Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2011

Πάνω από 200 γυναίκες έκαναν μέχρι τώρα Πάνω από 200 γυναίκες έκαναν μέχρι τώρα το τεστ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στο Νοσοκομείο Καρπενησίου


Δεκαέξι χιλιάδες γυναίκες επισκέφθηκαν από 24 έως 31 Ιανουαρίου τα δημόσια νοσοκομεία για τεστ Παπανικολάου στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον καρκίνο και με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος, πάνω από 200 γυναίκες επισκέφτηκαν και το Νοσοκομείο Καρπενησίου. Όπως δήλωσε στον ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟ ΠΑΛΜΟ η Διευθύντρια της Κλινικής, ιατρός Γυναικολόγος κ. Σωτηρία Ηλιοπούλου, μέχρι στιγμής στην κλινική του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 τεστ, τα δείγματα των οποίων στάλθηκαν στο κυτταρολογικό εργαστήριο του Σεισμανόγλειου Νοσοκομείου στην Αθήνα και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αν και μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, αποτελεί σήμερα το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στο γυναικείο πληθυσμό. Κλειδί για τη μείωση των τραγικών αυτών ποσοστών αποτελεί η πρόληψη με τακτικούς ελέγχους.
Οι εργαζόμενοι 66 νοσοκομείων και ενός κέντρου υγείας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου, είπε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, και πρόσθεσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που τα ποσοστά γυναικών οι οποίες προσήλθαν για έλεγχο εξαπλασιάστηκαν.
Τον Απρίλιο, είπε ο κ. Τιμοσίδης, θα είναι έτοιμο ανάλογο πρόγραμμα (γυναικολογικός έλεγχος) που θα απευθύνεται σε γυναίκες απομακρυσμένων περιοχών.
Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες