Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Νίκος Γεωργίου Δήμαρχος Βίνιανης: «Υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να είναι το Κερασοχώρι η έδρα του νέου Δήμου Αγράφων»


Λίγες μόνο μέρες πριν ολοκληρωθεί η περιβόητη ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και στον Νομό μας, η «διαμάχη» για την έδρα του Δήμου Αγράφων καλά κρατεί.
Στο προηγούμενο φύλλο μας, ο Δήμαρχος Φραγκίστας κ. Θωμάς Μπόνιας με επιστολή του ανέπτυξε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της πρότασης του αρμοδίου Υπουργείου να επιλεγεί η Δυτική Φραγκίστα ως έδρα του νέου Δήμου. Σήμερα και αφού προηγήθηκε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων, που προτείνει ως έδρα του Δήμου το Κερασοχώρι, ο Δήμαρχος Βίνιανης κ. Νίκος Γεωργίου, έχοντας στα χέρια του και αυτό το στοιχείο, καταθέτει τους δικούς λόγους, για να επιλεγεί τελικά το Κερασοχώρι ως η έδρα του νέου Δήμου.

«Σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης του σχεδίου «Καλλικράτης» όσον αφορά τη Δυτική Ευρυτανία το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προτείνει τη δημιουργία ενός Δήμου με το όνομα Άγραφα που θα προκύψει από της συνένωση των Δήμων Αγράφων, Φραγκίστας, Ασπροποτάμου και Απεραντίων με έδρα τη Δυτική Φραγκίστα. Το Δ.Σ του Δήμου Βίνιανης σε έκτακτη συνεδρίαση του συμφωνεί με την χωροθέτηση του νέου Δήμου, επίσης με το όνομα «Άγραφα» αλλά διαφωνεί με την προτεινόμενη έδρα του νέου Δήμου. Για εμάς η έδρα πρέπει να είναι στο Κερασοχώρι και όχι στη Δυτική Φραγκίστα. Μάλιστα την απόφαση μας αυτή συνυπογράφει και το Δ.Σ του Δήμου Αγράφων. Πέραν των ιστορικών λόγων και των υποδομών που διαθέτει το Κερασοχώρι, εμείς νομίζουμε ότι ο κύριος λόγος που η έδρα του νέου Δήμου Αγράφων πρέπει να είναι το Κερασοχώρι είναι η γεωφυσική του θέση. Το Κερασοχώρι βρίσκετε στο κέντρο του νέου Δήμου Αγράφων, ισαπέχει από όλα τα μεγάλα χωριά και τις έδρες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων και το βασικότερο είναι συγκοινωνιακός κόμβος όλης της Δυτικής Ευρυτανίας. Από το Κερασοχώρι διέρχονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα Άγραφα και τα υπόλοιπα χωριά του, την Παλαιοκατούνα, τον Τριπόταμο μεγάλα χωριά που ανήκουν στο Δήμο Φραγκίστας όπου βρίσκετε και το ιστορικό Μοναστήρι της Τατάρνας, τη Γρανίτσα καθώς και για τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Απεραντίου και Ασπροποτάμου. Η σύνδεση με το Καρπενήσι σχεδόν όλης της Δυτικής Ευρυτανίας διέρχεται από το Κερασοχώρι, η θέληση της τοπικής κοινωνίας δεν περιορίζετε μόνο στους κατοίκους του Δήμου μας και στους ανθρώπους του Δήμου Αγράφων όπως αυτή εκφράστηκε και από τα Δ.Σ του Δήμου Αγράφων και Βίνιανης αλλά και οι κάτοικοι Δ..Διαμερισμάτων άλλων Δήμων μας θεωρούν ως την καταλληλότερη πρωτεύουσα του νέου Δήμου Αγράφων. Ιστορικά το Κερασοχώρι ήταν το επίκεντρο της Δυτικής Ευρυτανίας και η σύνδεση με την υπόλοιπη Ευρυτανία και το Καρπενήσι, ενώ διαθέτει όλες εκείνες τις κτιριακές υποδομές για τη στέγαση και εξυπηρέτηση των Δημοτών όλης της Δυτικής Ευρυτανίας. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι το Κερασοχώρι είναι η καλύτερη επιλογή για έδρα του νέου Δήμου, όπως θα διαμορφωθεί με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» για τους εξής λόγους: •Έχει ΜΕΓΑΛΟ αριθμό ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ δημοσίων υπηρεσιών (Ειρηνοδικείο, Αστυνομία κλπ). • Λειτουργεί Γυμνάσιο – Λύκειο και μαθητική εστία, εξυπηρετώντας και μαθητές του Δήμου Φραγκίστας. • Είναι συγκοινωνιακός κόμβος που ενώνει και βρίσκεται στο επίκεντρο της δυτικής Ευρυτανίας. • Έχει επάρκεια κτιριακής υποδομής και ελάχιστο κόστος διαμόρφωσης & στέγασης νέων υπηρεσιών, οι εργασίες δε ανακαίνισης βρίσκονται σε εξέλιξη μέσω του προγράμματος Θησέας. • Έχει κατάλληλη ηλεκτρονική υποδομή. • Έχει επάρκεια υπηρεσιών διαμονής & μετακίνησης. • Είναι η πρωτεύουσα του ιστορικού Δήμου Βίνιανης. • Αποτελεί διαχρονικά το κέντρο της ευρύτερης περιοχής».