Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Στη φυσική του θέση το ΑΝΤΑΜΩΜΑ Πετυχημένη η εκδήλωση της ΟΕΣ στη ΣΩΤΗΡΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το φετινό Πανευρυτανικό Αντάμωμα της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων, στη Σωτήρα Ανατ. Φραγκίστας, την περασμένη Κυριακή 31 Ιουλίου 2011.  Στη φυσική του θέση, όπως πολλοί είπαν, πραγματοποιήθηκε φέτος η κορυφαία αυτή πολιτιστική εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από την ΟΕΣ και τον Δήμο Αγράφων.
Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, που διέρχεται η χώρα μας, η παρουσία του κόσμου ήταν ικανοποιητική και όσοι παραβρέθηκαν στη μαγευτική τοποθεσία της Σωτήρας, διασκέδασαν και πέρασαν ευχάριστες ώρες κεφιού και νοσταλγίας.

Το πρωί τελέστηκε θεία λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καρπενησίου κ.κ. Νικολάου, στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων στην Ανατολική Φραγκίστα, αφού όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εκτελούνται εργασίες αναστήλωσης της. Στη συνέχεια, οι επίσημοι προσκεκλημένοι και όλοι οι παρευρισκόμενοι μετακινήθηκαν στο χώρο της Σωτήρας για το καθιερωμένο ευρυτανικό γιορτάσι.
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΟΕΣ Λευτέρης Κολοβάκης καλωσόρισε τον κόσμο που βρέθηκε στο αντάμωμα, ενώ οι επίσημοι προσκεκλημένοι απεύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ελευθερία Φραγκάκη, μεταξύ άλλων στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ιστορία  και στα τέκνα της Ανατολικής Φραγκίστας, στο Μοναστήρι του Σωτήρος, αλλά και στις τελευταίες δράσεις της ΟΕΣ.  Ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αγράφων Δημήτρης Τάτσης καλωσόρισε τους Ευρυτάνες και τοποθετήθηκε θετικά υπέρ της μόνιμης διεξαγωγής του Ανταμώματος στην Σωτήρα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο ο Βουλευτής Ευρυτανίας Ηλίας Καρανίκας, όσο και όλοι οι ομιλητές, με τον εφημέριο του χωριού να κάνει ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη επαναλειτουργίας των Κατασκηνώσεων και στην χρηματοδότηση αναστήλωσης της ιστορικής εκκλησίας.
Το χορό άνοιξαν οι επίσημοι, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο κόσμος, ο οποίος γλέντησε και διασκέδασε υπό τον ήχο του κλαρίνου του μεγάλου σολίστ Τάκη Φουρλίγκα και της ορχήστρας του.
Στο φετινό αντάμωμα παραβρέθηκαν ο Σεμασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Αγράφων Δημήτρης Τάτσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καραμπάς, ο πρώην Νομάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Κοντογεώργος, εκπρόσωπος του Δήμου Καρπενησίου Αντιδήμαρχος Κλεομένης Λάππας, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγρινίου ο Αντιδήμαρχος κ. Τσούκαλος, οι Αντιδήμαρχοι Αγράφων κ.κ. Φούκας, Μιχόπουλος, Δημητρόπουλος και Βελαέτης, ο Πρόεδρος του ΔΣ Αγράφων Δημήτρης Τσιώλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Λάμπρος Τσιτσάνης και Ταξιάρχης Σκλαπάνης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής και ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας κ. Στασινός και κ. Κατσαρός, καθώς και ο Διοικητής του Α.Τ. Κερασοχωρίου κ. Ματσούκας. Ακόμη τίμησαν με την παρουσία τους το αντάμωμα η πρώην Υπουργός κ. Κέλλυ Μπουρδάρα, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ευρυτανίας Δημήτρης Κολοκύθας, ο εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Θάνος Καρβέλης, τα μέλη της ΟΕΣ, πρόεδροι Συλλόγων και φορέων, κληρικοί και πλήθος κόσμου.  Τέλος, ανανέωσαν το ραντεβού τους για του χρόνου, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι στην Σωτήρα, καθώς είναι η μόνη περιοχή που πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την διεξαγωγή του ετήσιου Ανταμώματος της ΟΕΣ.
