Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟ ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ…


Το διάστημα από τις 17/1/11 έως τις 21/1/11, για πέντε συνεχόμενες ημέρες, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο σκέλος εκπαίδευσης παλαιών και νέων μελών του Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας. Αφορά πρόγραμμα σχολής ορειβασίας αρχαρίων, εγκεκριμένο από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Σ. Καρπενησίου.
Στόχος του προγράμματος ήταν η προσέλκυση και εκπαίδευση νέων μελών, η εκμάθηση και τυποποίηση βασικών τεχνικών, βάση διεθνών κανονισμών και η κατοχύρωση των επιτυχόντων στο τέλος της σχολής, με την απονομή διπλωμάτων από την Ε.Ο.Ο.Α.. Έτσι οι επιτυχόντες μπορούν να προχωρήσουν και στις άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης, βάση ομοσπονδιακού κανονισμού, εφόσον το επιθυμούν.
Τα πεδία που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ήταν το βουνό Χελιδώνα και το Βελούχι, ενώ οι ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν:
Κίνηση σε ξερό πεδίο και τεχνικές. Χειμερινός εξοπλισμός - χρήση - συντήρηση. Κίνδυνοι στο βουνό και αντιμετώπισή τους. Προσανατολισμός που έγινε αρχικά στη θέση Ιτιά, σε πεδίο ακτίνας 3km με χρήση πυξίδας και χάρτη και με βάση τα Γαλλικά πρότυπα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια έγινε νυχτερινή άσκηση προσανατολισμού στο Βελούχι, εμπλουτισμένη με διάφορα σενάρια ατυχημάτων.
Κίνηση στο χιόνι - τεχνικές. Σταμάτημα μιας πιθανής πτώσεις σε χιόνι και σε πάγο. Χρήση πιολέ - κραμπόν. Νυχτερινή πορεία. Προετοιμασία και εκτέλεση διαδρομής.
Το πρόγραμμα της σχολής θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο όπου εκτός των προβλεπόμενων θεωρητικών και πρακτικών ενοτήτων, θα πραγματοποιηθεί χειμερινή διαβίωση σε αντίσκηνα, ασκήσεις διάσωσης σε χειμερινό πεδίο και θα τελειώσουμε με πρακτικές και γραπτές εξετάσεις.
Τέλος θέλω να τονίσω το ωραίο κλίμα που υπήρχε από όλους τους συμμετέχοντες, με χαρακτηριστικά την συνεργασία, την ομαδικότητα και την συνέπεια.
Υπεύθυνος της σχολής ήταν ο ομοσπονδιακός εκπαιδευτής ορειβασίας - αναρρίχησης Βασίλης Μήτσιος.
Συμμετέχοντες: Γιανακοπούλου Φωτεινή, Κακκαβάς Κωνσταντίνος, Καλάλουε Άιμαν, Καποτά Αθανασία, Κολοβός Αθανάσιος, Λαμπράκης Αλέξανδρος, Λελούδης Χαράλαμπος, Λιασκόνης Ιωάννης, Μαστραπάς Παναγιώτης, Παππάς Χρήστος, Ραμπακάκης Ιωάννης, Σαπούνης Ιωάννης, Σταλίκας Δημήτριος, Φακίτσας Σταύρος.

Βασίλης ΜΗΤΣΙΟΣ (μέλος του Δ.Σ. του Διασωστικού Σώματος Ευρυτανίας) Εκπαιδευτής Ορειβασίας - Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.) Οδηγός βουνού (Ε.Ο.Ο.Α.) Συνοδός Μέσου Βουνού (από το Γαλλικό Υπουργείο Αθλητισμού) Εκπαιδευτής Ορεινής Ποδηλασίας (C.R.E.T.)