Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης - Στο επίκεντρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας

Ξεκινά οργανωμένη δράση για τη
διεκδίκηση επιτάχυνσης των έργων 

Στο επίκεντρο των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών της Δημοκρατικής Συμμαχίας βρίσκονται τα έργα υποδομής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μετά από την κατάθεση συγκεκριμένης παρέμβασης από τον υπεύθυνο του τομέα Υποδομών και Περιβάλλοντος, Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Υποδομών και Περιβάλλοντος, με την οποία ζήτησε σαφή ενημέρωση για την πρόοδο όλων των έργων.

Υπογραμμίζεται ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και στοχευμένης δράσης της ΔΗ.ΣΥ, που θα κορυφωθεί την επόμενη περίοδο, που ως στόχο έχει την ανάδειξη και την επιτάχυνση των αναπτυξιακών έργων που εκκρεμούν σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, στο κοινοβουλευτικό του έγγραφο, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «με βασική αιτιολογία τη δημοσιονομική κρίση που περνά η χώρα, στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα αναπτυξιακά έργα «πάγωσαν», επιβραδύνθηκαν σημαντικά ή αναβλήθηκαν επ’ αόριστον». Προσθέτει δε ότι «πρόσφατα ανακοινώθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό ότι υπάρχουν 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δις ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008, και τα οποία δεν έχουν ακόμη προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές».

Στο ίδιο πλαίσιο, καταγράφει ως πλέον κρίσιμο «οι 13 περιφερειάρχες, που πρόσφατα ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη του ΕΣΠΑ, οι αρμόδιοι Υπουργοί, οι 300 δήμοι της χώρας, τα πανεπιστήμια και άλλοι οργανισμοί που διαχειρίζονται κοινοτικά προγράμματα να οργανώσουν εντατικά τις προσπάθειές τους για την υλοποίηση των έργων». Αναφέρει επίσης ότι «κάθε 2 μήνες θα δίνεται πλέον πλήρης δημόσιος κατάλογος-απολογισμός στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης για την πρόοδο του συνόλου των έργων για κάθε φορέα ξεχωριστά».

Τονίζει επίσης ότι «μετά την αρχική ανακοίνωση της μείωσης της συμμετοχής της χώρας μας στο ΕΣΠΑ στο ποσοστό του 15%, δόθηκε η δυνατότητα για νέα ώθηση στα κάθε είδους έργα υποδομής που παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ η νέα απόφαση της Κομισιόν για περαιτέρω μείωση της εθνικής συμμετοχής, μόλις στο 5%, των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ έργων, που συμπληρώνει το «Ευρωσχέδιο Μάρσαλ», δρομολογεί την ουσιαστική επιτάχυνση των έργων».

Καταλήγοντας, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς, «ποια είναι τα έργα υποδομής (οδικά, φραγμάτων και διαχείρισης υδάτων, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργειας, μέσων σταθερής τροχιάς, αστικής ανάπτυξης, γεωργικής ανάπτυξης, τουριστικής ανάπτυξης, προστασίας του περιβάλλοντος, παιδείας και πολιτισμού, αθλητικών υποδομών, κ.α.) που παραμένουν σε εκκρεμότητα στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και σε κάθε νομό ξεχωριστά». Επιπλέον, ζητά αναλυτική ενημέρωση σχετικά με «ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το κάθε ένα από αυτά», «τι προϋπολογισμού είναι το καθένα και ποια τα μέσα χρηματοδότησής του».