Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Βασίλης Καραμπάς Δήμαρχος Καρπενησίου: “Παραμένω μάχιμος στην Αυτοδιοίκηση”


Καθοριστικό κριτήριο για να «περπατήσει» σωστά και αποτελεσματικά ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ, θεωρεί την εμπειρία των Αυτοδιοικητικών ο Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς. «Όλο αυτό το εγχείρημα με τις δυσκολίες του θα εφαρμοστεί στο βαθμό που θα είναι ώριμοι και έμπειροι αυτοδιοικητικοί να το υλοποιήσουν, αλλιώς θα καθυστερήσει και δεν μπορεί να καθυστερήσει κάτι το οποίο γεννιέται» τονίζει χαρακτηριστικά για το νέο Διοικητικό Σχήμα που είναι πλέον Νόμος του Κράτους, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ. Στην εφ΄ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξή του στην Βάσω Φεγγούλη, ο Βασίλης Καραμπάς μιλάει ακόμη για την πορεία των 3 μεγάλων έργων του Δήμου, όπως είναι το γήπεδο, του οποίου οι εργασίες τοποθέτησης χλοοτάπητα θα ξεκινήσουν στις επόμενες μέρες και θα γίνει ένα πραγματικό στολίδι για το Καρπενήσι και όχι μόνο, το παρκινγκ που δημοπρατείτε άμεσα για να είναι έτοιμο μέχρι τον Αύγουστο και φυσικά για τον κόμβο, οι νέες μελέτες του οποίου έχουν ήδη εκπονηθεί.
Όσον αφορά αν θα είναι υποψήφιος στο νέο Δήμο Καρπενησίου ο Βασίλης Καραμπάς δηλώνει ότι παραμένει μάχιμος στην Αυτοδιοίκηση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εμένα πάντα με ενδιέφερε η αυτοδιοίκηση και τώρα με ενδιαφέρει, από εκεί και πέρα τα μηνύματα θα τα πάρω από τους πολίτες και από το κόμμα μου που με στήριξε στις προηγούμενες εκλογές - ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι η βούληση - .Περιμένουμε να λήξουν οι διεργασίες από πλευράς των κομμάτων, να δούμε με ποιόν τρόπο θα γίνουν, γιατί ακούγονται πολλά, με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτή η διαβούλευση επιλογής των υποψηφίων. Όπως και να έχει πάντως εγώ είμαι μάχιμος στην αυτοδιοίκηση»


Αυτά και τι λέει ο Δήμαρχος για τις σχέσεις του με τον Ηλία Καρανίκα στην συνέντευξη που ακολουθεί


Κ. Καραμπά, ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ είναι πλέον Νόμος του κράτους και έτσι οι εκλογές της 7ης Νοέμβρη θα διεξαχθούν με βάση τη νέα Διοικητική δομή. Τι προσδοκάτε εσείς ένας έμπειρος και μάχιμος Αυτοδιοικητικός από το νέο αυτό σχέδιο;

Ο κύβος ερρίφθη! Το ό,τι ο Καλλικράτης θεσμοθετήθηκε είναι θετικό βήμα, γιατί αποκεντρώνονται πάρα πολλές αρμοδιότητες, εξουσίες από το κεντρικό κράτος προς την περιφέρεια και πάνω από όλα προς την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι οι αλληλοκαλύψεις που υπήρχαν, ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο βαθμό, θα εκλείψουν, γιατί ακόμα ξέρουμε τις αρμοδιότητες σαν γενικό περίγραμμα. Δεν τις ξέρουμε, όμως εξειδικευμένα, οπότε πιστεύω ότι θα είναι πολύ ποιο ευέλικτο το σχήμα και αυτό πάντα είναι προς όφελος του πολίτη, διότι ο πολίτης, μέχρι σήμερα, έχει μάθει να ταλαιπωρείται στα γρανάζια της γραφειοκρατίας είτε στον δημόσιο τομέα είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με το νέο σχήμα του Καλλικράτη, όλα αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν.
Από εκεί και πέρα υπήρχε και το χωροταξικό, όπου εκεί ακούστηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις. Το υπουργείο έκρινε ότι στην Ευρυτανία πρέπει να υπάρχουν δύο δήμοι. Είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν είναι ευέλικτο το σχήμα με τους δυο δήμους, κατά την άποψή μου. Από εκεί και πέρα, όμως, πιστεύω ότι οι πολίτες, αλλά και τα κόμματα, θα ζητήσουν έμπειρους αυτοδιοικητικούς για να μπορέσουν, αυτό το όλο επιχείρημα, να το βγάλουν εις πέρας. Πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο ή το μοναδικό και καθοριστικό κριτήριο η εμπειρία, ούτος ώστε, το νέο αυτό διοικητικό σχήμα να μην καθυστερήσει στην εφαρμογή του. Γιατί αν καθυστερήσει στην εφαρμογή του, μετά θα πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα, ενόψει και της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διανύουμε και που θα διανύουμε.

