Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Κλέραχος Περγαντάς υποψ. Περιφερειάρχης: «Η Στερεά Ελλάδα είναι κοινός μας τόπος, κοινό μας μέλλον»


Στα πλαίσια της εβδομαδιαίας επικοινωνίας μας με τους υποψηφίους των επερχόμενων εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010, στο σημερινό φύλλο μας έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε συνέντευξη του υποψηφίου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κλέαρχου Περγαντά, ενός αυτοδιοικητικού με μεγάλη προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πετυχημένη θητεία στην Νομαρχία Βοιωτίας, ως Νομάρχης τις δυο τελευταίες τετραετίες.
Ο κ. Περγαντάς, βαθύτατος γνώστης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις νέες δυνατότητες του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ αλλά και στις προοπτικές που δημιουργούνται για την Περιφέρεια Στερεάς μέσα από τη νέα αυτή διοικητική δομή.
Ο πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, με περίσσια ευγένεια, μίλησε μαζί μας για την υποψηφιότητά του, για τις επαφές που είχε ερχόμενος στο Καρπενήσι με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Βασίλη Καραμπά, «επί χρόνια εκλεκτό φίλο και συνεργάτη», όπως τον αποκαλεί, καθώς και για τον Συνδυασμό του, ο οποίος είναι σχεδόν έτοιμος. Για όλα αυτά καθώς και για το μήνυμα που στέλνει ο νυν Νομάρχης Βοιωτίας στους Ευρυτάνες, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην Βάσω Φεγγούλη και ακολουθεί.


Πάνω σε ποια χαρακτηριστικά στηρίζεται η υποψηφιότητα του Κλέαρχου Περγαντά, σε αυτές τις εκλογές;

Με τις εκλογές του Νοέμβρη, η Αυτοδιοίκηση, αλλάζει σελίδα. Προχωρούμε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη τετραετία, που πρέπει να δοθεί μια πολύ σκληρή κι ελπιδοφόρα μάχη για τον τόπο μας. Η Στερεά Ελλάδα, έχει ανάγκη από μια Περιφερειακή Αρχή δημιουργική και συνεπή. Μια Περιφερειακή Αρχή που θα αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες του «Καλλικράτη» και θα βρίσκεται μπροστά από τις εξελίξεις.

Εμείς μπορούμε.
Έχουμε τη γνώση, την εμπειρία, το δυναμισμό και τη θέληση.
Στο τέλος του χρόνου, κλείνουμε 8 χρόνια ως Νομαρχιακή Αρχή στη Βοιωτία. Μια οκταετία δημιουργική, που προγραμματίσαμε, ξεκινήσαμε, ολοκληρώσαμε και έχουμε σε εξέλιξη ένα σημαντικό και πολύπλευρο έργο, σε υποδομές, παρεμβάσεις και διεκδικήσεις. Έργο που ξεπερνά τα 150.000.000 € και αποτελεί παρακαταθήκη για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Αξιοποιήσαμε πλήρως το Γ΄ΚΠΣ και σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα στην κατασκευή των έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων. Επιπλέον, με έτοιμες μελέτες, έχουν εξασφαλιστεί χρηματοδοτήσεις για την περίοδο του ΕΣΠΑ, για σημαντικά έργα στο Νομό.

Παράλληλα, με τη συμμετοχή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στις Επιτροπές Παρακολούθησης, έχουμε θεμελιώσει μια ισχυρή παρουσία 8 ετών στη Στερεά Ελλάδα, με το σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Εγώ ως επικεφαλής και οι άνθρωποι του συνδυασμού μας, την οχτάχρονη συμμετοχή μας στη ζωή του τόπου, το έργο μας, την υπεύθυνη στάση μας, την αποτελεσματικότητά μας, τις θέσεις και το πρόγραμμά μας, θα καταθέσουμε στους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας, των οποίων την κρίση εμπιστευόμαστε.

Προχωρούμε με ανοιχτές συνεργασίες, καθαρό λόγο, διαφάνεια, αξιοκρατία και επενδύοντας στους ανθρώπους του τόπου μας να κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα πρότυπο δημιουργίας και ανάπτυξης. Για εμάς η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι συγκεκριμένος σχεδιασμός. Για την κοινωνία των πολιτών η ανάπτυξη της Περιφέρειας είναι επιλογή.

Ήλθατε στο Καρπενήσι για να προγραμματίσετε με τον Βασίλη Καραμπά τον προεκλογικό σας αγώνα στην Ευρυτανία; Θα είναι τελικά ο κ. Καραμπάς υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης;

Η επίσκεψή μου στο Καρπενήσι, ήταν μια καλή ευκαιρία να συναντηθούμε με τον Βασίλη Καραμπά, επί χρόνια εκλεκτό φίλο και συνεργάτη μου. Ο κ. Καραμπάς με συσσωρευμένη μια πολύχρονη εμπειρία και δραστηριότητα, αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Η συνέχεια της συνεργασίας μας, είναι βέβαιο, ότι θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ανάπτυξη της Ευρυτανίας και της Στερεάς Ελλάδας.Έχετε έτοιμο τον Συνδυασμό σας και αν ναι ποια είναι η επωνυμία του;

Που βρίσκεστε όσον αφορά τη κατάρτιση των ψηφοδελτίων.

