Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Τα πιο ωραία γενέθλια στην πατρώα γη


Τίμησε και τιμήθηκε από συγγενείς και φίλους ο Ελληνοαμερικάνος
επιχειρηματίας Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος από την Αγία Βλαχέρνα


Με τον πιο εντυπωσιακό αλλά και πιο ευχάριστο τρόπο γιόρτασε τα 80στα γενέθλιά του, μεταξύ συγγενών και εκλεκτών φίλων, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός Επιχειρηματίας Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος, που κατάγεται από την Αγία Βλαχέρνα του Δήμου Καρπενησίου.
Ο κ. Ζαχαρόπουλος και η σύζυγός του Βιργινία, θέλοντας να μοιραστούν με πολύ δικούς τους ανθρώπους αυτή την όμορφη στιγμή της ζωής τους, διοργάνωσαν προς τιμή τους, ένα υπέροχο αυγουστιάτικο γιορτάσι, για το οποίο φρόντισε με πολύ μεράκι ο Χάρης Δήμου, αναδεχτός του κ. Ζαχαρόπουλου.
Η ωραία αυτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 7 Αυγούστου 2010, σε αίθουσα του Ξενοδοχειακού συγκροτήματος AVARIS, στο Καρπενήσι, χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή των εκλεκτών προσκεκλημένων του κ. Ζαχαρόπουλου, από ευχάριστες και συγκινητικές στιγμές και φυσικά από το πανέμορφο γλέντι που κράτησε μέχρι αργά την νύχτα.
Ο Γρηγόρης Ζαχαρόπουλος γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου του 1930 στην Αγία Βλαχέρνα, γνωστότερη ως Ερκίστα. Τα πρώτα χρόνια της ζωής του και κυρίως εκείνα της κατοχής και του Εμφυλίου σπαραγμού, ήταν χρόνια σκληρά, χρόνια δοκιμασίας και βαθύτατου πόνου.
Όλο αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα, από την ημέρα που πρωτοπήγε Σχολείο και αντίκρισε τον καλό του δάσκαλο τον αείμνηστο Σταύρο Γεροντογιάννη, μέχρι τον Αύγουστο του 1951, που αποφάσισε να φύγει στην ξενιτιά αναζητώντας όπως χιλιάδες αδέλφια μας, ένα καλύτερο αύριο για τον ίδιο και την φαμίλια του, η ζωή του νεαρού Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου, ήταν μια ζωή γεμάτη πόνο, γεμάτη λαχτάρες, μια ζωή που αν κάποια στιγμή γίνει βιβλίο, θα μπορούσε να χωρέσει σε εκατοντάδες σελίδες
Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και είδε πολλές φορές τον χάρο με τα μάτια του, σε κείνη την δύσκολη για την πατρίδα εποχή, που όλα τασκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά.
Ο κ.Γρηγόρης έχοντας ως μέγα φρουρό και φύλακά του πάντα την Μεγαλόχαρη, άντεξε και ξεπέρασε τα όσα κακά και αναπάντεχα του παρουσιάστηκαν όλο αυτό το διάστημα του πολέμου και του κυνηγητού.
Άντεξε την πείνα, τον πόνο, τις κακουχίες, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τον διωγμό και στο τέλος βγήκε νικητής της ζωής μετά το τέλος της εμφύλιου σπαραγμού καταφέρνοντας να αποδράσει ηρωικά από εκείνους που τον είχαν συλλάβει, αλλά και έντονα προβληματισμένος, για τα επόμενα βήματα στην ζωή, μια ζωή πολύ δύσκολη στην πατρίδα μας και στην Ευρυτανία ειδικότερα μετά τα όσα συνέβησαν.
Αυτός ο προβληματισμός τον οδήγησε στην μεγάλη απόφαση να φύΓει από την λαβωμένη πατρίδα εκείνη την εποχή, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο στη ζωή του.