Παρότι η ΤΕΔΚ, ο Νομάρχης και στο σύνολό τους οι Αυτοδιοικητικοί της Ευρυτανίας, τοποθετήθηκαν με αποφάσεις και ψηφίσματα για περισσότερους Δήμους, τελικά έγιναν μόνο δύο. Γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη αυτές οι τόσο σοβαρές θέσεις; Ποιοι τελικά πήραν τις αποφάσεις;

Από τότε που σχεδιάστηκε ο Καλλικράτης υπήρχαν τρία σκέλη, το θεσμικό, τα οικονομικά και το χωροταξικό. Στο θεσμικό και στα οικονομικά δεν υπήρχαν μεγάλα προβλήματα, γιατί υπήρχαν προτάσεις από την ΚΕΔΚΕ και πάνω από όλα από την Επιτροπή Θεσμών και το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, όπου υιοθετήθηκε το μεγάλο μέρος από το Υπουργείο. Στο χωροταξικό, δεν υιοθετήθηκε η άποψη της ΚΕΔΚΕ, γιατί η ΚΕΔΚΕ συνέστησε Επιτροπή, η οποία εξέτασε όλες τις αποφάσεις των τοπικών ΤΕΔΚ της χώρας και εισηγήθηκε ανάλογα προς το Υπουργείο. Εκεί όμως, δεν έγιναν οι θέσεις από το χωροταξικό αποδεκτές. Ο λόγος που δεν έγιναν είναι ο εξής: για μεγαλύτερη οικονομία ενόψει της κρίσης.
Πιστεύω ότι θα ήταν πολλοί περισσότεροι δήμοι αν δεν υπήρχε η οικονομική κρίση. Το ζητούμενο, όμως, είναι άλλο. Θα υπάρχει οικονομία κλίμακας ή δεν θα υπάρχει; Σε κάποιους δήμους θεωρώ πως θα υπάρχει. Στους δύσκολους, όμως, ορεινούς δήμους, και για αυτό παλέψαμε και την ορεινότητα εμείς, πολύ φοβάμαι ότι δεν θα επιτευχθεί αυτή η οικονομία κλίμακας, που επιθυμεί το Υπουργείο και εκεί πιστεύω ότι ήταν η σύγκρουση και δεν ακούστηκαν οι απόψεις μας.

Πιστεύετε ότι είναι καλό για τον τόπο μας οι δύο Δήμοι που επιλέχτηκαν;

