Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Ψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2012 Δήμου Καρπενησίου, Προϋπολογισμού 9.798.096,49 ευρώ

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Καρπενησίου για το 2012 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με τους αριθμούς το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 700.000 ευρώ περίπου με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται συνολικά στα 9.798.096,49 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται όλες οι υποχρεώσεις παλαιότερων έργων, τα έργα του ΘΗΣΕΑ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμη, τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ καθώς και έργα που καλύπτονται από άλλους φορείς χρηματοδότησης.

Το νέο τεχνικό πρόγραμμα, θεωρείται ρεαλιστικό και διαπνέεται από τις ίδιες αρχές  με τις οποίες η δημοτική αρχή είχε καταρτίσει το αντίστοιχο τεχνικό πρόγραμμα για το 2011. Κατά συνέπεια  ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε και φέτος με τη βούληση αφενός μεν να κλείσουν οι υποχρεώσεις των προηγουμένων ετών ώστε το χρόνου να ελαχιστοποιηθούν (μέχρι εκμηδένισή τους) οι μεταφερόμενες υποχρεώσεις και αφετέρου δε να γίνει δίκαιη κατανομή των πόρων στις Τοπικές Κοινότητες (χρηματοδότηση βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και ιεράρχηση αναγκών.αιτημάτων). Αξίζει δε να σημειωθεί πως το περσινό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% , αποδεικνύωντας πως η ουσία και τα αποτελέσματα έρχονται με την σκληρή δουλειά, το σωστό σχεδιασμό και τους χαμηλούς τόνους και όχι με φανφάρες και πολιτικούς εντυπωσιασμούς.
Για το 2012 ψηφίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας, νέα έργα συνολικού ύψους 1.407.600,00 ευρώ, ποσό το οποίο προέρχεται από την αναμενόμενη ΣΑΤΑ για το 2012 (800.000 ευρώ περίπου), από την εξοικονόμηση πόρων με την ένταξη του έργου κατεδάφισης του παλαιού ΚΤΕΛ Καρπενησίου στο ΕΣΠΑ (782.848,00 ευρώ) και διατηρώντας ένα «δίκτυ ασφαλείας» 100.000 ευρώ για έκτακτες ανάγκες. Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η ένταξη στο ΕΣΠΑ του έργου του ΚΤΕΛ δίνει μεγάλη οικονομική ανάσα στο δήμο αποτελώντας ένα μεγάλο στοίχημα που κατάφερε να κερδίσει η νέα διοίκηση και ο δήμαρχος προσωπικά.
Κι επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η οικονομική συγκυρία που διανύουμε μπορεί να φέρει και άλλες ανατροπές (π.χ. να μην έρθει η ΣΑΤΑ το 2012 ή να έρθει ακόμα πιο «ψαλιδισμένη») ο Δήμος συνεχίζει τον αγώνα του για ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και πολύ σύντομα θα κληθεί να συμπεριλάβει στο τεχνικό του πρόγραμμα την ένταξη δυο πολύ μεγάλων έργων στο ΕΣΠΑ: την ανάπλαση του εμπορικού κέντρου της πόλης (3.200.000 ευρώ) και το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης λυμάτων (περίπου 6.000.000 ευρώ). Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα ακολουθήσουν χρηματοδοτήσεις και για άλλα έργα.