σχολής Βαλκανικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας), Αριστείδης Σπανδώνης (θεολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής), Μαρία Ρέλλια (εκπαιδευτικός), Ηλίας Υφαντής (φιλόλογος), Στυλιανή Φραγκάκη  -  Σαξώνη (φιλόλογος), Ιωάννης Τζιβάρας (νομικός) Ιουλία Γκαρίλα – Τζιβάρα ((ιστορικός – κοινωνική ανθρωπολόγος), Γεωργία Μανέλα ((Γυμνάστρια), Μαρία Ζαρκάδα (εκπαιδευτικός),  Παναγιώτα Δρίλλια (Χημικός) και  Δέσποινα Μάγκα  (Δρ. Η/Υ.).
Στο Συνέδριο συμμετείχαν με υπέροχες εισηγήσεις οι  Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, Ηλίας Ντζιώρας (ανακοινώθηκαν δύο (2) εισηγήσεις του),  Γεώργιος Κόρδης, Γεώργιος Γιαννίτσαρης και Ανδρέας Καμπιζιώνης.  Ο τελευταίος, μάλιστα, έκλεισε τον κύκλο των εισηγήσεων στην τελευταία καταληκτική συνεδρίαση στη Βράχα.
Τέλος, έντονη ήταν η παρουσία  σημαντικού αριθμού εισηγητών μη ευρυτανικής καταγωγής,  όπως οι Αγιορείτες μοναχοί π. Αναστάσιος και π. Πατάπιος και επιστήμονες – ιστορικοί ερευνητές από Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Πιερία, Λάρισα, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Αιτωλοακαρνανία και, φυσικά, από Αθήνα.
Β΄.-ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Αρκετοί προσκαλεσμένοι στο Συνέδριό μας, που δεν μπόρεσαν να παραστούν για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους, μας απέστειλαν μηνύματα τηλεφωνικά ή γραπτά. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως γραπτά μηνύματα μας έστειλαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β΄, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος, ο λόγιος και συγγραφέας πρωτοπρεσβύτερος  π. Κωνσταντίνος Βαστάκης, ο τ. Βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, , η Αρχαιολόγος και τ. Διευθύντρια του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Έβη Τουλούπα, η  Αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Καλλιόπη Φλώρου, ο τ. Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, η τ. Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Αναστασία Κανελλοπούλου κ.ά. 


                                Ο  π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, εκπρόσωπος του Μακαριοτάτου
                                       Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄ στο μήνυμά του, που διάβασε ο εκπρόσωπός του Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης  και Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου κατά την έναρξη του Συνεδρίου αναφέρει μεταξύ άλλων: «…. Ο τόπος τούτος  που καλείται Ελλάς και ειδικότερον η γεωγραφικώς μεν αυχμηρή αλλ΄εκκλησιαστικώς ανθηρή Ευρυτανική γη γεννά σημαντικές προσωπικότητες, αναστήματα εξαιρετικώς εξέχοντα, τα οποία έχουν σφραγίσει με το βίο τους και το έργο τους το σύγχρονο ελληνισμό.
Καρπός αυτής της παραδόσεως είστε και εσείς….  Όσο δε τιμάτε αυτή σας την παράδοση τόσο μορφές ανάλογες θα αναδεικνύονται στα σπλάχνα του  ευρυτανικού αστείρευτου υψιπεδίου….
Εύχομαι η τριήμερος σύναξις επί τω αυτώ να δώση καρπούς αναλόγους του υψηλού κύρους των ομιλητών και η χάρις του κυρίου να σκέπη πάντας υμάς…».

