Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Σουλι(ώτικος) όρκος για το Δήμο Καρπενησίου

Όρκο τιμής ότι θα συνεχίσει το έργο του προκατόχου του και νέου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, Κώστα Μπακογιάννη, έδωσε ενώπιον Θεού και ανθρώπων ο Νίκος Σουλιώτης, κατά την διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής αρχής Καρπενησίου. Το τελετουργικό της ορκωμοσίας, που ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος και έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο της ευρυτανικής πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης αλλά και ενθουσιασμού. Στην τελετή παρευρέθηκαν, ο απερχόμενος Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Άρης Τασιός ,ο απερχόμενος  Βασίλης Καραμπάς, ο ευρυτάνας Βουλευτής Ευρυτανίας Θανάσης Μπούρας, σύσσωμη η νέα δημοτική ομάδα και πλήθος πολιτών.


Ανήμερα της Παναγίας της Προυσιώτισσας πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου, η ορκωμοσία της νέας δημοτικής Αρχής Καρπενησίου που πρόκυψε από τις εκλογές του περασμένου Μάη και αναλαμβάνει καθήκοντα από 1ης Σεπτέμβρη.
Σημαδιακή ημέρα της ορκωμοσίας, καθώς πριν 4 χρόνια ακριβώς την ίδια μέρα ο Κώστας Μπακογιάννης είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για Δήμαρχος Καρπενησίου, και τώρα παρέδωσε τη σκυτάλη στο νέο Δήμαρχο Νίκο Σουλιώτη. 
Σε άκρως φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η ορκωμοσία με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, ενώ συγκινητικές ήταν οι ομιλίες τόσο του Νίκου Σουλιώτη, όσο και του Κώστα Μπακογιάννη.
Στην ορκωμοσία παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι αιρετοί, οι συνεργάτες του Νίκου Σουλιώτη, συγγενείς, φίλοι και δημότες.
Στην ομιλία του ο κ. Σουλιώτης αναφέρθηκε στα εξής:
Στέκομαι εδώ μπροστά σας, μετά από 4 χρονιά, με τον ίδιο ενθουσιασμό και την ίδια όρεξη για δουλειά, γιατί  πιστέψτε με, σε αυτό που ξεκινήσαμε δεν υπάρχει τέλος και νέα αρχή, υπάρχει η συνέχεια. Μία συνέχεια για το καλό αυτού του τόπου, που τον βλέπουμε να αλλάζει, να αναπτύσσεται, να ομορφαίνει μέρα με τη μέρα. Που θα βάλουμε τα δυνατά μας να τον πάμε ακόμη πιο μπροστά.
Η ομάδα μας, ενισχυμένη πιο έμπειρη και ανανεωμένη, με σημαντικό έργο στις πλάτες της, είναι έτοιμη να συνεχίσει τη δουλειά της.
Και θέλω σήμερα από αυτό εδώ το βήμα, να δεσμευτώ για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους δημότες. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που βασίζεται στην εμπιστοσύνη, την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, τη συνεργασία, την ειλικρίνεια. Αρχές που μας διέπουν όλα αυτά τα χρόνια, αρχές που οι Δημότες αναγνώρισαν με την ψήφο τους, τιμώντας μας με την εμπιστοσύνη τους από την πρώτη Κυριακή , με ποσοστό πάνω από 60%.
Στα χρόνια που πέρασαν, ο Κώστας Μπακογιάννης μου εμπιστεύτηκε την θέση του αντιδημάρχου. Λειτουργώντας πάντα ως ομάδα, με άριστη συνεργασία και συνεννόηση πετύχαμε πολλά:
Ο Καλλικράτης αποτέλεσε μία μεγάλη πρόκληση για εμάς.
Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα. Θέσαμε γερά θεμέλια και τώρα ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε το μέλλον.
Καταφέραμε ο Δήμος μας να παραμείνει οικονομικά αυτοδύναμος, σε μία εποχή εχθρική για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό μας δίνει σήμερα τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια και να κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας.
Καταφέραμε, την ίδια αυτή εποχή, να καταστήσουμε τον Δήμο Καρπενησίου, Δήμο πρότυπο, για όλη την Ελλάδα, και πρώτο σε απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και με τον Κώστα Μπακογιάννη στο τιμόνι της Περιφέρειας, νομίζω ότι δικαιούμαστε, φίλε Κώστα, να ελπίζουμε πως θα διατηρήσουμε αυτή την πρωτιά και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Καταφέραμε να σχεδιάσουμε, να ξεκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε σημαντικά έργα υποδομής. Έργα πνοής για τον τόπο μας, που θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε, καταρτίζοντας το τεχνικό πρόγραμμα σε απόλυτη συνεννόηση με τους δημότες.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
Αυτά τα 4 χρόνια, και το λέω με απόλυτη συναίσθηση, ήμασταν κοντά στο δημότη και θέλω να πιστεύω ότι λύναμε προβλήματα χωρίς να δημιουργούμε νέα. Αυτό θα κάνουμε και από εδώ και πέρα.
Και το έργο βέβαια δε σταμάτησε και δε θα σταματήσει στα αυτονόητα.
Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα  στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε ένα Δήμο ανοιχτό και εξωστρεφή.
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στον πολιτισμό.
Προφανώς δεν τα κάναμε όλα τέλεια. Προφανώς κάναμε και θα ξανακάνουμε λάθη. Σας εγγυώμαι όμως ότι αυτό που δεν διαπραγματευόμαστε είναι η συνεχής προσπάθεια και η σκληρή δουλειά.
Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς στο Δήμο Καρπενησίου, αλλά και ύστερα από μία καλή προεκλογική περίοδο, θα ήθελα να ευχαριστήσω πρώτα απ’ όλα τον κάθε φίλο και την κάθε φίλη ξεχωριστά για τον κοινό αγώνα που δώσαμε.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τα μέλη της ομάδας μας που δεν εκλέχθηκαν, και να τους πω ότι για εμένα πάντα θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.
Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ και να καλωσορίσω στο Δημοτικό Συμβούλιο τα μέλη των υπόλοιπων συνδυασμών με την ευχή να έχουμε μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες. Τα εκλεγμένα μέλη αυτής της ομάδας που είμαι σίγουρος, ότι από όποια θέση και αν βρεθούν, θα δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Γιατί η δυναμική αυτής της ομάδας πηγάζει από τους ανθρώπους της και οι άνθρωποι αυτοί θα είναι εδώ, ακούραστοι εργάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με ανοιχτές πόρτες, έτοιμοι να ακούσουν, να δώσουν λύσεις, να δημιουργήσουν.
Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,
3είναι οι βασικές αρχές μας για την επόμενη πενταετία :
 Συνεργασία – Σκληρή δουλειά - Όραμα
•Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η στενή συνεργασία με τους υπαλλήλους του Δήμου μας. Μιλάω για τους ανθρώπους που βάζουν πλάτη και που σε αυτές τις δύσκολες εποχές δουλεύουν σκληρά, με συνέπεια και επαγγελματισμό.
Η στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους της κοινωνίας. Με τους τοπικούς εκπροσώπους, με τους συλλόγους με τους φορείς του τόπου μας. Είμαστε μία μικρή κοινωνία, γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας. Ας γίνουμε όλοι ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.
Η συνεργασία με την αντιπολίτευση. Η κριτική είναι ζητούμενο. Θέλουμε ωστόσο να είναι εποικοδομητική, ουσιαστική και τεκμηριωμένη.
•Η ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Δουλειά που θα αντισταθμίζει τους μειωμένους πόρους. Που θα χτίζει και δε θα γκρεμίζει. Που θα ενώνει και δε θα διχάζει. Που θα ιεραρχεί τις ανάγκες και θα διεκδικεί τις λύσεις. Δουλειά δημιουργική και ανιδιοτελής.
•ΟΡΑΜΑ
Όραμα για τον Δήμο Καρπενησίου του αύριο. Με σαφείς και ρεαλιστικούς στόχους. Γιατί έχουμε το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και την υποχρέωση να μην ονειροβατούμε. Γιατί μπορούμε να κάνουμε τις ιδέες μας πράξη.
Φίλες και Φίλοι,
Ήρθα σ’ αυτή την πόλη πριν από 24 χρόνια, σε ηλικία 25 χρονών, νέος μηχανικός τότε, γεμάτος όνειρα, γεμάτος διάθεση για δημιουργία. Ήθελα να κάνω πράγματα, ήθελα να προκόψω, ήθελα ένα καλύτερο αύριο.
Από τότε μέχρι σήμερα, συνάντησα και γνώρισα πολλούς ανθρώπους, συνδημότες μας κυρίως.
Μέσα από την επαγγελματική μου πορεία έμαθα ότι μέσα από την σκληρή δουλειά έρχεται το αποτέλεσμα, μέσα από την προσπάθεια, η αναγνώριση και μέσα από την ομαδική δουλειά, η επιτυχία.
Σ’ αυτό τον τόπο φίλες και φίλοι χρωστάω πολλά.
Χρωστάω πολλά, και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μου δώσατε την ευκαιρία να ανταποδώσω.
Θα προσπαθήσω να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας. Θα βάλω τα δυνατά μου. Κι εγώ και η ομάδα μας, για έναν ανοιχτό Δήμο για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, με αίσθημα ευθύνης θα πορευθούμε τα επόμενα πέντε χρόνια.
Τώρα όμως ήρθε η ώρα της δουλειάς. Ήρθε ή ώρα να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε πριν 4 χρόνια, με την προσδοκία ότι και μετά από 5 χρόνια θα μπορούμε να σας κοιτάζουμε στα μάτια, έχοντας κάνει το καλύτερο, το περισσότερο, το παραπάνω.
Και επειδή η συνέχεια, έχει πάντα και μία αρχή, θα ήθελα να καλέσω εδώ μαζί μου τον Κώστα Μπακογιάννη τον 1ο δήμαρχο του Καλικρατικού Δήμου Καρπενησίου, τον δήμαρχο που σημάδεψε με την θητεία του την πορεία αυτού του τόπου, τον νέο περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, τον δικό μας άνθρωπο που αποτελεί ελπίδα και στήριγμα για τον τόπο μας .