Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Σημαντική μείωση δημοτικών τελών στο Δήμο Καρπενησίου


Στη μείωση των δημοτικών τελών, στο νέο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στη Σύσταση Ενιαίων Επιτροπών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καρπενησίου προχώρησε ο Δήμος Καρπενησίου, μετά τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, αλλά συνεχίστηκε και την επομένη το πρωί, καθώς τα θέματα ήταν αρκετά και ο χρόνος δεν έφτανε για να συζητηθούν όλα όπως έπρεπε, τέθηκαν επί τάπητος 43 θέματα, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά ήταν η λήψη απόφασης για κατάργηση ΝΠΙΔ Κοινωφελών Επιχειρήσεων, ο ορισμός ονόματος σκοπού περιουσίας και πόρων 1ου και 2ου νέου ΝΠΔΔ, η συγχώνευση ΝΠ σχολικών επιτροπών σε δύο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, η μείωση δημοτικών τελών, ο ορισμός εκπροσώπων στο ΔΣ της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΑΕ κ.α.

Σημαντική Μείωση
Δημοτικών Τελών

Βασιζόμενη στο τρίπτυχο: Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη, Εξορθολογισμός, η Νέα Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια προχωράει σε μείωση των Δημοτικών Τελών.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, μειώνει τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας, ενώ παράλληλα επεκτείνει την κατηγορία «Ευπαθείς Ομάδες», παρέχοντας τα προνόμιά της σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας.
Έπειτα από εισήγηση του Δημάρχου Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη, αποφασίστηκε με πλειοψηφία, από το Δημοτικό Συμβούλιο (συνεδρίαση 28ης Φεβρουαρίου 2011) η μείωση των δημοτικών τελών κατά 7% σε οικίες και καταστήματα.
Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε και πάλι με πλειοψηφία, η ένταξη στην κατηγορία «Ευπαθείς Ομάδες», η οποία αποδίδει τα δημοτικά τέλη μειωμένα κατά 40%, των μονογονεϊκών οικογενειών και των απόρων δημοτών. Στις Ευπαθείς Ομάδες παραμένουν οι πολύτεκνοι και οι δημότες με αναπηρίες.
Την πρόταση του Δημάρχου στήριξαν οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:
«Η μείωση των δημοτικών τελών αποτελεί μια γενναία πράξη της νέας Δημοτικής Αρχής. Διαψεύσαμε σήμερα τις προεκλογικές κινδυνολογίες που παρουσίαζαν τον Καλλικράτη, ως ευκαιρία για την αύξηση των τελών και την επιβολή νέων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε πείσμα των καιρών, και σεβόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και η μικρές επιχειρήσεις, λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώνουμε τα δημοτικά τέλη στο σύνολό τους αλλά και στοχευμένα, σε κοινωνικές ομάδες που χρήζουν της βοήθειας μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς που οι εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Δημοτικής Συνεργασίας στήριξαν την πρόταση αυτή».

Νέος Κανονισμός Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου

Έπειτα από εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, Χρήστου Ντέκα και σύμφωνα με το νόμο 3852/2010 που επιβάλει την ψήφιση πρότυπου κανονισμού λειτουργίας Δημοτικών Συμβουλίων, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, στη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου 2010, ψήφισε κατά πλειοψηφία το νέο κανονισμό λειτουργίας του.
Βασικός στόχος της νέας Δημοτικής Αρχής ήταν η κατάρτιση ενός σύγχρονου Κανονισμού Λειτουργίας που θα δίνει τη δυνατότητα στο σώμα να λειτουργεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, θέτοντας τις βάσεις για μια νέα εποχή, όπου ο ρόλος του Συμβουλίου θα είναι σαφώς αναβαθμισμένος.
Επιχειρώντας να απαλλάξει το Συμβούλιο από τα παθολογικά χαρακτηριστικά του, η Νέα Δημοτική Αρχή διευρύνει, με τον νέο κανονισμό, τις δημοκρατικές λειτουργίες του Συμβουλίου, δημιουργεί πεδία ευρύτερου διαλόγου και το καθιστά πιο λειτουργικό και προσιτό τόσο στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στους δημότες.
Πιο δημόσιο και συμμετοχικό πλέον, το Δημοτικό Συμβούλιο, καθιστά αποτελεσματικότερους τους Δημοτικούς Συμβούλους , προάγει τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και αποδεσμεύεται από τον δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα που τον διέπνεε μέχρι σήμερα.
Με τον κανονισμό αυτό, διευκολύνεται η λειτουργία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα τίθενται δημοκρατικότεροι όροι στη συμμετοχή και τη δράση των συμβούλων. Επιπρόσθετα εναρμονίζεται πλήρως η λειτουργία του Συμβουλίου με τις απαιτήσεις του σχεδίου Καλλικράτης.
Το νέο κανονισμό λειτουργίας στήριξε και η ελάσσονα αντιπολίτευση.

Σύσταση Ενιαίων Επιτροπών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καρπενησίου
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου και έπειτα από εισήγηση του Αντιδημάρχου Κλεομένη Λάππα, συστάθηκαν δύο νέα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα οποία και θα αντικαταστήσουν τις επιμέρους σχολικές επιτροπές, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης.
Οι Ενιαίες Επιτροπές Σχολικών Μονάδων συγκεντρώνουν όλες τις αρμοδιότητες των συγχωνευόμενων πλέον σε αυτές σχολικών επιτροπών και διοικούνται από 13μελή Διοικητικά Συμβούλια.
Στην ίδια συνεδρίαση, το Δημοτικό Συμβούλιο όρισε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο πολυσυλλεκτικός τους χαρακτήρα, πέρα και πάνω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες.
Κύριο μέλημα της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η εξασφάλιση της όσο το δυνατό ποιοτικά πληρέστερης αντιπροσώπευσης. Κινούμενη υπερκομματικά και αποσκοπώντας αποκλειστικά και μόνο στην βελτιωμένη και ομαλότερη λειτουργία των Επιτροπών, ενέταξε στο Διοικητικό Συμβούλιο δημότες με αποδεδειγμένη δράση στον τομέας της εκπαίδευσης. Μέλη της τοπικής κοινωνίας, δραστήρια και ενεργά, μέλη της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας, αλλά και μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κινητοποιούνται για να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η λειτουργία των σχολικών μονάδων, ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον τόπο.
Εκπρόσωποι στο ΔΣ
της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΑΕ 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Θεόδωρος Παναγιωτόπουλος ορίστηκε τακτικό μέλος εκπροσώπησης του Δήμου Καρπενησίου στο ΔΣ της ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ ΑΕ, ενώ ο Αντιδήμαρχος Θανάσης Φέγγος Αναπληρωματικό.