Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΩΝ «Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ» Εορτάσθηκαν τα 190 χρόνια από τη μάχη της Καλλιακούδας

Με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου εορτάσθηκε και φέτος η   Εορτή Μνήμης για την επέτειο της ιστορικής μάχης της Καλλιακούδας. Ξεχωριστή η φετινή ημέρα του εορτασμού για τους εξής λόγους: Φέτος συμπληρώνονται 190 χρόνια από τότε που έγινε η μάχη (28 και 29 Αυγούστου 1823).

Φέτος συμπληρώνονται 35 χρόνια εορτασμού της μάχης (ο εορτασμός άρχισε το 1979). Φέτος πήρε την ιστορική απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου να κηρυχτεί η εορτή για την επέτειο της μάχης της Καλλιακούδας δημόσια τοπική εορτή για το Δήμο Καρπενησίου και να εορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά τις 15 Αυγούστου.
 Ο εορτασμός άρχισε νωρίς το πρωί της Κυριακής  18 Αυγούστου 2013 με Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Παναγίας της Καλλιακούδας στη θέση Λακκώματα που τέλεσε ο ιερέας του Μεγάλου Χωριού και Ψιανών Πρωτοπρεσβύτερος  Κωνσταντίνος Λαμπαδάρης  και χοροστάτησε ο  Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης  Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος.  Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της μάχης και ομιλία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Μποτονάκη, Δρ Φιλολογίας, προϊσταμένης των Γενικών αρχείων του Κράτους Ν.Ευρυτανίας για το ιστορικό της μάχης.  Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των Συλλόγων. Παρέστησαν και κατέθεσαν στεφάνι: από τον Δήμο Καρπενησίου ο Δήμαρχος κ. Κώστας Μπακογιάννης, από την  Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης, από την Αστυνομική Διεύθυνση Ευρυτανίας ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Κατσιαρός, από την Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Χωριού ο Πρόεδρος της κ. Δημήτριος Βονόρτας, από την Τοπική Κοινότητα Ανιάδας ο Πρόεδρος της κ. Νικόλαος Γραβάνης,  από την Τοπική Κοινότητα Ρωσκάς  ο Πρόεδρος της κ. Λεωνίδας Μυζήθρας, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρωσκιωτών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ   ο πρόεδρός του   κ. Χρ.Κρίκος, από το Πολιτιστικό Σύλλογο Μυρίκης  ο πρόεδρός του   κ. Φ.Καράς,  από το Λαογραφικό και Μουσειακό Κέντρο Ευρυτανίας Ο ΕΥΡΥΤΟΣ ο αντιπρόεδρός του κ.Δημ.Φαλλής, από τον Σύνδεσμο Μεγαλοχωριτών η κ. Ευαγγελία Μπούρα, από τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Σωτήρης Πεσίνης, εκ μέρους των απογόνων των αγωνιστών Γιολδασαίων  ο  Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος και από το Σύλλογο Καλλιακούδα ο πρόεδρός του   κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.
Επίσης παρέστη ο κ.Ιωάννης Ίβρος, Δημοτικός Σύμβουλος και τ. Δήμαρχος Δήμου Ποταμιάς. Για μία ακόμη χρονιά  τίμησε με την παρουσία του τους νεκρούς της μάχης  ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Νικόλαος.
Τον συντονισμό του προγράμματος έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ και διευθυντής του περιοδικού ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος.

Μετά ακολούθησε Λαϊκό Πανηγύρι με τη συνοδεία της ορχήστρας δημοτικών τραγουδιών του κ. Καλύβα, προσφορά του Δήμου Καρπενησίου.
Ο καλός καιρός παρακίνησε αρκετούς να ανέβουν στην Καλλιακούδα και να βρεθούν στο πανηγύρι. Η βελτίωση του οδικού δικτύου είναι πρωταρχικός στόχος για την διευκόλυνση της πρόσβασης στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του συλλόγου “Η ΚΑΛΛΙΑΚΟΥΔΑ ευχαριστούν
τους συνδιοργανωτές: τον δήμο Καρπενησίου, τους συλλόγους Μεγαλοχωριτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ» και  Συγκρελλιωτών « Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», και τις  τοπικές κοινότητες Μεγάλου Χωριού, Ανιάδας, Ψιανών και Ρωσκάς. Επίσης, όλους όσους για 35 χρόνια στήριξαν και στηρίζουν αυτή την εκδήλωση μνήμης.