Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Στο Κερασοχώρι η έδρα του Δήμου Αγράφων Δικαιώθηκε ο αγώνας της Δημοτικής Αρχής Βίνιανης.


Στα κρύα του λουτρού η Φραγκίστα

Εκτός τόπου και χρόνου όσοι έμπλεκαν τον Αρχιεπίσκοπο για την έδρα του Δήμου

Εκτέθηκαν ως συνήθως όλοι εκείνοι που έγραφαν περί «ιερής παρέμβασης», την πρώτη φορά που ανακοινώθηκε η Δυτική Φραγκίστα ως έδρα του νέου Δήμου Αγράφων.

Καθοριστικές οι κινήσεις Καρανίκα.


Κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», το οποίο προβλέπει τελικά ότι ο συνολικός αριθμός των δήμων διαμορφώνεται σε 325 από 1034.
Οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Νοεμβρίου και όχι στις 14,μαζί με τις περιφερειακές .
Στην Ευρυτανία όσον αφορά τον αριθμό των Δήμων δεν υπάρχει καμία αλλαγή από το προσχέδιο που είχε κατατεθεί, ωστόσο όμως έχουμε αλλαγή στην έδρα του Δήμου Αγράφων καθότι επιλέγει τελικά το Κερασοχώρι και όχι η Δυτική Φραγκίστα.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ
«Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης –
Πρόγραμμα Καλλικράτης»


Α’ ΜΕΡΟΣ
ΣΥΣΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Οι δήμοι και οι περιφέρειες συγκροτούν τον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας αποτελούν θεμελιώδη θεσμό του δημόσιου βίου των Ελλήνων, όπως αυτός κατοχυρώνεται από τις διατάξεις του άρθρου 102 του Συντάγματος και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας που κυρώθηκε με το ν. 1850/1989 (ΦΕΚ 144 Α΄).
Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, συγκροτούνται ως ενιαίες μονάδες για τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες του κράτους και ασκούν γενική αποφασιστική αρμοδιότητα στις κρατικές υποθέσεις της περιφέρειάς τους, σύμφωνα με το άρθρο 101 του Συντάγματος.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ A’
ΣΥΣΤΑΣΗ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΗΜΩΝ

Άρθρο 1
Σύσταση Δήμων

1. Οι δήμοι είναι αυτοδιοικούμενα κατά τόπο νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και αποτελούν τον πρώτο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.

2. Οι πρωτοβάθμιοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης συνιστώνται ανά νομό ως εξής:

ΝΟΜΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Καρπενησίου με έδρα το Καρπενήσι αποτελούμενος από τους δήμους α. Καρπενησίου β. Φουρνά γ. Προυσσού δ. Ποταμιάς ε. Δομνίστας και στ. Κτημενίων οι οποίοι καταργούνται.
2. Δήμος Αγράφων με έδρα το Κερασοχώρι αποτελούμενος από τους δήμους α. Φραγκίστας β. Βίνιανης γ. Ασπροποτάμου δ. Απεραντίων και ε. Αγράφων, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Ο Δήμος Αγράφων χαρακτηρίζεται ως ορεινός.

ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο αποτελούμενος από τους δήμους α. Αγρινίου β. Παραβόλας γ. Παρακαμπυλίων δ. Στράτου ε. Νεάπολης στ. Αγγελοκάστρου ζ. Παναιτωλικού η. Αρακύνθου θ. Μακρύνειας και ι. Θεστιέων, οι οποίοι καταργούνται
2. Δήμος Άκτιου - Βόνιτσας με έδρα τη Βόνιτσα αποτελούμενος από τους δήμους α. Ανακτόριου β. Παλαίρου και γ. Μεδεώνος, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Ξηρομέρου με έδρα τον Αστακό αποτελούμενος από τους δήμους α. Αστακού β. Φυτειών και γ. Αλυζίας, οι οποίοι καταργούνται.
4. Δήμος Ναυπακτίας με έδρα τη Ναύπακτο αποτελούμενος από τους δήμους α. Ναυπάκτου β. Αποδοτιάς γ. Πυλλήνης δ. Πλατάνου ε. Αντιρρίου και στ. Χάλκειας, οι οποίοι καταργούνται
5. Δήμος Αμφιλοχίας με έδρα την Αμφιλοχία αποτελούμενος από τους δήμους α. Αμφιλοχίας β. Ινάχου και γ. Μενιδίου, οι οποίοι καταργούνται
6. Δήμος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι αποτελούμενος από τους δήμους α. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου β. Οινιάδων και γ. Αιτωλικού, οι οποίοι καταργούνται.
Β. Στο δήμο Θέρμου δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
Γ. Ο Δήμος Θέρμου χαρακτηρίζεται ως ορεινός