Δύσκολη απόφαση και βαρύς ήταν ο πόνος στην καρδιά του, όπως ο ίδιος μας είπε, όταν φεύγοντας από το χωριό για την Αμερική, γύρισε για τελευταία φορά να αποχαιρετήσει το πατρικό του σπίτι, τους λατρευτούς του γονείς, την γενέθλια γη που έκανε τα πρώτα του βήματα σε τούτο τον κόσμο.
Μέχρι να γείρει στο διάσελο έκλεγε συνέχεια και δεν θυμάται πόσο ακόμη.
Πήγε στην Αμερική, έσκυψε το κεφάλι και έχοντας πάντα σφιχτά στην καρδιά του την μικρή Ελλάδα μας και την Μεγαλόχαρη, την Παναγιά μας την Προυσιώτισσα, εργάστηκε μέρα και νύχτα για να δημιουργήσει περιουσία και στην συνέχεια μια ευλογημένη οικογένεια όπως την ονειρεύονταν από μικρός.
Η Κυρά της Ρούμελης δεν του χάλασε το χατίρι και τα καλά αποτελέσματα έρχονταν συν τω χρόνω το ένα κοντά στο άλλο.
Ο κ. Γρηγόρης, άνθρωπος έξυπνος και δημιουργικός, απόκτησε περιουσία, παντρεύτηκε την εκλεκτή σύντροφό του, την εξαίρετη κ. Βιργινία, υπόδειγμα καλής συζύγου και λατρευτής μητέρας με την οποία απέκτησαν με την χάρη του Θεού, 3 παιδιά και 5 εγγόνια.
Φέτος με την συμπλήρωση 80 χρόνων ζωής, ο κ. Ζαχαρόπουλος διοργάνωσε αυτή την γιορτή θέλοντας έτσι να δει από κοντά αγαπημένους συγγενείς και φίλους, να τους σφίξει το χέρι και φυσικά να περάσει μαζί τους, λίγες ξέγνοιαστές ευχάριστες στιγμές, γεμάτες Ελλάδα και θύμησες απ΄ τα παλιά.
“Σας ευχαριστώ όλους που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μου αυτό και είστε σήμερα μαζί μου”, τόνισε στον χαιρετισμό του βαθύτατα συγκινημένος ο κ. Ζαχαρόπουλος, αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, που πάντα έχει ένα καλό λόγο να πει και ένα πλατύ χαμόγελο για όλους.
Στην όμορφη αυτή βραδιά όλα κύλησαν υπέροχα. Το σέρβις με την φροντίδα της εξαίρετης Δώρας Ράπτη, ηγετικού στελέχους του AVARIS, ήταν άψογο, η τούρτα των γενεθλίων του κ. Ζαχαρόπουλου, πανέμορφη σαν τις κορυφές της Χελιδόνας που δημιουργήθηκαν πάνω σ΄ αυτή με την προτροπή του Χαραλάμπη Δήμου και το γλέντι που ακολούθησε με το υπέροχο συγκρότημα του Ηλία Παναγιωτόπουλου, του παλιού καλού καιρού.
Τίμησαν με την παρουσία τους την γιορτή, ο Πολιτευτής Ευρυτανίας και στενός φίλος του κ. Γρηγόρη Ζαχαρόπουλου κ. Σεραφείμ Λιάπης, ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος, απεκάλεσε πατέρα και άρχοντα τον κ. Ζαχαρόπουλο, ο οποίος ήταν ένας εκ των καλυτέρων φίλων του αείμνηστου πατέρα του Πολιτευτή, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και ιδιοκτήτης του AVARIS κ. Κώστας Χονδρός, με τον πατέρα του οποίου είχε άριστες σχέσεις ο κ.
Ζαχαρόπουλος και φυσικά τα παιδιά, εγγόνια, συγγενείς και πολλοί φίλοι αλλά και συγχωριανοί που ήλθαν να ευχηθούν στον κ. Ζαχαρόπουλο υγεία, μακροημέρευση και κάθε καλό.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Φεγγούλη