Θα φανεί αν είναι καλό ή κακό ανάλογα με το ποιοι θα διοικήσουν.
Γιατί από πλευράς θεσμικού πλαισίου, θα δυσκολέψουν λίγο τα οικονομικά, αυτό είναι σίγουρο γιατί έχουν ήδη δυσκολέψει. Νοικοκυρεμένοι δήμοι, που δεν αντιμετωπίζουν σήμερα οικονομικά προβλήματα, δεν νομίζω ότι θα αντιμετωπίσουν και με την εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και ένας από αυτούς τους δήμους είναι ο δήμος Καρπενησίου. Μπορεί να συσφίγγει ακόμη περισσότερο τις δαπάνες, άρα και το έργο προς τους πολίτες, αλλά δεν βρίσκεται μέσα στην κόκκινη γραμμή που βρίσκονται οι υπόλοιποι δήμοι της Ελλάδας. Όλο αυτό το εγχείρημα με τις δυσκολίες του θα εφαρμοστεί στο βαθμό που θα είναι ώριμοι και έμπειροι αυτοδιοικητικοί να το υλοποιήσουν, αλλιώς θα καθυστερήσει και δεν μπορεί να καθυστερήσει κάτι το οποίο γεννιέται. Όταν γεννιέται κάτι πρέπει θα γεννηθεί με όλες τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις τις καλύτερες. Εάν αυτό σέρνεται στην πορεία του χρόνου, με λίγα λόγια δεν μπορεί να αποδώσει στους πολίτες, τότε τα προβλήματα θα είναι πολύ περισσότερα και ειδικά προς το τέλος της πρώτης τετραετίας.

Δήμαρχε μπήκαμε ήδη στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης της δημαρχιακής σας θητείας με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ. Κατά κοινή ομολογία στο Δήμο Καρπενησίου έγιναν όλα αυτά τα χρόνια σημαντικά έργα, ωστόσο όμως, 2-3 πολύ μεγάλα έργα βρίσκονται σε κατάσταση στασιμότητας. Τι θα γίνει με το γήπεδο, με το πάρκινγκ, με τον κόμβο;

Για το γήπεδο, έχει έρθει ήδη ο χλοοτάπητας και είναι θέμα μερικών ημερών, πλέον να αρχίσουν οι εργασίες, να λυθούν κάποια προβλήματα που υπήρχαν και να ξεκινήσουν εργασίες τοποθέτησης του. Θα είναι στολίδι, όχι μόνο για τον νομό μας, αλλά και για την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, καθώς ο χλοοτάπητας είναι ότι πιο τέλειο και πιο σύγχρονο υπάρχει σήμερα στην ευρωπαϊκή αγορά.
Όσον αφορά το ΚΤΕΛ. Μέχρι σήμερα ήταν παγωμένος ο ΘΗΣΕΑΣ. Εμείς έχουμε υποβάλει την πρόταση από το Σεπτέμβριο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, όπου το έργο αυτό χρηματοδοτείτε από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ περίπου κατά το 1/3 και κατά τα 2/3 από τον Δήμο, από την λεγόμενη ΣΑΤΑ. Αυτό το έργο ξεμπλοκάρει σε δύο-τρεις μέρες, ουσιαστικά σήμερα με την απόφαση που θα λάβει το Δ.Σ. το βράδυ και τυπικά σε δυο-τρεις μέρες από την επιτροπή παρακολούθησης του Θησέα. Άρα δημοπρατούμε άμεσα και αυτό το έργο, πιστεύω ότι μέχρι τον Αύγουστο θα είναι έτοιμο, ούτως ώστε να αποδοθεί ελεύθερο, να μεγαλώσουμε τις θέσεις στάθμευσης στο συγκεκριμένο χώρο και να φύγει αυτή η εστία μόλυνσης μέσα από το κέντρο της πόλης μας.
Όσον αφορά το κόμβο ολοκληρώνονται όλες οι μελέτες και έχει δεχθεί η Περιφέρεια ότι είναι έργο πάνω στον εθνικό δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου για άμεση χρηματοδότηση αποκατάστασης. Θα έχουμε δύο ή τρεις εναλλακτικές λύσεις την μία ήδη την έχουμε, οικονομικές εννοώ λύσεις, όλες είναι αξιόπιστες τεχνικά και θα επιλεγεί η ποιο συμφέρουσα.

