Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Επίσκοπος Μποτσουάνας κ.κ. Γεννάδιος: «Οι επίσκοποι θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τα αγάλματα»

Στο Καρπενήσι βρέθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μποτσουάνας κ.κ. Γεννάδιος, κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμ. Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Νικολάου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις της τοπικής πανηγύρεως του Προφήτου Ηλιού της Πόλεως Καρπενησίου.
Κατά την διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην ευρυτανική πρωτεύουσα ο Θεοφιλέστατος είχε την ευκαιρία να ομιλήσει στο εκκλησίασμα για το ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο της νεοσυστάτου Ορθοδόξου Επισκοπής στη μακρινή Μποτσουάνα καθώς και για την πρόσφατη επίσημη Αναγνώριση της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Κράτος.
Ακάματος εργάτης της Ορθοδοξίας στην Αφρικανική Ήπειρο, τα τελευταία χρόνια, ο Επίσκοπος Γεννάδιος, με περίσσια ευγένεια και πατρική αγάπη, δέχτηκε να μας μιλήσει για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία, το μέγιστο ιεραποστολικό και ποιμαντικό του έργο καθώς  και για τα σχέδιά του για το παρόν και το μέλλον της νεοσύστατης Επισκοπής Μποτσουάνας.

Ο υπέροχος αυτός Αρχιερέας, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του που παραχώρησε στην εφημερίδα μας και στον συνεργάτη μας π. Ευάγγελο Φεγγούλη, ομιλεί για θέματα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, τονίζει ότι η εκκλησία πρέπει να κατεβεί κοντά στο λαό και ότι «οι επίσκοποι θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τα αγάλματα» ενώ στο ερώτημα για τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, απαντά πως ο κ. Ιερώνμος είναι ένας «Ποιμενάρχης σοβαρός, αξιοπρεπής, με πολύ αγάπη για όλους τους ανθρώπους».
Αυτά και άλλα ενδιαφέροντα από την επίσκεψή του στην Ευρυτανία και την συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Καρπενησίου στην συνέντευξη που ακολουθεί.



Θεοφιλέστατε σας καλωσορίζουμε στο Καρπενήσι. Μιλήστε μας για την επίσκεψή σας στην Ευρυτανική πρωτεύουσα;
Βρίσκομαι εδώ μετά από την πρόσκληση και την ευγενική διάθεση του πολυσέβαστου και γέροντος ποιμενάρχου σας του κ.κ. Νικολάου, τον οποίο αγαπώ και σέβομαι και για το οποίο ακούω τα καλύτερα λόγια εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία να τον γνωρίσω από κοντά και να κουβεντιάσω πολύ σημαντικά και επωφελή θέματα μαζί του. Τόσο κατά την διάρκεια του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, όσο και κατά την επίσκεψή μου στο Επισκοπείο, διαπίστωσα ότι Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου, είναι ένας φωτισμένος Ιεράρχης. Η πρόσκληση του π. Ευαγγέλου Λιάπη να έρθω στο Καρπενήσι, ήταν μια ευκαιρία να έρθω για πρώτη φορά στο τόπο σας και να γνωρίσω την ιερατική οικογένεια του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Ιωάννη Λιάπη αλλά και τους υπέροχους ανθρώπους της πόλης καθώς και να δω από κοντά την υπέροχη φυσική ομορφιά του τόπου σας.

Είστε ο πρώτος Επίσκοπος της Ιεράς Επισκοπής Μποτσουάνας στη Νότιο Αφρική. Πόσοι Ορθόδοξοι ανήκουν στην Επαρχία σας και πόσοι από αυτούς είναι Έλληνες;
Υπάρχει μια μικρή κοινότητα ελληνική και άλλη μία μικρή κυπριακή. Οι Έλληνες της Μποτσουάνας είναι λίγοι, περίπου 200, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά και είναι όλοι επιτυχημένοι. Προσπαθούν να κρατήσουν τις παραδόσεις τους και με βοηθούν να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός την Επισκοπή. Έχουμε μετατρέψει το χώρο του παλιού γκαράζ της Επισκοπής σε εκκλησάκι, προκειμένου να τελείται κάθε Κυριακή η Θεία Λειτουργία για να εξοικειώνονται με τον εκκλησιασμό, καθότι μιλάμε για Έλληνες, Κύπριους, Σέρβους, Ρουμάνους κ.λ.π. τρίτης γενιάς, οι οποίοι μιλάνε μόνο αγγλικά. Στην περιοχή γίνονται μικτοί γάμοι και ήδη έχουμε δώσει χρίσμα σε συζύγους που έχουν παντρευτεί ορθόδοξους και επιθυμούν τα παιδιά τους να βαπτιστούν χριστιανοί. Όπως καταλαβαίνετε ο αγώνας μας είναι μεγάλος και πιστεύω ότι σιγά - σιγά όλα θα πάνε καλά. Η χώρα έχει περίπου 2 εκ πληθυσμό, σε έκταση είναι 7 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως χώρα ευρωπαϊκού επιπέδου, η οποία ξεχωρίζει και την ονομάζω «ως η Ελβετία της Αφρικής». Η Μποτσουάνα είναι καθολικό κράτος και οι μισοί κάτοικοί του είναι αγγλικανοί, γιατί η χώρα ήταν αγγλικό προτεκτοράτο.