Γ΄.-ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1.- Έκθεση Φωτογραφίας  των Μνημείων της Ευρυτανίας

Η Έκθεση  φωτογραφίας των μνημείων της Ευρυτανίας παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το 2010 στο Συνέδριο Δομνίστας) εμπλουτισμένη με νέες φωτογραφίες μνημείων της περιοχής Φουρνά.  Περιλάμβανε πάνω από 120 φωτογραφίες (30Χ40) μνημείων της Ευρυτανίας (φρούρια, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, ιστορικά γεφύρια, ο «Θησαυρός του Καρπενησίου» (Συλλογή Σταθάτου) κ.ά. Για τα ευρήματα που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών εδόθη σχετική άδεια για την παρουσίασή της, κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους της Πανευρυτανικής Ένωσης. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες ανήκουν στην πλειονότητά τους στον γνωστό φωτογράφο και ιστορικό ερευνητή κ. Γεώργιο Τάσιο και μερικές στον Δρ. Τάκη Ντάσιο.  Το «στήσιμο» της Έκθεσης αυτής είχε αναλάβει η κ. Γεωργία Γκαρίλα – Διαμαντή, Δημοτική Σύμβουλος Καρπενησίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Φουρνά, η οποία για τον σκοπό αυτόν, για την τακτοποίηση των χώρων του Συνεδρίου και γενικά για την προετοιμασία του Συνεδρίου εργάστηκε νυχθημερόν επί ολόκληρες εβδομάδες.  Εξίσου σημαντική ήταν και η συμβολή στην όλη διοργάνωση του Συνεδρίου και της  κ. Νάνσυ Ντζιώρα και του πάντα αεικίνητου και δραστήριου κ. Πέτρου Τσέλιου, εκπροσώπου του Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ».  
2.- Έκθεση Φωτογραφιών εικόνων Διονυσίου του εκ Φουρνά, Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου και Κων/νου, Στυλιανού και Κων/νου Παπαδημητρίου εκ Βράχας και εικόνων του Καθηγητή Πανεπιστημίου κ.  Γεωργίου Κόρδη.
Στους διαδρόμους του «Αλκιβιάδειου» Γυμνασίου – Λυκείου  Φουρνά καθώς και στην αίθουσα συνεδριάσεων είχαν  εκτεθεί δεκάδες φωτογραφιών εικόνων του Διονυσίου του εκ Φουρνά, του Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου, εκ Φουρνά, επίσης, και των Κων/νου, Στυλιανού και Κων/νου (νεότερου) Παπαδημητρίου από Βράχα.
Ο  εικόνες του αγιογράφου Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου (Φουρνάς 1820 – Αθήνα 1905) που εκτέθηκαν στο Συνέδριό μας, ως φωτογραφίες, ευρίσκονται στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Αθηνών (1ος Μητροπολιτικός Ναός των Αθηνών μετά την απελευθέρωση), προϊστάμενος του οποίου σήμερα είναι ο Ευρυτάνας πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Χρυσικός, που ενέκρινε και τη φωτογράφησή τους. Οι υπόλοιπες  παραχωρήθηκαν από τον κ. Νικόλαο Γραίκο, Διδάκτορα Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ., ο οποίος και παρουσίασε και σχετική εισήγηση για τον Σ. Χατζηγιαννόπουλο.    
Σε δεσπόζουσα θέση εντός της αίθουσας συνεδριάσεων  υπήρχαν είκοσι (20) πρωτότυποι πίνακες του Ομότιμου Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένου ζωγράφου κ. Γεωργίου Κόρδη, κατά το πρότυπο του Διονυσίου του εκ Φουρνά.  
Δ΄.- ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΑ 
Η εναρκτήρια  συνεδρίαση
Η εναρκτήρια συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20-8-2012 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του  «Αλκιβιάδειου» Γυμνασίου – Λυκείου Φουρνά.  Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι μόνον παραχωρήθηκαν οι απαραίτητοι σχολικοί χώροι  από την αρμόδια Σχολική Επιτροπή αλλά και ο Δ/ντής του Γυμνασίου κ. Γεώργιος Αναγνώστου πρόσφερε όλα  τα απαραίτητα μέσα για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου (καρέκλες, τραπέζια, κυλικείο, Η/Υ. κ.ά.).
