Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΞΟΝΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ




Γράφει ο Διευθυντής
Του Ακτινοδιαγνωστικού
Τμήματος του Γ.Ν.Κ. ΡΑΟΥΑΣΝΤΕ ΤΑΙΣΗΡ

Σχετικά με πολλαπλά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και συνεντεύξεις στα ΜΜΕ που αφορούν την λειτουργία του αξονικού τομογράφου έχω να σας κάνω γνωστά τα κάτωθι:
1.Η ευθύνη λειτουργίας του όπως και ολοκλήρου του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος βαρύνει τον εκάστοτε διευθυντή του.
2.Εχουμε σαν τμήμα την ιδιαιτερότητα της μοναδικότητας στον νομό (σε ιδιωτικούς και δημόσιους σχηματισμούς ) με ότι αυτό συνεπάγεται.
3.Καλύπτουμε από απλές ακτινογραφίες έως σύνθετες διαγνωστικές παρεμβάσεις(βαριούχα-χολεκ/γραφιες-αξονομετρήσεις-υπερήχους - C-ARMκλπ).
4.Επι σειρά ετών ζω και εργάζομαι στην Ευρυτανία(χωρίς να κατάγομαι ούτε εγώ ούτε η οικογένεια μου) προσφέροντας τις υπηρεσίες μου στο νοσοκομείο 24ωρες την ημέρα 365 ημέρες το χρόνο. Όλα αυτά με την επικουρία ενός συναδέλφου, στην καλλίτερη περίοδο και των 2 (έως πρόσφατα) χειριστριών , που έδωσαν τα πάντα για την λειτουργία του τμήματος. Ευτυχώς τώρα έγιναν 4 οι χειριστές και προστέθηκε 1 ακόμα ιατρός(σύνολο 3) έτσι ώστε να μην λειτουργούμε οριακά όπως γινόταν έως τώρα, δε έργο μας όλα αυτά τα χρόνια το αποδεικνύουν τα στατιστικά μας στοιχεία.
5.Επι πλέον ανάλογα με την εθελοντική απόσπαση έμπειρης χειρίστριας πραγματοποιούμε μαστογραφίες τις οποίες θεωρούμε τον ποιο απαραίτητο και αναγκαίο έλεγχο για τον γυναίκειο πληθυσμό μαζί με τον γυναικολογικό έλεγχο.
Επί του θέματος του αξονικού τομογράφου με τον οποίο προηγούμενη διοίκηση αποφάσισε να εξοπλίσει το νοσοκομείο έχω να πω ότι:
-Μια τόσο σοβαρή απόφαση λαμβάνεται με συγκροτημένη μελέτη των εμπλεκόμενων, του επιστημονικού συμβουλίου, των δ/ντών των τμημάτων για την αναγκαιότητα λειτουργίας του, το κόστος, τις προτεραιότητες του νοσοκομείου(π.χ αξονικός η μαστογράφος;) και κυρίως ότι για να λειτουργήσει απαιτεί επί πλέον αριθμό εξειδικευμένων ιατρών και χειριστών .
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε, αλλά δεχθήκαμε έναν αξονικό πού ήθελε να αντικαταστήσει ένα νοσοκομείο πιθανόν λόγω παλαιότητας ή ασυμφορότητας (δεν γνωρίζω) και θέλουν να τον λειτουργήσουν άμεσα με κάθε κόστος ο καθένας για τους δικούς του λόγους(πολιτικούς, προσωπικούς κ.α).Και εγώ θέλω να λειτουργήσει όμως όχι πρόχειρα όπως θέλουν να το κάνουν αλλά με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος .
Μέσα στην δίνη των προσωπικών δημοσιευμάτων και διενέξεων στα ΜΜΕ ξεχνούν ότι η διάγνωση στον αξονικό έχει να κάνει με απειλητικές κυρίως για την ζωή των ασθενών καταστάσεων (όγκων, αιμορραγιών)και ως εκ τούτου απαιτεί σοβαρή προσέγγιση και διαχείριση που προϋποθέτει συγκέντρωση,ειδική γνώση και εμπειρία .Εάν κόπτεσθε τόσο πολύ για την λειτουργία του και δεν θέλετε να υιοθετήσετε τις προϋποθέσεις που έθεσα σαν υπεύθυνος –δ/ντής του τμήματος (προκήρυξη των προβλεπομένων θέσεων)γιατί δεν απευθύνεστε στην Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία να σας δώσει τις προδιαγραφές λειτουργίας του; Επειδή δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα των διαδικασιών και προσλήψεων στη δύσκολη αυτή περίοδο, γιατί δεν ξεκινάτε τις διαδικασίες λειτουργίας του μαστογράφου που είναι εφικτός στόχος(χρειάζονται λίγα) και έχει να προσφέρει πάρα πολλά .
Το σίγουρο είναι ότι ο αξονικός τομογράφος δεν πρέπει να λειτουργήσει πρόχειρα. Συμφωνώ στην λειτουργία του την οποία και αναλαμβάνω σαν δ/ντής του τμήματος, με την προϋπόθεση της προκήρυξης των προβλεπομένων θέσεων ιατρών και χειριστριών (1ΕΑ,1ΕΒ-2ΤΕ,2ΔΕ χειριστριών) που υπάρχουν στον οργανισμό γι αυτό τον λόγο και είναι κενές.