Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Σχετικά με τη νέα σχολική χρονιάΜε τους χειρότερους όρους θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές και νήπια, αφού η κατάσταση στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, ήδη, δείχνει ότι δε θα καλυφθούν βασικές ανάγκες.


Με τα μειωμένα κονδύλια και τα σχέδια για... ορθολογική κατανομή προβλέπεται η χρονιά να είναι ακόμα πιο δύσκολη από την περσινή, με τους γονείς να καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ενώ στενάζουν από τις μειώσεις μισθών και τις απολύσεις.

Τα πράγματα στα σχολεία είναι πολύ σοβαρά και χρειάζεται από την αρχή της σχολικής χρονιάς διεκδίκηση, ώστε οι μαθητές να μην έχουν βασικές ελλείψεις (π.χ. θέρμανση, στοιχειώδη συντήρηση υλικοτεχνικής υποδομής κ.ά). Πέρσι, ήταν «κοινό μυστικό» ότι οι γονείς έβαζαν, σε πολλά σχολεία, το χέρι στην τσέπη για λειτουργικά έξοδα, αφού τα κονδύλια των σχολικών επιτροπών δεν έφταναν και όταν, επιτέλους, κατέληγαν στα σχολεία έπρεπε να καλυφθούν «τρύπες».

Τα σχολεία ανοίγουν σε λιγότερο από ένα μήνα και τα ταμεία τους είναι άδεια. Πέρσι είχαν εισπράξει μόνο τη δόση του Φλεβάρη, ενώ εκκρεμεί η καταβολή της επόμενης δόσης, που αναμενόταν τον Απρίλη. Δε φτάνει που υπάρχει έτσι κι αλλιώς η υποχρηματοδότηση, πρέπει να γίνει και η «διαδρομή» των κονδυλίων από την κυβέρνηση προς τους δήμους, τις σχολικές επιτροπές και μετά στα σχολεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για καθυστερήσεις των ελάχιστων χρημάτων, όπως πέρσι.

Μεγάλο πλήγμα επίσης θα αποτελέσει για τα νέα ζευγάρια η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς όπου, ενώ αποκλείονται χιλιάδες παιδιά, η κυβέρνηση προτείνει περικοπές στις προσφερόμενες υπηρεσίες ανά παιδί, για να αυξηθούν οι θέσεις! Υπενθυμίζουμε ότι εκτιμάται πως θα αποκλειστούν περίπου

53.000 βρέφη και νήπια από δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του υπουργείου Εργασίας.
Και ακόμα χειρότερα: Προτάθηκε από την κυβέρνηση η μείωση των εξόδων ανά νήπιο την ημέρα, ώστε να φιλοξενηθούν μερικά παραπάνω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, Πχ. μια φορά την εβδομάδα κρέας, παρ' ότι επιβάλεται για την ηλικία τους τρεις φορές.

Να τονιστεί ότι πολλοί γονείς δεν μπήκαν, καν, σε διαδικασία να υποβάλουν αίτηση, είτε μη λόγω επάρκειας κριτηρίων, είτε επειδή δεν πίστευαν ότι θα γίνει δεκτή. Παράλληλα, πολλά θα είναι τα παιδιά που θα μείνουν εκτός των παιδικών σταθμών που λειτουργούν οι δήμοι λόγω των μειωμένων θέσεων, ενώ αρκετοί θα κλείσουν λόγω έλλειψης κονδυλίων για τη λειτουργία. Σαν να μην έφταναν αυτά κόπηκε και το σχετικό επίδομα στα νέα ζευγάρια με μικρό παιδί. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι γονείς ή να πληρώνουν τροφεία (αν γίνει δεκτό το παιδί τους στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς) ή να οδηγηθούν «υποχρεωτικά» στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης και ο αντιπεριφερειάρχης για ζητήματα παιδείας για το πώς προσεγγίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα και το ποια μέτρα πρόκειται να πάρουν, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.


                                     ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                        Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)