Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ Για τα Ανταποδοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28 Φλεβάρη 2010 συζητήθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τον νέο δήμο Καρπενησίου. Η συνεδρίαση ήταν αποκαλυπτική για τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές που συγκρούονται.

Τι είναι τα ανταποδοτικά τέλη; Αποτελούν έμμεσους φόρους, δηλαδή την πιο επαχθή μορφή φορολογίας. Τι προβάλλουν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ – Δημοκρατική Συμμαχία - “ανεξάρτητοι”: Ότι πληρώνουμε για την ικανοποίηση βασικών αναγκών (φωτισμός, καθαριότητα κτλ). Έχουν δηλαδή την άποψη ότι οι λαϊκές ανάγκες, αποτελούν εμπορεύματα που οι δημότες πρέπει να “αγοράζουν”. Να στηρίζουν έτσι την κερδοφορία λχ της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ ή και των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν με τις ανεμογεννήτριες σε βάρος της τσέπης μας και του περιβάλλοντος.

Είναι χαρακτηριστική η στάση τους στο θέμα του δημοτικού φόρου. Από τη μια αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τις άγριες περικοπές της κυβέρνησης προς τις σχολικές επιτροπές, και από την άλλη αυξάνουν από κοινού και οι 3 παρατάξεις το δημοτικό φόρο (και μάλιστα με πρόταση του ΠΑΣΟΚ) για να καλυφθούν οι...ανάγκες!

Αποτελούν πρόκληση οι συμβολικές μειώσεις των τελών που προτάθηκαν (και αυτές για ορισμένες δημοτικές ενότητες, για άλλες είχαμε αυξήσεις) όταν οι ίδιες παρατάξεις στηρίζουν την πολιτική που έχει ληστέψει πάνω από το 30% του εισοδήματός μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτοκτηνοτρόφων και συνταξιούχων.

Είναι κροκοδείλια τα δάκρυα για την κατάσταση των εργαζομένων: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Δημοκρατική Συμμαχία προπαγανδίζουν την αντιλαϊκή πολιτική ως αναγκαία. Θεός τους είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Καλούν να σφίξουμε δόντια και ζωνάρι και δε λεν κουβέντα για τα 600 δις που έχει μαζέψει η πλουτοκρατία στις ελβετικές τράπεζες.

Κρύβουν ότι όλα αυτά τα χρόνια από κοινού έχουν συναινέσει στο να χαριστούν στο κράτος από την ΚΕΔΚΕ πάνω από 9 δισεκατομμύρια από τους πόρους των δήμων. Ότι οι δήμοι έχουν να λαμβάνουν από την φοροληστεία του ΦΠΑ (την οποία ουδέποτε κατήγγειλαν). Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι άλλες παρατάξεις χειροκρότησαν στο ΔΣ τη λογική και τα κριτήρια της δημοτικής αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τα ανταποδοτικά τέλη. Διαφωνούμε με τα κριτήρια των άλλων παρατάξεων: Είναι αντιλαϊκά γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετική οικονομική δυνατότητα των δημοτών. Τα δικά μας κριτήρια είναι:
- Η αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου.
- Η κλιμακωτή μείωση της φορολογίας για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους
- Η μείωση της έμμεσης φορολογίας στην κατεύθυνση της κατάργησής της

Στη βάση αυτή προτείναμε και διεκδικούμε άμεσα:
- Κατάργηση των δημοτικών τελών για άνεργους, φτωχούς συνταξιούχους και μισθωτούς, πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 €
- Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού και καθαριότητας των κατοικιών τουλάχιστον όση είναι και η απώλεια εισοδήματος (30%)
- Διαφοροποίηση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των μικρών καταστημάτων. Αντίθετα για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, υποκαταστήματα αλυσίδων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία 4* και 5*, νυχτερινά κέντρα, μεγάλες αποθήκες, τέλος 15 φορές του τέλους των κατοικιών.
- Απαιτούμε την επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων. Η παρακράτηση των πόρων των δήμων αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς. Οι παρατάξεις που την συγκαλύπτουν και την ανέχονται ουσιαστικά είναι συνένοχες και συμμέτοχες στη διαφθορά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση διεκδικεί την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος, με φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου και με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Διεκδικούμε την δωρεάν πρόσβαση, χωρίς τοπικά τέλη και φόρους, σε υγεία, πρόνοια, εκπαίδευση, αθλητισμό, πολιτισμό.

Καρπενήσι 02/03/11