Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Απόδοση τιμής στον ήρωα από ένα μεγάλο πατριώτη

Την οφειλόμενη τιμή στον Μεγάλο Ήρωα του ’21 Μάρκου Μπότσαρη που έπεσε στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου θα αποδώσει, όπως όλα δείχνουν, ένας σπουδαίος πατριώτης μας, ο Καρπενησιώτης Δημήτριος Τάσιος, που διαμένει στην Αμερική.

Ο κ. Τάσιος θέλοντας να κάνει πράξη ένα μεγάλο του όνειρο, αποφάσισε να στήσει, με δικά του έξοδα, περικαλλή ανδριάντα στο σημείο που θυσιάστηκε υπέρ της πίστεως και της πατρίδος αγωνιζόμενος ο Μάρκος Μπότσαρης.

 Προκειμένου να γίνει το σημαντικό αυτό έργο τέχνης, ύψους 6 μέτρων και βάρους 15 τόνων, ο κ. Τάσιος το ανέθεσε να το φιλοτεχνήσει ο παγκοσμίως φήμης γλύπτης, ελληνοκύπριος κ. Νικόλαος Κοτζιαμάνης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ε.Π., η μακέτα του έργου έχει ήδη εκπονηθεί, όπως και οι υπόλοιπες αρχιτεκτονικές μελέτες, και αναζητούνται οι τρόποι υλοποίησής του.

Χθες, ο κ. Τάσιος με τον γλύπτη βρέθηκαν στο Καρπενήσι, όπου συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη (φωτο) και του παρουσίασαν τη σχετική μελέτη και μακέτα, ενώ έγινε συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής του ανδριάντα και τη συμμετοχή του Δήμου για τις όποιες εργασίες απαιτούνται στον περιβάλλοντα χώρο.

Η αρχική μελέτη περιελάμβανε και τη δημιουργία μουσείου, ακριβώς κάτω από τη βάση του ανδριάντα, όμως κάτι τέτοιο λόγω του μεγάλου κόστους κατασκευής, σε πρώτη φάση απορρίφθηκε.

Ωστόσο, όμως, στη συνάντηση αυτή, που συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του ΔΣ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συμμετοχή του Δήμου, στις συμπληρωματικές εργασίες ανάπλασης του χώρου και της κατασκευής της βάσης του αγάλματος.

Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο, αλλά λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι συνεργάτες του, ζήτησαν από τον κ. Κοτζιαμάνη να τους ενημερώσει για το τι υλικά θα χρησιμοποιηθούν για τη βάση, προκειμένου να υπολογίσουν το κόστος κατασκευής της.

Πλέον αναμένεται η τελική απάντηση στο Δήμου Καρπενησίου για το ποιο θα είναι το κόστος κατασκευής της βάσης του αγάλματος, κι αν τελικά θα προχωρήσει στη δημιουργία ή όχι αυτού του μεγάλου έργου, σύμφωνα βέβαια και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου.

Αν ο Δήμος καταφέρει ή να βρει τα χρήματα ή από ιδίους πόρους να αναλάβει το κόστος, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το Καρπενήσι και γενικότερα η Ευρυτανία θα αποκτήσει το σημείο αναφοράς του.

Να σημειωθεί εδώ, ότι πριν δύο χρόνια περίπου ο κ. Τάσιος με τον κ. Κοτζιαμάνη είχαν επισκεφθεί το Καρπενήσι και είχαν καταθέσει την πρότασή τους στην τότε Δημοτική Αρχή. Αν και στη συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά και αποδέχτηκαν την πρόταση για να γίνει το έργο, δυστυχώς δεν προχώρησε, γιατί εκείνη την χρονική στιγμή βασικό ζήτημα στο Δήμο Καρπενησίου, αλλά και σε όλους τους Δήμους, ήταν η ψήφιση του νέου Αυτοδιοικητικού Χάρτη της Ελλάδος, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ. Έτσι, η πρόταση των δύο αντρών έμεινε στον «αέρα».

Μερικά από τα έργα του ελληνοκύπριου
γλύπτη Νίκου Κοτζιαμάνη:

Χάλκινο άγαλμα του Γρηγορίου Αυξεντίου (ύψος 7 μέτρα)

Χάλκινο άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για το Δήμο της Λάρνακας (Ύψος 4,5 μ.) 1983-4

Χάλκινο αναμνηστικό άγαλμα του Λόρδου Βύρων, που χτίστηκε στα Messalonghi, στην Ελλάδα Απριλίου 1995 (ύψος 3 μ.) 1994 - 5

Χάλκινο μακέτα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, 1999 John F. Kennedy με έδρα την κουνιστή καρέκλα του.

Χάλκινο κεφάλι (δύο φορές σε φυσικό μέγεθος) του Προέδρου του 2000 Πορτογαλία, γιατρός Μάριο Σοάρες.

Χάλκινο κεφάλι της Μελίνας Μερκούρη (τρεις φορές φυσικό μέγεθος) του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στρασβούργο, 1998

Χάλκινη προτομή της Αλίκης Βουγιουκλάκη (Δύο φορές το μέγεθος της ζωής) για την Αθήνα 1998

Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του www.kotziamanis.com