Από την πρώτη μέρα που αναλάβατε καθήκοντα Επισκόπου στην μακρινή αυτή περιοχή, με ποια προβλήματα βρεθήκατε αντιμέτωπος;
Τα προβλήματα ήταν και είναι πολλά. Κατ΄ αρχάς δεν είχαμε Ναό για να τελούμε την Θεία Λειτουργία και τις όποιες ακολουθίες. Τώρα θα ξεκινήσουμε να κάνουμε τον πρώτο ναό και αυτό θα είναι ιστορικό γεγονός για τη χώρα. Στην ουσία θα είναι ο πρώτος καθεδρικός ναός, ο οποίος δεν υπήρχε, γι’ αυτό θέλουμε να είναι ένας ναός αξιοπρεπής, γιατί θα είναι η παρουσία μας στο κράτος. Βρισκόμαστε σε έρευνα για να βρούμε το οικόπεδο και ψάχνουμε χορηγούς γιατί η ζωή εκεί είναι ακριβή. Σκεφτόμαστε ακόμη δίπλα από την εκκλησία να χτίσουμε ένα ίδρυμα για τα μικρά παιδιά που γεννιούνται με AIDS για να τα βοηθάμε και να τους παρέχομαι ότι χρειάζονται.
Το ευχάριστο είναι ότι η νομική υπόστασή μας έγινε σε χρόνο ρεκόρ, γιατί άλλοι μητροπολίτες περιμένουν να αναγνωριστούν 6 και 7 χρόνια. Ήταν ένα εμπόδιο που ξεπεράστηκε και πιστεύω ότι από εδώ και μπρος θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε πιο εύκολα το έργο μας.

Πιστεύετε ότι η Εκκλησία πρέπει να μένει μακριά από θέματα που χειρίζονται οι πολιτικοί;
Η Εκκλησία εφόσον είναι μέσα στον κόσμο έχει λόγο και για τον κόσμο. Οι κληρικοί, όμως, δεν μπορούν να γίνουν πολιτικοί. Η Εκκλησία μπορεί, να έχει το λόγο σε καιρούς δύσκολους, και πρέπει να είναι έτοιμη πάντα να αντιμετωπίζει τις όποιες προκλήσεις των καιρών.
Το επίσημο κράτος κάνει τη δουλειά του. Το ουσιώδες θέμα είναι εμείς σαν Εκκλησία τι κάνουμε; Τώρα τελευταία γίνεται θέμα για τη μισθοδοσία του κλήρου καθώς και για άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα. Παλιοί μητροπολίτες που έχουν εμπειρία, λένε ότι όλα αυτά είναι μια αφορμή που σιγά - σιγά θα οδηγήσει και σε άλλες δυσάρεστες εξελίξεις. Το θέμα δεν είναι τι κάνει τώρα η πολιτεία ή τι θα κάνει αργότερα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν εμείς ως Εκκλησία είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτές τις καταστάσεις; Η Εκκλησία πρέπει να κατεβεί κοντά στο λαό και οι επίσκοποι θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τα αγάλματα. Είναι στο χέρι τους να αναλάβουν σημαντικές πρωτοβουλίες και να προτείνουν λύσεις για πάρα πολλά και σοβαρά ζητήματα, με κυρίαρχο αυτών, την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.
Η Εκκλησία θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο ζήτημα της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μπορεί να έχει στις τάξεις της μορφωμένους και κατηρτισμένους κληρικούς και όχι μόνο.

Κάποια στιγμή έγινε λόγος και για γυναίκες ιερείς...
Αυτό το θέμα έχει λυθεί. Πολύ ανέφεραν ότι πρόκειται για θέμα ισότητας. Δεν πρόκειται για θέμα ισότητας, είναι θέμα τάξεως της Εκκλησίας. Η εκκλησία δουλεύει με τον γυναικείο κόσμο. Ο πρώτος βοηθός του παπά είναι η παπαδιά του, ο θεσμός των διακονισσών, ο οποίος υπάρχει και στην Νότιο Αφρική, οι συνεργάτιδες που κάνουν τις κατηχήσεις, έχουν πλέον καθιερωθεί θεσμικά και ιστορικά.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγκρίνετε τον μακαριστό Χριστούδουλο με τον σημερινό προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας κ.κ. Ιερώνυμο.
Ο κάθε ένας έχει τις χάρες του, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Το μεγαλύτερο θαύμα στην χειροτονία δεν είναι η αλλαγή του χαρακτήρα, αλλά το πώς ο κάθε ένας σύμφωνα με τον χαρακτήρα του, δέχεται και το Άγιο Πνεύμα και το τι καρπούς φέρει μέσα από το χάρισμα της διακονίας, της ιεροσύνης και της αρχιεροσύνης, μέσα από τη διακονία της εκκλησίας μας.  Και ο μακαριστός Χριστόδουλος  ήταν ένας άνθρωπος χαρισματικός και δυναμικός. Όμως και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ένας άνθρωπος σοβαρός, αξιοπρεπής, με πολύ αγάπη για όλους τους ανθρώπους. Εκείνος είναι ο προκαθήμενος και εκείνος αποφασίζει τι πρέπει να κάνει και πώς να το κάνει. Η ευθύνη βαρύνει τον ίδιο για ότι πράττει. Πιστεύω πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ένας σοφός και φωτισμένος ιεράρχης με μεγάλη εμπειρία στο χώρο της Εκκλησίας. Πρόκειται για έναν χαρισματικό Ποιμενάρχη, ο οποίος με την σιωπηρή δράση του επιτελεί σπουδαίο έργο κυρίως στον κοινωνικό τομέα, με ιδρύματα και κέντρα, και προσπαθεί να μην γνωρίζουν οι δημοσιογράφοι τι κάνει. Δεν είναι ο θόρυβος που γίνεται γύρω από ένα πρόσωπο, αλλά η ουσία των πράξεών του.