Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Όλα έτοιμα για τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ»


Tο Σάββατο 19 Ιουνίου 2010 στην Ανατ. Φραγκίστα

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο φύλλο μας, το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010, στις 12 το μεσημέρι στην Ανατολική Φραγκίστας, γενέτειρα του Γεωργίου Καφαντάρη, Πρωθυπουργού της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ». Το κτίριο που θα στεγαστεί το Ίδρυμα είναι έτοιμο και σύμφωνα με τον Δήμαρχο Φραγκίστας κ. Θωμά Μπόνια αλλά και τον Πρόεδρο κ. Κώστα Κωστόπουλο, απομένουν κάποιες μικρές πινελιές που θα γίνουν στις επόμενες μέρες, έτσι ώστε το Σάββατο 19 Ιουνίου 2010, το μεσημέρι να είναι όλα στην τάξη για την προγραμματισμένη εκδήλωση.

Το Πνευματικό αυτό Κέντρο στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του αειμνήστου Πρωθυπουργού Γεωργίου Κ. Καφαντάρη το οποίο παραχώρησε στο ίδρυμα ο Δήμος Φραγκίστας. Ο Κώστας Καφαντάρης διετέλεσε Δήμαρχος Απεραντίων στις αρχές του 19ου αιώνα και είχε στενή συγγένεια με τον επίσης Δήμαρχο Απεραντίων Δήμο Μηλιά. Στο ισόγειο του ανακαινισμένου κτίσματος, λειτουργεί λαογραφικό Μουσείο και έκθεση φωτογραφίας του χωριού και στο ανώγειο έχει τοποθετηθεί με πολύ μεράκι από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Κώστας Κωστόπουλο, που έχει κάνει μεγάλο αγώνα για το ίδρυμα, τμήμα του αρχείου του Γεωργίου Καφαντάρη το οποίο παραχώρησε η Βουλή των Ελλήνων στο ίδρυμα και μεγάλη βιβλιοθήκη με 3000 βιβλία, προσφορά του Ευρυτάνα λόγιου και συγγραφέα Μιχάλη Σταφυλά.
Μέγας δωρητής και βασικός χρηματοδότης των εργασιών αναστήλωσης και αναπαλαίωσης του ιστορικού κτιρίου που στεγάζεται το Ίδρυμα είναι ο γνωστός Ελληνοαμερικάνος επιχειρηματίας Κώστας Πανουργιάς από την Ανατολική Φραγκίστα, (στη φωτό με τον Δήμαρχο Θωμά Μπόνια), γόνος της οικογένειας ΠΑΝΟΥΡΓΙΑ.
Ο Κώστας Πανουργιάς ακολουθώντας το παράδειγμα του μεγάλου ευεργέτη της Ανατολικής Φραγκίστας, Αθανασίου Παπαδόπουλου που είχε χρηματοδοτήσει την κατασκευή υδραγωγείου στο χωριό το 1925, προσέφερε το ποσόν των 100.000,00 $ για τις επιβεβλημένες εργασίες που έγιναν στο κτίριο.
Ο κ. Πανουργιά που έζησε όλες τις περιπέτειες της Κατοχής και της Αντίστασης στη γενέτειρα, άκουγε επίσης από τους μεγαλύτερούς του για τον συγχωριανό τους Γεώργιο Καφαντάρη, τον σπουδαίο πολιτικό και πρωθυπουργό της Ελλάδας, που με τα έργα του σημάδεψε τη νεώτερη ελληνική ιστορία, το 1951 έφυγε από το χωριό προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στην Αμερική.
Εκεί δούλεψε πολύ σκληρά και από τα άδυτα των εστιατορίων της Βόρειας Καρολίνας έφτασε, το 1973, να ανοίξει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Νέας Υόρκης, το περίφημο «L' escargo» - σαλίγκαρος στα ελληνικά, στη λαμπρή 5η Λεωφόρο. Όταν οι υποχρεώσεις του τελείωσαν, επέστρεψε στην Ανατολική Φραγκίστα, επισκεύασε το πατρικό του και από το 1990, πλέον, μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και στο χωριό του.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κώστας Κωστόπουλος μας είπε: «Είμαστε καθόλα έτοιμοι, τόσο ο Δήμος όσο και το Δ.Σ. του Ιδρύματος για την ημέρα των εγκαινίων του Πνευματικού Κέντρου και του Λαογραφικού Μουσείου, που θα πραγματοποιηθούν ως γνωστόν το Σάββατο 19 Ιουνίου το μεσημέρι. Η ίδρυση και η λειτουργία του Ιδρύματος εδώ στην γενέτειρα του Γεωργίου Καφαντάρη, είναι ένας ελάχιστος φορός τιμής στην μνήμη ενός εκ των κορυφαίων πολιτικών που γέννησε η πατρίδας μας»