Ο χώρος υποδοχής των Συνέδρων  ήταν και ο πρώτος χώρος της Έκθεσης   φωτογραφίας των  μνημείων της Ευρυτανίας, καθώς και Έκθεση, κατά θεματικές ενότητες της εφημερίδας «Ο ΦΟΥΡΝΑΣ». Σε άλλους χώρους βρίσκονταν φωτογραφίες εικόνων των Διουνσίου εκ Φουρνά, Σπυρίδωνα Χατζηγιαννόπουλου,, της οικογένειας Παπαδημητρίου, του  Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Γεωργίου Κόρδη  Η Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούμενη από τις κυρίες Γεωργία Στεφανή,  Ιωάννα Σκοτίδα στον Φουρνά Κλεάνθη Καλτσή, Λουκία Παπουτσοπούλου στον Κλειτσό και  Ευαγγελία Γαλάνη και Αγγελική Σκοτίδα στην Βράχα, έχοντας ως συντονιστές τους κ.κ. Αθανάσιο Σταμάτη και Γεώργιο Χαλιάσο,  νωρίς  άρχισε το δύσκολο έργο της, αφού προσήλθαν ομαδικά  εκατοντάδες συνέδρων προς εγγραφή και παραλαβή των φακέλων του συνεδρίου.  Τα αναμνηστικά δώρα, κυρίως  βιβλία έκδοσης της Πανευρυτανικής Ένωσης και των τοπικών φορέων,  έγιναν ανάρπαστα σε ελάχιστο χρόνο. Η έναρξη έγινε την προκαθορισμένη ώρα και η λήξη στις 09.30΄ το βράδυ,  περίπου.  Κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως υπήρχε κυλικείο με καφέδες, νερά, βουτήγματα κ.ά., προσφορά του Συλλόγου Γυναικών Φουρνά.  Σημαντική βοήθεια υπήρξε  καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου και από τους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Φουρνά, του Δασαρχείου Φουρνά και των Υπαλλήλων της Δημοτικής Ενότητας Φουρνά.  Τέλος πρέπει να  σημειωθεί ιδιαίτερα και η συνεχής παρουσία και βοήθεια στο Συνέδριο του εκπροσώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας Περιφερειακού Συμβούλου κ. Λάμπρου Τσιτσάνη και του Αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Κλεομένη Λάππα
Μετά τη λήξη των εργασιών της συνεδρίασης αυτής  παρατέθηκε δείπνος – με φαγητά νηστήσιμα κατά βάση -  λόγω Παρασκευής – προσφορά του Συλλόγου Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ»

Το Σάββατο το πρωί (21-07-2012) πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο οι προβλεπόμενες από το πρόγραμμα Β΄ και Γ΄ Συνεδριάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν εκατοντάδες σύνεδροι.  Κατά την έναρξη της Β΄ Συνεδρίασης καλωσόρισε τους συνέδρους ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ» κ. Πέτρος Τσέλιος.  Στο διάλειμμα (11.30΄- 12.00΄) οι σύνεδροι απήλαυσαν  μαζί με τον καφέ και τα αναψυκτικά  θαυμάσια εδέσματα (τυροπιτάκια, γλυκίσματα κ.ά.) προσφορά του δραστήριου Συλλόγου Γυναικών Φουρνά.
Μετά τη λήξη και της Γ΄ Συνεδρίασης  προσφέρθηκε πλουσιότατο γεύμα στους εισηγητές  και  πάλι από τον ιστορικό Σύλλογο Φουρνιωτών «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ».  Μετά το γεύμα αρκετοί είχαν την ευκαιρία να  επισκεφθούν τον Καθεδρικό Ναό του Φουρνά, στον οποίον φυλάσσονται σπανιότατα κειμήλια…. 
Συζητήσεις - Παρεμβάσεις
Μετά από κάθε συνεδρίαση ακολουθούσαν εποικοδομητικές συζητήσεις με προτάσεις, ενώ έγιναν και σημαντικές παρεμβάσεις.  Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρεμβάσεις του π. Χρυσοστόμου Παπαθανασίου, και των κ.κ.  Ηλία Μπουμπουρή,  Κωνσταντίνου Τσώλη, Ευάγγελου Κατσιφού, Καλίτσας Τσιάκα – Γιαννοπούλου.
