Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

ΝΑΙ σε 2 Αιολικά στο Δήμο Αγράφων από την Επιτροπή Περιβάλλοντος

ΝΑΙ στην εγκατάσταση δυο Αιολικών Πάρκων στην ευρύτερη περιφέρεια του Δήμου Αγράφων, της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του οργάνου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 27-07-2011.
Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ύστερα από αρκετή σε βάθος συζήτηση των μελών της αποφάσισε θετικά για την εγκατάσταση των δύο αιολικών πάρκων στις θέσεις:
1.ΜΙΧΟΣ – ΒΟΪΔΟΛΙΒΑΔΟ – ΑΠΕΛΙΝΑ. (Δημοτικό Διαμέρισμα Βραγγιανών)
2.ΓΡΑΜΜΕΝΗ – ΤΟΥΡΛΑ – ΚΑΡΝΟΠΙ. (Δημοτικό Διαμέρισμα Αγράφων).

Για το μείζον αυτό θέμα, υπήρξαν θετικές και αρνητικές απόψεις. Από την πλευρά του ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λάμπρος Τσιτσάνης, στην τοποθέτηση του στην συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής,  ανέπτυξε τους λόγους  για την εισήγηση που κατέθεσε για το θέμα αυτό (ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Τσιτσάνη), ενώ για το μείζον αυτό θέμα ως γνωστόν θετικά γνωμοδότησε και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγράφων στην τελευταία του συνεδρίαση. Βέβαια υπήρξαν και αρνητικές τοποθετήσεις, όπως η τοποθέτηση στο Δ.Σ. του Θοδωρή Μπαμπαλή αλλά και της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος. (Ρεπορτάζ παρακάτω)
Η τοποθέτηση του κ. Λάμπρου Τσιτσάνη στο Συμβούλιο ήταν η εξής:
Η Ευρυτανία είναι μια από τις πρώτες χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο που δεν έχει γίνει παρέμβαση στο περιβάλλον. Ωστόσο όμως με αυστηρούς ελέγχους στους όρους προστασίας του περιβάλλοντος μπορεί και πρέπει να γίνει με κατάλληλες ενέργειες και μεθόδους αξιοποίηση του Νερού, του Ήλιου και του Αέρα.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση των δύο αιολικών πάρκων στο Δήμο Αγράφων έχουμε θετικές γνωμοδοτήσεις τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγράφων και Βραγγιανών.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη και την οικονομική κρίση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας και την άγονη περιοχή, προσωπικά εκφράζω θετική γνώμη, βεβαίως με την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, με ανταποδοτικά οφέλη από τη εταιρεία προς το Δήμο και ιδιαίτερα προς τα Δημοτικά Διαμερίσματα, που θα γίνει η εγκατάσταση και ασφαλώς με την άμεση υποχρέωση της πολιτείας να κάνει χωροταξικό (αιολικών πάρκων – υδροηλεκτρικών), για να γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες και όλοι οι Ευρυτάνες πού και πόσα αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα θα γίνουν και μάλιστα να αναλάβει την κατασκευή τους το ίδιο το Κράτος, αν θέλει να λέγεται και να είναι οργανωμένο.