Την περασμένη εβδομάδα συμμετείχατε στην 3η συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας & Ηπείρου 2007-2013 που έγινε στη Λάρισα. Υπήρξε κάτι θετικό όσον αφορά χρηματοδοτήσεις έργων στο Δήμο Καρπενησίου και εν γένει στην Ευρυτανία;

Πρέπει να πούμε ότι το ΕΣΠΑ, το Δ’ ΚΠΣ και κατά συνέπεια το Περιφερειακό μας πρόγραμμα που είναι ενταγμένο εκεί, έχει δεσμεύσεις νομικές στο Γ’ ΚΠΣ αυτό σημαίνει ότι κάποια έργα θα είναι γέφυρες, δηλαδή είναι σήμερα ενταγμένα, εκτελεσμένα κατά ένα μέρος και εκτελούνται και θα εκτελεστεί ένα τμήμα στην συνέχεια χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται πόροι για νέες προτάσεις. Ακόμη χρειάζονται πόροι για να κλείσει το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης και οι πόροι είναι περίπου στα δώδεκα εκατομμύρια και το τρίτο είναι ότι όσοι είναι ώριμοι στο πρόγραμμα αυτό, ειδικά με έργα ειδικά στο περιβάλλον, υπάρχει η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης. Επειδή άμεσα θα χρηματοδοτηθεί ο ΧΥΤΑ και μέχρι τον Αύγουστο ολοκληρώνουμε τη μελέτη για την δημιουργία κέντρου γενικής ανακύκλωσης, δηλαδή να γίνεται η ανακύκλωση στο Καρπενήσι, θα μετατρέψουμε αυτόματα το ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ όπου θα γίνεται η δουλεία από τον δήμο Καρπενησίου.
Επιπλέον έχουμε υποβάλει αυτές τις μέρες την μελέτη, περίπου στα τρία εκατομμύρια ευρώ, για την επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, ώριμη μελέτη και δεσμευτικέ η κυρία Περιφερειάρχης ότι θα χρηματοδοτήσει και αυτό το έργο. Εμείς αυτή την στιγμή επικεντρωνόμαστε σε αυτά. Ζητούμε χρηματοδότηση της μελέτης για να προχωρήσουμε αποχαρακτηρισμού κατολισθήσιμων οικισμών τον Άγιο Ανδρέα και την Καλλιθέα που θα είναι και αυτό ένα μεγάλο έργο και υπάρχει θετική δέσμευση από την πλευρά της Περιφερειάρχης και βεβαίως και άλλα έργα πολύ σημαντικά τα οποία ωριμάζουν.
Θέλω να πω ότι θα είναι μεγάλα τα έργα που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και επειδή είναι με την άμεση αξιολόγηση, δηλαδή όποιος είναι ώριμος και υπάρχει ανοιχτή η πρόσκληση μπορεί να πάρει έργο, αυτή την στιγμή πιστεύω ότι έχει μεγάλη ωριμότητα ο δήμος και για όλα αυτά που είπα θα μπορέσει να έχει απορρόφηση μέσα σε ένα περιορισμένο περιφερειακό πρόγραμμα από το Δ’ ΚΠΣ. Τα πάντα όμως θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα που θα έχει ο κάθε φορέας και θεωρό ότι ο δήμος Καρπενησίου όπως και στο τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης θα πάει καλά.

κ. Καραμπά αφήσαμε για το τέλος την πιο σημαντική ερώτηση της παρούσας συνέντευξης και αντιλαμβάνεστε ποια θα είναι αυτή. Πέστε μας λοιπόν, για να ενημερωθούν οι δημότες μας αλλά και οι αναγνώστες μας, θα είστε τελικά υποψήφιος Δήμαρχος Καρπενησίου;