Ε΄.- Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΛΕΙΤΣΟ
Η απογευματινή συνεδρίαση του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με το πρόγραμμα στην πανέμορφη πλατεία του Κλειτσού. Νωρίτερα αρκετοί σύνεδροι με μισθωμένο  λεωφορείο του ΚΤΕΛ   και άλλοι με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους μετέβησαν  για προσκύνημα  στο πλουσιότατο Κειμηλιαρχείο της Κορίτσας Κλειτσού, στο οποίο, μεταξύ άλλων, φυλάσσεται και τμήμα του χεριού του Ευαγγελιστή Λουκά.  Εκεί ο Εφημέριος του χωριού Ιερομόναχος π. Ιλαρίωνας Λιάσκος, θεολόγος, ξενάγησε με τρόπο εξαιρετικό τους προσκυνητές, βοηθούμενος από μέλη της τοπικής Εκκλησιαστικής Επιτροπής.  Η επίσκεψη αυτή ήταν για το σύνολο των προσκυνητών ένα πραγματικό αναβάπτισμα…
Μετά το παραπάνω προσκύνημα όλοι κατευθύνθηκαν στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται και το Μνημείο του εκ Κλειτσού  Στρατηγού της Νίκης του Έπους του 1940 Χαράλαμπου Κατσιμήτρου.  Στον χώρο αυτόν τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και  στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Κώστα Αντ.  Παπαδόπουλο, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Λάμπρο Τσιτσάνη, τον εκπρόσωπο του Δήμου Καρπενησίου Αντιδήμαρχο κ. Κλεομένη Κ. Λάππα και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κλειτσού κ. Κώστα Σαμαρά.  Ακολούθησε προσφώνηση – καλωσόρισμα από τον εκπρόσωπο των Τοπικών Συλλόγων κ. Φώτη Κουλαρμάνη και ξεκίνησε η ανακοίνωση των εισηγήσεων, οι τελευταίες των οποίων ήταν σχετικές με την Παράδοση , κυρίως τη Μουσική, της περιοχής.  Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, ενώ έγινε και  παρέμβαση του γεραρού και σοφού Δασκάλου μας  κ. Παναγιώτη  Βλάχου για την αναγνώριση  του έργου του Στρατηγού Κατσιμήτρου  από την κοινωνία των Ιωαννίνων.

                Κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Στρατηγού της Νίκης
Χαρ. Κατσιμήτρου από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής  κ. Κ. Παπαδόπουλο

Μετά το πέρας των εργασιών και της συνεδριάσεως αυτής , κατά την οποία ανακοινώθηκαν δεκαπέντε (15) συνολικά εισηγήσεις,  ακολούθησε πλουσιότατος δείπνος, προσφορά και αυτός  του Πανεπιστημιακού Καθηγητή κ. Ηλία Ντζιώρα.  Εδώ θα πρέπει να τονιστεί  ιδιαίτερα η συμβολή της κ. Νάνσυ Ντζιώρα, η οποία, εκτός των άλλων,  ανέλαβε εξολοκλήρου, σχεδόν, και την προετοιμασία της συνεδριάσεως αυτής (περιβάλλοντας χώρος, καθίσματα, τραπέζια, αναψυκτικά κ.λπ.). Κατά τη διάρκεια του δείπνου, στον οποίον συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα,  άρχισαν   να ακούγονται παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια της περιοχής.  Το γλέντι δεν άργησε να φουντώσει, όταν το μικρόφωνο πήρε ο ενενηντάχρονος συνταξιούχος ιερέας π. Παναγιώτης  Μαρκούσης, ο οποίος με το τραγούδι του ξεσήκωσε τους πάντες. Το κέφι και το τραγούδι αντιλάλησε σε όλες τις γύρο πλαγιές και τους οικισμούς.  Ήταν μια βραδιά αξεπέραστη και αξέχαστη….