Η κατάρτιση του Συνδυασμού έχει προχωρήσει πολύ και διαρκώς εμπλουτίζεται. Έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ πολλών ικανών και έμπειρων ανθρώπων, που θέλουν να δουλέψουν για τη Στερεά Ελλάδα. Αυτή η μεγάλη διαθεσιμότητα για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο μας τιμά, μας δίνει δυναμική και επιβεβαιώνει τη νικηφόρα πορεία μας.
Για την πλήρη ανακοίνωση του Συνδυασμού και την επωνυμία του, λίγη υπομονή ακόμα.

Κάποιοι είπαν ότι η υποψηφιότητά σας δεν ήταν «πρώτη επιλογή» καθότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε κάνει πρόταση στην Κατερίνα Μπατζελή για να είναι υποψήφια στη Στερεά Ελλάδα και αφού αυτή αρνήθηκε, έγινε τελικά η δική σας επιλογή. Αντίθετα οι περισσότεροι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισαν την υποψηφιότητα Περγαντά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ως μια επιλογή ευθύνης και νίκης. Πως σχολιάζετε τις δυο αυτές απόψεις;

Πρώτα απ΄ όλα θέλω να επισημάνω πως με την κ. Μπατζελή, όπως και με όλους τους βουλευτές, μας συνδέουν στενές προσωπικές και πολιτικές σχέσεις. Θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για την Περιφέρεια νικηφόρα.
Πάντως η δική μου υποψηφιότητα, σε όλη της τη διαδρομή, προχώρησε σε κλίμα μεγάλης αποδοχής από τον πολιτικό, και όλο τον κόσμο. Η ανακοίνωσή της μας βρήκε «σαν έτοιμους από καιρό» να δώσουμε έναν αγώνα πολιτικό και πολιτισμένο. Όπως δείχνει η πορεία, η αποδοχή θα εκφραστεί στην κάλπη στις 7 Νοεμβρίου.

Με βάση στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο κ. Χειμάρας, βρίσκεται πίσω από τον νυν Νομάρχη Φθιώτιδας, στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Στερεάς. Έχετε κάποια νέα μέτρηση που αλλάζει αυτά τα δεδομένα;

Τα στοιχεία που δημοσίευσε πρόσφατα ο κ. Χειμάρας, δεν ήταν καθόλου πρόσφατα. Αφορούσαν δημοσκόπηση του Μαΐου και τα ονόματα που αναφέρονταν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, δηλαδή με ποιοι είναι υποψήφιοι σήμερα.
Στο μεταξύ, έχω πολλές νέες μετρήσεις. Είναι αυτές που γίνονται καθημερινά, στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, που έχω ξεκινήσει να επισκέπτομαι. Η θερμή υποδοχή των πολιτών και των φορέων, ο ενθουσιασμός με τον οποίον αγκαλιάζουν το συνδυασμό μας και η στήριξή τους, είναι οι πιο αδιάψευστες δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών. Κι όσο προχωρά ο καιρός, τόσο πιο πολύ επιβεβαιώνονται.

Μόλις ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά σας, στο μήνυμά σας μεταξύ άλλων μιλήσατε για δυνατότητες που δίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο, με αυξημένους πόρους και αρμοδιότητες, οι οποίες θα επιτρέψουν, με συλλογική δουλειά, για να κάνετε την Περιφέρεια πρότυπο ανάπτυξης. Με βάση τα λεγόμενά σας τι μπορούμε να περιμένουμε για την Ευρυτανία και κυρίως την Κεντροδυτική Ευρυτανία, που στο τομέα αυτό βρίσκονται πολύ πίσω;

Πράγματι το νέο θεσμικό πλαίσιο μας δίνει «εργαλεία» ανάπτυξης που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. Είναι στο χέρι μας.
Εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στη Στερεά Ελλάδα του Αύριο. Επιδιώκουμε, με κίνητρο το όραμά μας να προχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα για τον τόπο και τους πολίτες. Δίνουμε έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη και στις ανάγκες κάθε περιοχής.
Όπως σας είπα πιο πάνω έχουμε δουλέψει 8 χρόνια στη Στερεά Ελλάδα. Δεν είμαστε άγνωστοι. Η Ευρυτανία είναι ένας Νομός με ιδιαίτερη δυναμική, που μπορεί να γίνει προνομιακό πεδίο άσκησης αναπτυξιακών πολιτικών. Μπορούν να γίνουν και θα γίνουν πολλά.
Έχουμε αποτυπώσει την «ταυτότητα» της Ευρυτανίας, τα προβλήματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Όμως επιθυμώ η χάραξη των πολιτικών και των παρεμβάσεων για την περιοχή να είναι προϊόν συνεργασίας με τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, τα στελέχη του Συνδυασμού, και τους κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς του Νομού. Άλλωστε προτεραιότητά μας είναι η καθιέρωση τοπικής συμμετοχικής δημοκρατίας τόσο στην προεκλογική, όσο και στη μετεκλογική περίοδο.
Ελπίζω πως, η έγκριτη εφημερίδα σας θα μας δώσει την ευκαιρία να φιλοξενηθούν και πάλι οι θέσεις μας.