Αυτή την στιγμή με ολοκληρωμένο τον Καλλικράτη στα χέρια μας σίγουρα βαδίζουμε πλέον με γοργούς ρυθμούς στις τελικές μας αποφάσεις. Εμένα πάντα με ενδιέφερε η αυτοδιοίκηση και τώρα με ενδιαφέρει, από εκεί και πέρα τα μηνύματα θα τα πάρω από τους πολίτες και από το κόμμα μου που με στήριξε στις προηγούμενες εκλογές - ποιες είναι οι προθέσεις, ποια είναι η βούληση - .Περιμένουμε να λήξουν οι διεργασίες από πλευράς των κομμάτων, να δούμε με ποιόν τρόπο θα γίνουν, γιατί ακούγονται πολλά, με ποιόν τρόπο θα γίνει αυτή η διαβούλευση επιλογής των υποψηφίων. Όπως και να έχει πάντως εγώ είμαι μάχιμος στην αυτοδιοίκηση και κατά συνέπεια όλα θα εξαρτηθούν από αυτές τις παραμέτρους που ακόμα εξετάζουμε μέχρι να ληφθεί η οριστική απόφαση. Πιστεύω, όμως, μέχρι 30 Ιουνίου θα είναι κλεισμένα σχεδόν στο σύνολο τους αυτά τα θέματα.

Υπάρχει το ενδεχόμενο να «κατεβείτε» υπερκομματικός;

Τα κόμματα δεν πρέπει να δώσουν χρίσματα και οι λόγοι είναι δύο. Ήδη έχω την εντύπωση ότι οι πολίτες τα ξεπεράσανε τα κόμματα και το δεύτερο δεν υπάρχει λόγος στην αυτοδιοίκηση να υπάρχουν ούτε χρίσματα, ούτε στηρίξεις κ.τ.λ. Ο καθένας έχει την ταυτότητα του την πολιτική και από εκεί και πέρα πιστεύω στα ανεξάρτητα ψηφοδέλτια, τα οποία θα είναι, όμως, ισχυρά ψηφοδέλτια και μέσα από αυτά υπάρχει και η ταυτότητα του καθενός. Από εκεί και πέρα, αφού αναλάβουμε την ευθύνη του αυτοδιοικητικού, θα πρέπει καθημερινά να κρινόμαστε, άρα την ταυτότητά μας την έχουμε στην άκρη. Οι πολίτες μας βλέπουν και αυτοί θα κρίνουν αν την έχουμε αφήσει στην άκρη ή όχι (την κομματική ταυτότητα).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Δημάρχου Φραγκίστας κ. Μπόνια με τον κ. Ραγκούση στη Βουλή, την περασμένη βδομάδα, βρέθηκε τυχαία και η κ. Μπακογιάννη, η οποία σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ευρυτανία είπε χαρακτηριστικά: «αυτά δημιουργήθηκαν (δηλ. για την αλλαγή της έδρας) από την εσωκομματική κόντρα του ΠΑΣΟΚ στο Νομό». Πιστεύετε ότι υπάρχει εσωκομματική κόντρα στην παράταξή σας;

Καταρχάς να πω ότι δεν γνωρίζω την συνάντηση της κυρίας Μπακογιάννη και βεβαίως για την συνάντηση που είχε ο κ Μπόνιας με τον κ Ραγκούση ενημερώθηκα από τον τοπικό Τύπο. Δεν ξέρω τις δηλώσεις αυτές της κυρίας Μπακογιάννη για διχασμένο ΠΑΣΟΚ και εσωκομματική κόντρα. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει την άποψή του, ενώ οι Αυτοδιοικητικοί, δηλαδή η ΤΕΔΚ, είχαν εκφράσει τη δική της. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ανταγωνισμός. Οι διαφορετικές απόψεις είναι στοιχείο υγείας στη Δημοκρατία. Πολλές φορές, βεβαίως, όταν δεν συμφωνούν οι απόψεις μας, ανησυχούμε και μπορεί να διαφωνήσουμε, όμως, δεν θεωρώ ότι αυτό είναι διχασμός.
Θα σας πω και το εξής, ήμουν αυτές της μέρες με τον βουλευτή και επισκεφθήκαμε τους οικισμούς και τοπικά διαμερίσματα. Μπορεί να διαφέρουμε σε κάποιες απόψεις, αλλά αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Για το καλό του τόπου μας. Μαζί ήμασταν, μαζί είμαστε και μαζί θα είμαστε. Η διαφορά υπήρχε στις απόψεις μας.