ΣΤ΄.- Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΑ
Η καταληκτήρια συνεδρίαση (Ε΄ )  πραγματοποιήθηκε στην ιστορική   Βράχα.  Ξεκίνησε το πρωί  της Κυριακής, 22-07-2012, με αρχιερατική θεία λειτουργία, στον υπέροχο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου,  κατά την οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Καρπενησίου   κ. Νικόλαος, Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας όλοι οι σύνεδροι κατευθύνθηκαν στο νεόδμητο   Πνευματικό Κέντρο Βράχας, όπου έμειναν κατάπληκτοι αντικρίζοντας μια αίθουσα  300 τ. μ., άρτια εξοπλισμένη.  Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι εργασίες της ολοκλήρωσής της έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Την κατασκευή της  ανέλαβε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Βράχας με την χορηγία των Βραχινών Ηλία Β. Ντζιώρα, Γεωργίου Μάγκα και Ιωάννη Νάσιου.  Η ευθύνη της επιμέλειας της αίθουσας ανήκει στους Μπάμπη Τσέλο, Γιώργηο Χαλιάσο, Γιάννη Γαλάνη, Νάνσυ Ντζιώρα, Φωτεινή Ντζιώρα, Κέλλυ Χαλιιάσου και Λίτσα Γαλάνη.  Η συνεδρίαση αυτή ήταν και η πρώτη και παρθενική εκδήλωση στην αίθουσα αυτή, η οποία κατακλύστηκε από 450 και παραπάνω  άτομα.
Οι εργασίες της  πανηγυρικής  καταληκτήριας Ε΄ συνεδρίασης άρχισαν με σχετική προσφώνηση – καλωσόρισμα  από τον κ. Ηλία Β. Ντζιώρα, εκπρόσωπο των Τοπικών Συλλόγων. Προ της έναρξης των εργασιών  προβλήθηκε ντοκιματαίρ  σχετικό με την Βράχα, δημιουργία του κ. Γιώργου Αθανασιά και του γιατρού κ. Γιώργου Χαλιάσου. Στη συνέχεια ανακοινώθηκαν δεκαέξι (16) συνολικά εισηγήσεις,  με τελευταία αυτή του κ. Ανδρέα Καμπιζιώνη,  Καθηγητή του Πανεπιστημίου Francis Marion  των Η.Π.Α.  ο οποίος παρουσιάζοντας  το θέμα: «Οι εκ του Δήμου Κτημενίων Ευρυτάνες και γενικώς οι Ευρυτάνες μετανάστες υποδειγματικοί  πολίτες, επιτυχείς επιχειρηματίες, διακεκριμένοι επιστήμονες, άριστοι πατριώτες και πρεσβευτές  της γενέτειράς των στην αλλοδαπή,  αναφέρθηκε – εκτός των άλλων - και σε μια πλειάδα διακεκριμένων Βραχινών μεταναστών.  Τα χειροκροτήματα ήταν εγκάρδια και παρατεταμένα….   Ακολούθησε συζήτηση και εν συνεχεία  ανακοινώθηκαν τα πορίσματα από την Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα,  Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Υπουργό και οι δέουσες ευχαριστίες από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλο, Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης.
Στο τέλος της συνεδρίασης αυτής και σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέσα σε μια άκρως συγκινητική ατμόσφαιρα, έγινε απονομή τιμητικής διάκρισης από τον Δήμαρχο  Καρπενησίου κ. Κώστα Π. Μπακογιάννη στον κ. Ηλία Β. Ντζιώρα, ευεργέτη της γενέτειράς του και κύριο χορηγό του συνεδρίου μας.  Το λιτό κείμενο της πλακέτας και του παπύρου που εδόθησαν στον κ. Ηλία Ντζιώρα  ανταποκρίνεται, πιστεύουμε, και στην προσφορά του στον τόπο μας. Συγκεκριμένα γράφει:
                                Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ
ΣΤΟΝ ΗΛΙΑ Β. ΝΤΖΙΩΡΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΟΥ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΙΟΔΩΡΙΑΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΩΝ ΑΓΡΑΦΙΩΤΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ, ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΦΕΙΔΩΛΕΥΤΑ ΤΟΝ ΠΜΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.
ΒΡΑΧΑ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012                                                 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

                                                                                              ΚΩΣΤΑΣ Π. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ.-

Τέλος, σημειώνεται ότι παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, μέσα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Βράχας  πραγματοποιήθηκε εικαστική έκθεση Βραχινών καλλιτεχνών.  Συμμετείχαν, κατά κλάδο οι:
α) Ζωγραφική: ’Αλκης Μάλλιος, Σοφία Τσέλου, Μπάμπης Τσέλος, Βάιος Τσούτσικας, Μαρία Γαλάνη, Πένυ Λιάσκου, Ελένη Λιάκου.  