Με τα όσα μύρια περνάει τούτο τον καιρό η πατρίδα μας, πιστεύετε ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θα περπατήσει;

Όπως σας είπα, πιστεύω στις δυνατότητες του Καλλικράτη. Η Στερεά Ελλάδα χρειάζεται να ανοίξει τις πόρτες της στο καινούργιο και οι πολίτες της να συντονίσουν τα βήματά τους με τις δυνατότητες του μέλλοντος. Η παγκόσμια πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, δεν πρέπει να αποτελεί καταθετικό λογαριασμό για να χρεώνει κανείς αδυναμίες και ανύπαρκτους στόχους.

Η Στερεά Ελλάδα χρειάζεται να ανοίξει τις πόρτες της στο καινούργιο και οι πολίτες της να συντονίσουν τα βήματά τους με τις δυνατότητες του μέλλοντος. Η ίδια η πραγματικότητα λοιπόν μας επιβάλλει όχι μόνο να δούμε τα πράγματα με νέα ματιά, αλλά να συμμετέχουμε, να προσπαθήσουμε και να εργαστούμε με γνώση και με σχέδιο για να εξασφαλίσουμε νέους ορίζοντες για τη Στερεά Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Είναι ένα νέο στοίχημα, που θα κερδίσουμε, όλοι μαζί.

Ένα μήνυμά σας στους Ευρυτάνες.

Παίρνω πολύ θετικά μηνύματα από τον κόσμο της Ευρυτανίας και τους ευχαριστώ όλους γι΄αυτό. Δεσμεύομαι να μην διαψεύσω τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη τους. Με σεβασμό σε όλους τους πολίτες, είτε με στηρίζουν, είτε όχι, με ισοπολιτεία, ισονομία και δικαιοσύνη, θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα για την ανάπτυξη του τόπου. Άλλωστε όλη η Στερεά Ελλάδα είναι κοινός μας τόπος, κοινό μας μέλλον.

Κλείνοντας, ευχαριστώ κι εσάς, που μου δίνετε τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους Ευρυτάνες, μέσα από την ποιοτική εφημερίδα σας.

ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΠΕΡΓΑΝΤΑΣ, ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Βιογραφικό σημείωμα

Ο Νομάρχης Βοιωτίας Κλέαρχος Περγαντάς, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, όπου ειδικεύτηκε στο Διοικητικό, στο Συνταγματικό και Κοινοβουλευτικό Δίκαιο. Το 1992 ανακηρύθχηκε αριστούχος διδάκτωρ του Διοικητικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Κατά την επαγγελματική του διαδρομή, παράλληλα με τη δικηγορική δράση, διατέλεσε επί πολλά χρόνια σύμβουλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, με κύριες αρμοδιότητες τα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και την επεξεργασία του θεσμικού πλαισίου για τη συγκρότηση της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης (μετάβαση στις αιρετές Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις).
Επίσης, έχει καταγράψει στο ενεργητικό του, ένα αξιοσημείωτο συγγραφικό έργο με βιβλία – διατριβές, που έχουν εκδοθεί, και άρθρα και μελέτες, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.

Όλα τα χρόνια, πέρα από την επαγγελματική και επιστημονική του δραστηριότητα, παρέμεινε ενεργός πολίτης της Βοιωτίας, με διαρκή πολιτική και κοινωνική παρουσία. Γνώστης των προβλημάτων του Νομού, με θέση και άποψη για την ανάπτυξη του τόπου, σε ηλικία 42 ετών, εκλέχθηκε Νομάρχης Βοιωτίας το 2002. Το 2006, ήταν εκ νέου υποψήφιος Νομάρχης και επανεκλέχτηκε από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 54 %.

Με την ιδιότητα του Νομάρχη είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας από το 2003 έως σήμερα, καθώς και μέλος με δικαίωμα ψήφου των Επιτροπών Παρακολούθησης ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000 – 2006 (από το 2003 έως σήμερα) και Ε.Π. Ηπείρου – Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας 2007 -2013. Αποτέλεσμα αυτών είναι να διαθέτει άριστη γνώση των προβλημάτων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και τις δυνατότητες αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας. Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η Νομαρχία Βοιωτίας, παρουσιάζει εξαιρετικά ικανοποιητικούς δείκτες στην αποτελεσματικότητα των συν – χρηματοδοτούμενων έργων και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων.

Είναι, επίσης, εκλεγμένο μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) για το διάστημα 2007 – 2010 και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΕΝΑΕ, με αποτέλεσμα την ευρεία γνώση και εμπειρία σε θέματα Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Έχει άριστη γνώση της Γαλλικής γλώσσας και επαρκή γνώση της Αγγλικής. Είναι παντρεμένος με την Έφη Ζούβελου, συμβολαιογράφο, και έχει ένα γιο, το Γιάννη, 10 ετών.