Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΟΙ ΕΥΡΥΤΑΝΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΛΑΦΑ



Οι Ευρυτάνες της Αθήνας - και όχι μόνον - ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Πανευρυτανικής Ένωσης και κατέκλυσαν για μια ακόμα φορά την ιστορική αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, όπου πραγματοποιήθηκε στις 29-9-2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00΄, η μεγαλειώδης εκδήλωση της παρουσίασης του νέου βιβλίου του Κώστα Μπουμπουρή «Ο Κώστας Μπαλάφας και η Ελλάδα του», εκδότης και χορηγός του οποίου είναι ο Αγραφιώτης μεγαλοεπιχειρηματίας κ. Στέφανος Γ. Κωστούλας. Εκατοντάδες Ευρυτάνες και φίλοι της Ευρυτανίας αψήφησαν τις δυσκολίες της ημέρας (στάσεις εργασίας στις συγκοινωνίες, συγκεντρώσεις κ.ά.) και συμμετείχαν σ΄ ένα συνταρακτικό ταξίδι στην Ελλάδα του Πολέμου, στην Ελλάδα της Κατοχής, στην Ελλάδα του Εμφυλίου και της μεταπολεμικής εποχής, στην Ελλάδα του Κώστα Μπαλάφα.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Μπαλάφας συνδέεται φιλικά, εδώ και αρκετά χρόνια, με τον συγγραφέα κ. Κώστα Μπουμπουρή και τον εκδότη – χορηγό κ. Στέφανο Γ. Κωστούλα και τους έχει εμπιστευτεί και παραδώσει, κατά καιρούς, ένα σημαντικό μέρος του έργου του προς ανάδειξη και αξιοποίηση. Σίγουρα, κατά δήλωση των ιδίων, η οποιαδήποτε ανάδειξη και αξιοποίησή του δεν θα έχει κανένα κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Η εκδήλωση άρχισε με προσφώνηση του Προέδρου της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Αντ. Παπαδόπουλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως «…με την αποψινή εκδήλωση δεν τιμούμε μόνο το συγγραφέα. Αποτίνουμε, ξεπληρώνουμε κι εμείς μαζί του, ένα ηθικό χρέος, έναν οφειλόμενο φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα φωτογράφο, στον εθνικό φωτογράφο μας, τον Κώστα Μπαλάφα.

Ο Κώστας Μπαλάφας δεν είναι μόνον ένας μεγάλος φωτογράφος, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, είναι κι ένας σπάνιος Άνθρωπος, ένας Μεγάλος Δάσκαλος, που με την αψεγάδιαστη και υποδειγματική ζωή του και το φωτογραφικό έργο του κληροδοτεί σ’ εμάς και στις επόμενες γενιές ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας μας και του πολύπαθου λαού μας, της παράδοσής μας και του λαϊκού πολιτισμού μας. Ο Κώστας Μπαλάφας με την τέχνη του φωτός, ως φωτεινό μετέωρο, φώτισε μια πολύπαθη αλλά ένδοξη γενιά, φωτίζει εμάς σήμερα και θα φωτίζει, σίγουρα και τους μεταγενέστερους….». Στη συνέχεια εκφράστηκαν ευχαριστίες στον συγγραφέα κ. Κώστα Μπουμπουρή, στον εκδότη και χορηγό του βιβλίου κ. Στέφανο Γ. Κωστούλα, στους εισηγητές, στον συντονιστή της εκδήλωσης γνωστό δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Καμπουράκη και σε όλους εκείνους που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στην πρόσκληση αυτή της Πανευρυτανικής Ένωσης.

Ακολούθως ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Καμπουράκης έδωσε το λόγο στους εισηγητές κ.κ. Άγγελο Δεληβοριά, Δ/ντή του Μουσείου Μπενάκη, Σαράντο Καργάκο, Ιστορικό και συγγραφέα, Κλεομένη Κουτσούκη, Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου, Ηρακλή Παπαϊωάννου, Επιμελητή Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και Σπύρο Σκιαδόπουλο, Δ/ντή της Leica ACADEMY, οι οποίοι με θαυμάσιο τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μας ταξίδεψαν στη ζωή και το έργο του Κώστα Μπαλάφα και δίκαια, όλοι τους, απέσπασαν τα θερμά και παρατεταμένα χειροκροτήματα του κοινού. Τέλος, ο συγγραφέας κ. Κώστας Μπουμπουρής αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές της έκδοσης, αλλά και της παρουσίασης του βιβλίου του, διάβασε έναν ολιγόλογο αλλά συγκινητικότατο χαιρετισμό του Κώστα Μπαλάφα.

Τέλος, η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε συγκινησιακή φόρτιση με την απονομή από τον Πρόεδρο της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Κώστα Παπαδόπουλου Τιμητικού Διπλώματος και Μεταλλίου (παρουσιάζει τον Εύρυτο και είναι έργο του γνωστού γλύπτη Καρακάλα) στον Κώστα Μπαλάφα, τα οποία παρέλαβε ο γιος του κ. Γεώργιος Κ. Μπαλάφας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Πρωθυπουργός και τ. Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Γρίβας, ο βουλευτής του Νομού μας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Γκαλογιάννης, ο Δήμαρχος Φουρνά κ. Ηλίας Παπουτσόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κ. Καρβέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δομνίστας κ. Ν. Μπούρας, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι κ.κ. Όλγα Διώτη, Μαρία Παναγιωτοπούλου και Δημήτρης Τσιώλης, η Διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου κ. Όλγα Οικονόμου, ο κ. Βασίλης Πριόβολος (καπετάν Ερμής) πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. πολιτιστικών φορέων και συλλόγων του νομού μας (ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Αγρινίου κ. Νταβαρίνος, ο φωτογράφος μας από το Καρπενήσι κ. Γ. Τάσιος, ο δημοσιογράφος από Λαμία κ. Κ. Μήτσιος κ.ά.). Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Νικόλαος εκπροσωπήθηκε από τον π. Ευάγγελο Φεγγούλη, ενώ παρόντες ήταν και οι Ευρυτάνες ιερείς π. Κων/νος Βαστάκης και π. Ι. Διώτης.

Μηνύματα έστειλαν ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος επρόκειτο να παραστεί (ο ραδιοφωνικός σταθμός μάλιστα της Εκκλησίας της Ελλάδος το έλεγε στις ειδήσεις της ημέρας), πλην όμως, λόγω του αποκλεισμού του κέντρου, εξαιτίας των συγκεντρώσεων, δεν κατέστη αυτό δυνατό, ο Ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών π. Χρυσόστομος Παπαθανασίου, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος κ. Αικατερίνη Διαμαντοπούλου, η Βουλευτής κ. Ντόρα Μπακογιάννη, οι Δήμαρχοι Καρπενησίου και Δομνίστας κ.κ. Βασίλειος Καραμπάς και Γιάννης Σταμάτης, αντίστοιχα, ο Καθηγητής κ. Ανδρέας Καμπιζιώνης (Η.Π.Α.) κ.ά.

Το βιβλίο διατίθεται προς πώληση στα δύο βιβλιοπωλεία των πολυκαταστημάτων Hondos Center Iπποκράτους 3-5 και Πατησίων 159 και στο βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ (οδός Σόλωνος, Αθήνα)