β) Ζωγραφική – Γλυπτική: Γιώργος Χαλιάσος
γ) Ζωγραφική -  γεωμετρικά σχέδια:      Θανάσης Παπαθέου
δ) Αγιογραφία:  Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Ντίνα Τσιρώνη – Λιάσκα, Νίκος Τσούτσικας
ε) Συνθέσεις αποξηραμένων φυτών και λουλουδιών: Μαρία Τσούτσικα
στ) Ξυλογλυπτική: Γιώργος Κ. Γαλάνης
ζ) Καλλιτεχνική ξυλογλυπτική: Σπύρος Τσιρώνης
η) Σκαλιστές γκλίτσες: Σεραφείμ Ράντζος, Τάκης Κουμπούρας.
Το πλήθος των καλλιτεχνών αποδεικνύει ότι η παράδοση αιώνων της Βράχας  συνεχίζεται….
Μετά την πνευματική αυτή πανδαισία ήρθε και η ώρα του φαγητού αλλά και του χωρισμού….  Η πλατεία της Βράχας φάνηκε μικρή για να χωρέσει ένα τόσο μεγάλο πλήθος.  Η καλή οργάνωση όμως  σε συνδυασμό με την υποδειγματική πειθαρχία και τον αλληλοσεβασμό  παραμέρισαν τα οποιαδήποτε προβλήματα του μεγάλου συνωστισμού.  Τα φαγητά πλούσια και η εξυπηρέτηση άρτια. Τα έξοδα του πλουσιότατου αυτού γεύματος ανέλαβε ο κ. Γεώργιος Μάγκας. Το κέφι ήρθε νωρίς με την εμφάνιση Ομάδας Γυναικών του Χορευτικού της Βράχας, που με τους τοπικούς παραδοσιακούς χορούς εξέπληξαν τους πάντες.  Και ο χορός καλά κράτησε, αφού  συνεχίστηκε με τους παραδοσιακούς χορούς που  παρουσίασε ο Χορευτικός Όμιλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, τα μέλη του οποίου  ήρθαν στη Βράχα με λεωφορείο, το οποίο  διέθεσε ο Δήμος Καρπενησίου.
Και η ώρα του χωρισμού έφτασε….  Η φιλοξενία, η εξυπηρέτηση και η περιποίηση από όλους ήταν πρωτόγνωρη. Όπως πρωτόγνωρες ήταν και οι εμπειρίες των συνέδρων, οι οποίοι είχαν ζήσει επί ένα τριήμερο  σαν μια μεγάλη οικογένεια…  Είχαν μοιρασθεί  ένα θαυμάσιο πνευματικό δείπνο και έζησαν αξέχαστες στιγμές, τις οποίες, φυσικά, θα αναπολούν για αρκετό χρονικό διάστημα… Όλοι τους κατενθουσιασμένοι από την τριήμερη αυτή πνευματική πανδαισία πήραν τον δρόμο της επιστροφής….
Ζ΄.- ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ 
α.- Όπως προαναφέρθηκε, σε όλους τους εισηγητές και σε πολλούς άλλους συνέδρους εδόθη από τα μέλη της Γραμματείας  σχετικός φάκελος που περιείχε, εκτός από το απαραίτητο χαρτί  και στυλό για σημειώσεις,  τις περιλήψεις των εισηγήσεων, δεμένες σε τόμο,  ένα αντίτυπο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» (αριθ. 42) με χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή,  τουριστικός χάρτης του Δήμου Καρπενησίου  κ.ά. Παράλληλα σε όλους τους εισηγητές προσφέρθηκε και από μία τσάντα  που περιλάμβανε βιβλία σχετικά  με την  Ευρυτανία,  αντίγραφο μιας εικόνας του Διονυσίου του εκ Φουρνά, προσφορά της Ενορίας Φουρνά και στη  κ.ά.  Στην Βράχα εδόθησαν και εκεί βιβλία τοπικού περιεχομένου και  αναμνηστικό κεραμικό τοίχου, προσφορά  του Πολιτιστικού Συλλόγου Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος».
