Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΜΠΙΖΙΩΝΗΣ Δρ. Φιλοσοφίας Παν. Francis Marion, USA: «Πρέπει να επιστρέψουμε στις παλαιές καλές αρχές μας»

Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με προσωπικότητες του πνεύματος, του πολιτισμού και των γραμμάτων, σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά, να φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας, συνέντευξη ενός κορυφαίου πανεπιστημιακού δασκάλου, που διαπρέπει χρόνια στο εξωτερικό ως Δρ. Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Francis Marion, USA του κ. Ανδρέα Καμπιζιώνη, που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με την Ευρυτανία και τους Ευρυτάνες γενικότερα.

Ο κ. Καμπιζιώνης με περίσσια ευγένεια, συζήτησε μαζί μας για πολύ σημαντικά θέματα, για το πρόσφατο Επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Δημοτική Ενότητα Φουρνάς, όπου ήταν και εισηγητής αλλά για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην πατρίδας μας και όχι μόνο. Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη.


Καλωσορίσατε πάλι στην πατρίδα μας. Η επίσκεψή σας οφείλεται στη συμμετοχή σας στο συνέδριο της Πανευρυτανικής Ένωσης στη Φουρνά;

Ασφαλώς ναι, αλλά όχι μόνο, αφού ξέρετε ότι κάθε χρόνο προσπαθούμε η σύζυγός μου κι εγώ να επισκεπτόμαστε την πατρίδα μας και να αναγεννιόμαστε. Παίρνουμε δυνάμεις και εμένα προσωπικά με βοηθάει πάρα πολύ για να ανταπεξέλθω στη διδασκαλία μου στο Πανεπιστήμιο, για να δώσω στους μαθητές μου Ελλάδα. Ήρθα και για το συνέδριο που λαμβάνει χώρα σε Φουρνά, Βράχα και Κλειτσό και θα έχω τη δυνατότητα να λάβω κι εγώ μέρος με την εισήγησή μου που θα έχει θέμα: «Οι εκ Φουρνάς Ευρυτανίας και γενικώς οι Ευρυτάνες μετανάστες υποδειγματικοί πολίτες επιτυχείς επιχειρηματίες άριστοι πατριώτες και οι καλλίτεροι πρεσβευτές της γενέτειρας των στην αλλοδαπή».
Το συνέδριο αυτό είναι μια προσπάθεια της Πανευρυτανικής Ένωσης και του αεικίνητου προέδρου της κ. Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος φροντίζει να διοργανώνει τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες έχει ανάγκη ο τόπος μας. 

Σαν Έλληνας που ζείτε στο εξωτερικό πως εισπράττεται όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας;

Η στενοχώρια μου είναι μεγάλη. Πρώτα όταν οι ξένοι άκουγαν Ελλάδα και Έλληνες μας κοίταζαν με θαυμασμό, μετά την δυσφήμιση που έχει γίνει από τα ΜΜΕ, το όνομά μας έχει διασυρθεί. Η κρίση είναι παγκόσμια, αλλά την Ελλάδα την έχουν κάνει πειραματόζωο. Έχουν γίνει και λάθη. Τα σφάλματα των τελευταίων 3 δεκαετιών τα πληρώνουμε τώρα. Το ψάρι έχει βρωμίσει από το κεφάλι, αλλά εγώ θα πω ότι έχει βρωμίσει και από την ουρά. Και κατά την φτωχή μου γνώμη χρειάζεται ανασύσταση, αναδιοργάνωση, αναθεώρησε και να γυρίσουμε στις παλιές μας αρχές που τις έχουμε ξεχάσει. Η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα της ηθικής κρίσης.

Καλά όλα αυτά που λέτε, αλλά πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα βγει από αυτόν τον Κυκεώνα που έχει μπει ή θα περάσουν πάρα πολλά χρόνια για να σταθεί και πάλι η χώρα μας στα πόδια της;

Φοβάμαι πως ναι. Διότι αυτό που ζούμε δεν το έχουμε ξαναδεί. Πέρασε το ’40 και το ’41, ο κόσμος πεινούσε, αλλά υπήρχε η ελπίδα. Τώρα το μούδιασμα που βλέπω στον κόσμο δεν περιγράφεται. Ο Έλληνας ξέρει ότι έχουν δεθεί τα χέρια του. Οι ανήθικοι κεφαλαιούχοι μας εκμεταλλεύτηκαν και βάλθηκαν να μας πάρουν τις ομορφιές που είχαμε σαν χώρα και σαν λαός. Θα πρέπει να ξυπνήσουμε. Η πατρίδα κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί. Είναι τα πάντα υποθηκευμένα. Κι αφού έχουμε υπογράψει αυτό το περίφημο μνημόνιο, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Όταν ο Κίσινγκερ είπε «χτυπήστε τους Έλληνες στον Πολιτισμό τους, στη θρησκεία τους, στη γλώσσα τους», τι να περιμένουμε μετά; Θέλουν τον αφανισμό μας και τον αφανισμό του πολιτισμού μας, ο οποίος είναι το μεγαλύτερο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας και είναι αυτός που πρέπει να εξάγουμε. Τύφλα να έχουν οι βιομηχανίες της Γερμανίας και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, μπροστά στον πολιτισμό 4.000 χρόνων. Αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να μην τον αμαυρώσουμε μόνοι μας. Πρέπει να επιστρέψουμε στις παλαιές καλές αρχές μας. Δουλειά, Νοικοκύρεμα, εκτίμηση των παραδόσεων και των εθίμων μας. Είναι καθήκον μας να αναδείξουμε την κληρονομιά μας.