Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Περγαντάς - Καραμπάς Οι νέοι άρχοντες σε Περιφέρεια & Ευρυτανία


Ο Νομάρχης Βοιωτίας κ. Κλέαρχος Περγαντάς, αναδείχθηκε ο πρώτος αιρετός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας στις εκλογές του β` γύρου της 14ης Νοεμβρίου με ποσοστό 52,92% και 130.063 ψήφους, έναντι 47,08% και 115.702 ψήφους του κ. Θανάση Χειμάρα. Ο επί μια οκταετία Νομάρχης της Βοιωτίας, ένας από τους πιο πετυχημένους αυτοδιοικητικούς της χώρας μας, μετά από ένα πραγματικά μεγάλο, έντιμο και καθαρό αγώνα έναντι των αντιπάλων του κατάφερε να αναδειχθεί νικητής των πρώτων Περιφερειακών Εκλογών, με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, δημιουργώντας νέα πλέον δεδομένα στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Μετά την μεγαλειώδη αυτή νίκη του κ. Περγαντά, όπως ήταν φυσικό, Αντιπεριφερειάρχης στο Νομό Ευρυτανίας, εξελέγη ο απερχόμενος Δήμαρχος Καρπενησίου Βασίλης Καραμπάς, και Περιφερειακοί Σύμβουλοι οι δυο πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης κ.κ. Ταξιάρχης Σκλαπάνης με 1946 και Λάμπρος Τσιτσάνης με 1675 ψήφους αντίστοιχα.
Την 2η Κυριακή ο Συνδυασμός του κ. Περγαντά έλαβε στην Ευρυτανία 4.846 ψήφους και ποσοστό 48,65%, ενώ ο κ. Χειμάρας 5114 και ποσοστό 51,35%. Από την 1η Κυριακή των εκλογών η διαφορά των 913 ψήφων (7933- 7020) για τις Περιφερειακές εκλογές, μειώθηκε στην 2η Κυριακή στους 248 μόλις ψήφους, γεγονός που ερμηνεύεται από πολλούς ως μεγάλη νίκη του Βασίλη Καραμπά.
Από την πλευρά του κ. Χειμάρα Περιφερειακός Σύμβουλος εκλέγεται ο υποψ. Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Κοντογεώργος ενώ δεν εξελέγεται ο νυν Δήμαρχος Αγράφων Χρήστος Μπούρας που έλαβε 1818 ψήφους.
Έτσι ο κ. Περγαντάς κατέλαβε στο νέο περιφερειακό συμβούλιο 31 έδρες (οι 10 από τον α' γύρο) και ο κ. Χειμάρας 13 έδρες (οι 9 από τον α' γύρο). Εκλέχτηκαν από τα αποτελέσματα του α' γύρου στην περιφέρεια Στερεάς, 3 σύμβουλοι από τον συνδυασμό του κ. Μαρίνου, 2 σύμβουλοι από τον συνδυασμό του κ. Παπανδρέου ενώ από έναν σύμβουλο εκλέγουν ο κ. Στουπής και η κ. Σπανούδη.
Τέλος να αναφέρουμε ότι η αποχή στο νομό Ευρυτανίας, ξεπέρασε το 68%, για να φτάσει τελικά, σε μέσο όρο το 50% περίπου, σ' ολόκληρη τη Στερεά. Με άλλα λόγια δηλαδή, ένας στους δυο πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν!!! Λεπτομέρειες για την σταυροδοσία ανά εκλογικό τμήμα στο σημερινό ένθετο του ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΛΜΟΥ.

Δήλωση Περγαντά
Η μάχη της Στερεάς κρίθηκε οι πολίτες ανέδειξαν τον συνδυασμό μας ως την πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή. Με σχέδιο, τόλμη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θα κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα Περιφέρεια πρότυπο. Ευχαριστώ την κοινωνία των πολιτών για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Θα ανταποκριθούμε απολύτως στα νέα μας καθήκοντα με συνέπεια, δουλειά και ήθος”.

Δήλωση Χειμάρα
“Κατ’ αρχάς αναλαμβάνω προσωπικά την ευθύνη του αποτελέσματος των εκλογών. Θέλω όμως να καταθέσω κάποιες σοβαρές κατά την άποψή μου παρατηρήσεις : Η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται ότι δεν επηρεάζεται από το έργο των αυτοδιοικητικών. Είναι γνωστό το έργο μας στη Φθιώτιδα. Επηρεάζεται ίσως περισσότερο από τα μικρο-προσωπικά προβλήματα και θέματα που τους απασχολούν. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτές τις εκλογές όπως φάνηκε έπαιξε η συσπείρωση των στελεχών των κομμάτων και κυρίως η στήριξη που παρείχαν στους υποψήφιους Περιφερειάρχες, οι Βουλευτές ή ορισμένοι εξ’ αυτών. Όταν ένας υποψήφιος Περιφερειάρχης αμφισβητείται μέχρι και την τελευταία ημέρα των εκλογών έμεσα ή άμεσα, από κορυφαία στελέχη της παράταξής του, στον ίδιο του το Νομό, δεν μπορεί να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματός του. Δεν θέλω σήμερα να γίνω περισσότερο συγκεκριμένος, άλλωστε όποιος διαβάζει αθηναϊκό τύπο γνωρίζει πολύ καλά τι εννοώ. Τέλος αποδεχόμενος και σεβόμενος το αποτέλεσμα θέλω : Να συγχαρώ τον φίλο, αντίπαλό μου Κλέαρχο Περγαντά. Τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – κυρίως της Φθιώτιδας – για την καθαρή στήριξή τους στον κ. Περγαντά. Και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω θερμά, όλα τα στελέχη και τους πολιτικούς φίλους, που με στήριξαν σ’ αυτόν τον έντιμο, αλλά άνισο πολιτικό αγώνα μου, αλλά και όλους τους πολίτες που πήραν μέρος σ’ αυτές τις εκλογές. Επιτρέψτε μου, ιδιαίτερα, να ευχαριστήσω όλους όσους με εμπιστεύτηκαν και με στήριξαν, καθαρά, από την πρώτη στιγμή της υποψηφιότητάς μου, όπως η Ν.Δ και ο Αντώνης Σαμαράς. Φυσικά, οφείλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου, τους προσωπικούς φίλους και τους συνεργάτες μου. Κλέαρχε καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα. Θα στηρίξω το έργο σου με όλες μου τις δυνάμεις, γιατί αγαπώ τον τόπο μου και το έχω αποδείξει έμπρακτα όλα αυτά τα χρόνια που τον υπηρετώ”