β.-  Όλα τα έντυπα (προσκλήσεις,  προγράμματα, αφίσες, περιλήψεις εισηγήσεων, φάκελοι συνέδρων φάκελοι αλληλογραφίας) τυπώθηκαν στη «ΣΤΙΓΜΗ   Ε.Π.Ε.» του συμπατριώτη μας κ. Παύλου Χαρμαντζή .   Ο σχεδιασμός της αφίσας  ανήκει στον κ. Μπάμπη Τσέλο, ενώ η πρόσκληση εγράφη και σχεδιάστηκε από τον κ. Δημήτριο Τσέλιο. 
γ.-  Ο τεχνικός εξοπλισμός (προβολικά μηχανήματα, οθόνες, κ. ά.)  καλύφθηκαν από την  Πανευρυτανική Ένωση και  τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) ν. Ευρυτανίας, Την ευθύνη της  μικροφωνικής εγκατάστασης  είχε αναλάβει ο εκ Βράχας κ. Λάμπρος Γκάλιος, ενώ η τηλεοπτική  κάλυψη όλων των εργασιών του Συνεδρίου είχε ανατεθεί στον ρεπόρτερ του τηλεοπτικού σταθμού «ΑΧΕΛΩΟΣ Τ.Υ» κ. Γιάννη Γιαννακόποιυλο. 
δ.- Την ευθύνη της Οργάνωσης του Συνεδρίου είχε η Πανευρυτανική Ένωση, η οποία κατά την τελευταία οκταετία έχει διοργανώσει συνέδρια και ημερίδες  στον Δήμο Απεραντίων (Βούλπη, Γρανίτσα), Δήμο Αγράφων (Τροβάτο, Άγραφα, Μεγάλα Βραγγιανά), Δήμο Ασπροποτάμου (Ραπτόπουλο) και στο  Δήμο Δομνίστας (Δομνίστα, Στάβλοι, Άμπλιανη). Συνδιοργανωτές του Συνεδρίου ήταν οι: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακή Ενόιτητα Ευρυτανίας, Δήμος Καρπενησίου, Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ., Σύλλογος Φουρνιωτών Αθήνας «Ο ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ», Σύλλογος Φουρνιωτών Φθιώτιδας, Σύλλογος Γυναικών Φουρνά, Πολιτιστικός Σύλλογος Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», Σύλλογος Απανταχού Αποδήμων Κλειτσού Ευρυτανίας και ο Σύλλογος Κλειτσιωτών Νομού Φθιώτιδας.
ε.-  Όπως προαναφέρθηκε κύριος χορηγός του Συνεδρίου  αυτού είναι ο κ. Ηλίας Β. Ντζιώρας, Μαθηματικός, Καθηγητής του Ε.Μ.Π.  Άλλοι χορηγοί: Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, Δήμος Καρπενησίου και Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ.
Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν οι: ΑΧΕΛΩΟΣ Τ.V., STAR A.E. (ΛΑΜΙΑΣ), ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΝΕΑ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΠΑΛΜΟΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, ΡΑΔΙΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ, ΡΑΔΙΟ ΚΥΜΑΤΑ, www. evrytania. euwww.agrafiotis.gr .

στ.- Στον Φουρνά ο εκεί Σύλλογος Γυναικών πρόσφερε πλούσια εδέσματα κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ενώ καθ΄ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου υπήρχαν διαθέσιμοι καφέδες, αναψυκτικά και, κυρίως, νερά εμφιαλωμένα. 
Στην Βράχα πλαισίωσαν την εκεί Γραμματεία και άλλες κυρίες, οι οποίες παράλληλα πρόσφεραν καφέ, αναψυκτικά και νερό…
Τέλος, όπως τονίστηκε και στην καταληκτήρια ομιλία του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του  Συνεδρίου η επίτευξη του άθλου αυτού οφείλεται  στην απόλυτη και αγαστή συνεργασία  όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήτοι της Πανευρυτανικής Ένωσης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, Δήμου Καρπενησίου, Ο.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ., των εισηγητών, των τοπικών πολιτιστικών φορέων και όλων των κατοίκων της περιοχής Φουρνά.