Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Μπροστά στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι εκλεκτοί της τοπικής κοινωνίας, οι μελλοντικοί μας τοπικοί άρχοντες, οι οιακοστρόφοι συμπολίτες μας του Δήμου και της Περιφέρειας, θα υποδειχθούν από τα κόμματα, θα πάρουν από αυτά το χρίσμα και ο λαός θα επικυρώσει τυπικά την εκλογή τών «ελέω κομμάτων» αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Τ.Α.).
Στον αιώνα της μαζοποίησης, με τη λογική της συγκέντρωσης, παρέσυραν οι πολιτικοί μας και τη δημιουργική κοινότητα στον κατασκευασμένο δήμο, όπως παρέσυραν τον πολίτη από τη μονοκατοικία του χωριού στο τερατούργημα της πολυκατοικίας της πόλης. Γι’ αυτό και εδώ, στους δήμους-πολυκατοικίες, έχουμε τα διαμερίσματα.
Πέραν τούτου όμως, οι πολιτικοί μας επιθυμούν την άμεση ποδηγέτηση και το στενό έλεγχο των αποφάσεων των Δήμων και των Περιφερειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι, με τα χρίσματα των υποψηφίων τοπικών αρχόντων από τα κόμματα επιβεβαιώνεται η προσπάθειά τους να ποδηγετήσουν την Τ.Α., της οποίας ο ρόλος μετατρέπεται σε όχημα και πρόσχημα για την άσκηση της επικυριαρχικής εξουσίας.
Αντί να μετατρέψουν την Τ.Α. σε παράλληλο αυτοκινούμενο τρένο της κεντρικής εξουσίας, επιχειρούν τη διόγκωση των βαγονιών στο συρμό της Κεντρικής Διοίκησης. Με την κομματοκρατία απαξιώνεται και ευτελίζεται η Τ.Α., μετατρέπεται σε φέουδο του κόμματος και δεν μπορεί να αναδείξει αυτόνομα πολιτικά αναστήματα, ικανά να αναχαιτίσουν τις ολοκληρωτικές πρακτικές και τον αυταρχισμό των κομματικών διευθυντηρίων.
Στη δίνη των δημοτικών εκλογών δεν έχουμε, δυστυχώς, τη δυνατότητα να ονειρευτούμε αντίσταση στον εξανδραποδισμό μας. Τα κόμματα διεκδικούν και την ημέρα των εκλογών για να μετρήσουν την εκλογική τους δύναμη. Ως πότε θα καταδυναστεύεται από την κομματική τυραννία ο πολίτης; Γιατί να είναι απεριόριστη η αυτοκαταστροφική μανία του ανθρώπου;

kostasmitsios@yahoo.gr