Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Με λαμπρότητα και τιμές εορτάστηκε ο πολιούχος Καρπενησίου Άγιος Νικόλαος



Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα γιορτάστηκε και φέτος ο Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης, πολιούχος της ευρυτανικής πρωτεύουσας. Το εόρτιο, προς τιμήν του Αγίου ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με τον Αρχιερατικό Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Νικολάου, όπου και σύμφωνα με την παράδοση ήταν το σπίτι του και στην συνέχεια ακολούθησε αγρυπνία. 


Την επομένη Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, αγιώνυμον ημέρα της εορτής, στον Ιερό Ναό της Παναγίας τελέστηκε ο Όρθρος πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου και μετά το πέρας αυτής πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας του Αγίου στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στην οποία συμμετείχαν οι αρχές του τόπου και πλήθος πιστών.
Στις θρησκευτικές πανηγυρικές εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ταξ. Σκλαπάνης,  ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο αντιδήμαρχος Νίκος Σουλιώτης, ο αστυνομικός διευθυντής νομού Ευρυτανίας κ. Νίκος Στασινός καθώς και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι μέχρι το 1955 στο Καρπενήσι δεν εορτάζονταν επισήμως ως τοπική εορτή η μνήμη του Αγίου Νικολάου. Τότε και πιο συγκεκριμένα μετά από αίτημα της Εκκλησίας και του Δήμου, με πρωτοπόρο τον Εφημέριο της Παναγίας και Αρχιερατικό Επίτροπο της περιοχής Αρχιμανδρίτη Κων. Παπανικολάου, προς στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, υπογράφτηκε στις 27 Μαΐου1955 σχετικό Βασιλικό Διάταγμα "Περί αναγνωρίσεως ως μονίμου τοπικής Θρησκευτικής Τελετής του Νεομάρτυρος Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτου" (ΦΕΚ 151 τ. Α' 15-6-1955) και έτσι καθιερώθηκε η 23η Σεπτεμβρίου ως ημέρα τοπικής αργίας και εορτασμού, του Αγίου Νικολάου του Καρπενησιώτη ή παντοπώλη.
Ποιος ήταν ο Άγιος
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στο Καρπενήσι και η παράδοση αναφέρει ότι σπίτι του ήταν εκεί που είναι σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Γεννήθηκε το 1650μ.Χ. Περίπου 15 χρονών έφυγε για την Πόλη, για να βοηθήσει στο παντοπωλείο που είχε ο πατέρας του και γι' αυτό πήρε το όνομα "Παντοπώλης". Λένε ότι το επώνυμο του ήταν Καρανίκας. Στην Πόλη ο πατέρας του τον έστειλε να μάθει τούρκικα σ' ένα Μωαμεθανό κουρέα, ο οποίος ήξερε την τούρκικη γλώσσα. Μια μέρα ο δάσκαλος του έδωσε ένα χαρτί να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Το χαρτί αυτό ήταν το "σαλαβάτι" η ομολογία δηλαδή της Μωαμεθανικής πίστης. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι Τούρκοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: "Έγινες Τούρκος Νικόλαε, γιατί διάβασες την ομολογία της πίστεως μας". Ο Νικόλαος όταν κατάλαβε το τέχνασμα των Τούρκων, φώναζε δυνατά: "Είμαι Χριστιανός και οφείλω να διαβάσω ότι μάθημα μου δώσει ο δάσκαλος μου". Τότε οι Τούρκοι τον πήγαν στον Καϊμακάμη (άρχοντα) λέγοντας του ότι κορόιδευε την πίστη τους. Ο Καϊμακάμης του είπε "Νικόλαε, γιατί δεν γίνεσαι Τούρκος;". Ο Νικόλαος με λαμπρή φωνή του είπε ότι πιστεύει στον Χριστό και είναι έτοιμος να πεθάνει για το όνομα του. Τότε του έδεσαν τα χέρια πίσω και τον κρέμασαν σε ένα στύλο. Όσες φορές κι αν προσπάθησαν να του αλλάξουν την πίστη δεν τα κατάφεραν. Στο τέλος με διαταγή του Καϊμακάμη του έκοψαν το κεφάλι στις 23 Σεπτεμβρίου 1672. Για τριάντα μερόνυχτα έβλεπαν να κατεβαίνει φως από τον ουρανό, στα Άγια Λείψανα του. Οι Χριστιανοί τον έθαψαν στη Χάλκη στο μοναστήρι της Παναγιάς. Τμήματα των Αγίων Λειψάνων του Μάρτυρα βρίσκονται στα παρακάτω μοναστήρια: Ξηροποτάμου και Γρηγορίου στο Άγιο Όρος και Προυσού και Τατάρνας στο νομό Ευρυτανίας. Είναι ο πολιούχος Άγιος της πόλης Καρπενησιού και η μνήμη του γιορτάζεται στο Καρπενήσι με μεγάλη λαμπρότητα στις 23 Σεπτεμβρίου.