Στη συνέχεια σας παραθέτουμε απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου της ΟΕΣ κ. Ελευθερίας Φραγκάκη – Σταυροπούλου, καθώς και μια ευχαριστήρια επιστολή του Αντιπροέδρου κ. Λευτέρη Κολοβάκη.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ κ. ΦΡΑΓΚΑΚΗ

Με ιδιαίτερη τιμή, χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζουμε στην πανέμορφη και καταπράσινη Σωτήρα της Ανατολικής Φραγκίστας του Δήμου Αγράφων και σας ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία σας (που είναι δυναμική και μεγάλη) και δίνει το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι Ευρυτάνες και γενικά οι Έλληνες είναι ενωμένοι και συνεπώς δυνατοί και ικανοί να προστατέψουν την πατρίδα τους, την θρησκεία τους, την οικογένειά τους, τον πολιτισμό τους, την γλώσσα τους, την ιστορία τους και να μην επιτρέψουν την κάθε είδους ξένη επιβουλή και αλλοτρίωση.
Η σημερινή ημέρα είναι για όλους μας μια ξεχωριστή ημέρα, μια ημέρα γιορτής, αντάμωσης που σκοπό έχει τη σύσφιξη των μεταξύ μας σχέσεων, το πλημμύρισμα στις καρδιές μας, των πιο ζεστών συναισθημάτων, αλλά και την διατήρηση των Ευρυτανικών εθίμων και την αγάπη μας προς την γενέτειρα Ευρυτανία.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην πανέμορφη και ιστορική Σωτήρα της Ανατολικής Φραγκίστας. Δεν υπάρχει περαστικός, δεν υπάρχει διαβάτης που να μην ξαπόστασε εδώ, που α μην δροσίστηκε στις γάργαρες πηγές και στο βαθύ ίσκιο αυτών των υπεραινόβιων πλατανιών, αλλά που να μην άναψε ένα κεράκι, να μην ένιωσε δέος και να μην προσευχήθηκε στο μικρό εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ Λ. ΚΟΛΟΒΑΚΗ
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων και προσωπικά, θέλω να ευχαριστήσω :
•τον Δήμο Αγράφων και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Τάτση, για την χορηγία και επιτυχή συνδιοργάνωση του Ανταμώματος των
Ευρυτάνων στην θέση «ΣΩΤΗΡΑ» της Αν. Φραγκίστας στις 31 Ιουλίου 2011, καθώς επίσης και τους συνεργάτες Αντιδημάρχους και την Γραμματεία του Δήμου.
•Τον Σύλλογο Γυναικών Δυτικής Φραγκίστας και ιδιαίτερα την κ. Φλέγκα Ειρήνη , για την προσφορά  σε πίτες και γλυκά.
•Τα μέλη του Δ.Σ. του «ΠΑΝΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ» , κ. Πεσίνη Σωτήρη, Κουτσουπιά Δημήτρη και Κολοβάκη Μαρία, για την μετάβαση με λεωφορεία, μελών και φίλων του Συλλόγου στο Αντάμωμα και  ιδιαίτερα τις κυρίες, μέλη του Συλλόγου,  Καρύτσα Γιαννούλα και Σβάρνα Σταυρούλα, για την πολύτιμη βοήθειά τους.
•Τους χορηγούς : - Αρτοποιοία Μουτόπουλου Φίλιππα (προέδρου Συλλόγου Επισκοπιωτών) , για την αρτοκλασία  -   κ. Πριτσούλη Κων/νο  «ΟΙΚΟΖΥΜΗ» στην Νερομάνα Τριχωνίδος για την προσφορά σε πίτες -   Κάβα  Κουτσουπιά  Δημητρίου – Ελ. Βενιζέλου , περιοχή Πάρκου ,     Αγρίνιο,  για τα κρασιά και χρηματική χορηγία -κ.Κουτσουπιά Αθανάσιο – πρώην πρόεδρο ΟΕΣ -   κ. Καραχρήστο Νικόλαο -  Hλεκτρικά είδη – Μπαϊμπά 40 , Αγρίνιο -   κ. Γιαννόπουλο Μάκη – Κατάστημα Ένδυσης – Ι. Σταϊκου , Αγρίνιο
•Την Τοπική Αστυνομική και Πυροσβεστική Αρχή •Το Συγκρότημα του Δημήτρη Φουρλίγκα και το προσωπικό του Κέντρου για την άψογη εξυπηρέτηση.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες , μέλη του Δ.Σ. , της Επιτροπής του Ανταμώματος, κ. Παπαδοπούλου Μαρία, Μάκκα Βασίλειο,   και φυσικά την Πρόεδρο κ. Σταυροπούλου – Φραγκάκη Ελευθερία , που συνέβαλαν τα μέγιστα για την επιτυχία του Ανταμώματος και,
 οπωσδήποτε τον « ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ» , που είναι πάντα κοντά μας ως χορηγός Επικοινωνίας.
ΚΑΛΑ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!