Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Αποφάσεις και συμφωνίες

Παρακολουθώντας σήμερα τις σχέσεις μας με τους συνανθρώπους και μελετώντας κανείς βαθύτερα το βάθρο που στηρίζονται, μπορεί ευχερώς να αποφανθεί ότι ο παράγων συμφέρον παίζει καταλυτικό ρόλο και προαγάγει ή αδρανοποιεί τις διανθρώπινες επαφές και σχέσεις. Η ιδιοτέλεια αλλοτριώνει και μεταβάλλει το συνάνθρωπο σε πραγματική «κόλαση» - κάτι που αποτελεί κεντρικό μήνυμα της σύγχρονης αθεϊστικής φιλοσοφίας.
Τα συμφέροντα αλωνίζουν, η διεθνής κοινωνία είναι βυθισμένη σε ηθική κρίση και οι διακρατικές συμφωνίες τηρούνται όσο βρίσκονται σε αρμονία με τα συμφέροντα. Η αρετή της συνέπειας σε άτομα, ηγέτες και λαούς είναι ανύπαρκτη ή χάνεται μέσα στα συμφέροντα, όπως τα ποτάμια μέσα στις θάλασσες.
Έγινε πλέον αξίωμα ότι στη συμφωνία κερδίζει όποιος την παραβιάζει πρώτος και έχει καθολική σχεδόν εφαρμογή η επιδίωξη των πολιτικών ηγετών να παραβιάζουν και να αθετούν υποσχέσεις, αποφάσεις και συμφωνίες. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο οι χώρες και οι ιθύνοντες να κατηγορούν αλλήλους για αναξιοπιστία, ασυνέπεια και καχυποψία.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια παραμονεύουν σε κάθε συνάντηση υπουργών και πρωθυπουργών, γιατί κανένας δεν έχει τη διάθεση να εφαρμόσει τις αποφάσεις ή να συμμορφωθεί με αυτές. Η προσποίηση, η απροθυμία, το ανταγωνιστικό πνεύμα και η υποκρισία είναι αδιάψευστοι μάρτυρες και συντελεστές της αποτυχίας των συναντήσεων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Έτσι, τις δηλώσεις μετά από κάποια συμφωνία διαψεύδουν τα πράγματα και τις αποφάσεις των συσκεπτομένων καθοδηγεί το συμφέρον τους, ώστε να είναι δικαιολογημένη η δυσπιστία και η αμφιβολία των λαών.
Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες έχουμε συσσωρευμένο μεγάλο θησαυρό απογοητεύσεων και είναι καιρός η ευπιστία να πάψει να είναι γνώρισμα του εθνικού μας βίου. Πιστεύουμε ότι αν κατορθώσαμε να επιβιώσουμε ως έθνος, αυτό δεν οφείλεται ούτε σε εγχώριους «σωτήρες» ούτε σε αλλοεθνείς «προστάτες». Έχουμε ως λαός μεγάλα αποθέματα δυναμισμού, αρκεί να διατηρήσουμε την εθνική μας συνοχή και εγρήγορση.

kostasmitsios@yahoo.gr